Може ли ADHD да ви накара да бъдете разхвърляни и неорганизирани?

Според Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC)6,1 милиона деца в Съединените щати са диагностицирани с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Хората с ADHD може лесно да се разсейват, да имат проблеми с фокусирането или проблеми с паметта, наред с други симптоми.

Ако имате ADHD, може да сте забелязали, че когнитивните и емоционални компоненти на състоянието се разливат във вашата физическа среда. По-специално, на някои хора с ADHD им е трудно да поддържат своите пространства организирани и чисти.

Може би се чудите: Това само черта на личността ли е или пряк резултат от ADHD? И има ли нещо, което може да помогне?

Ето какво знаем досега за разпространението на безпорядъка при хората с ADHD, защо това може да се случи и стратегии за организиране.

Безпорядък и ADHD

А 2018 проучване установи, че много деца с ADHD имат дефицит на работна памет. Работната памет е част от нашата краткосрочна памет, която ни позволява да запазим скорошна информация за текущи задачи.

Нарушената работна памет може да има отрицателен ефект върху организационните умения, което затруднява планирането и изпълнението на действията към конкретна цел.

Когнитивните ефекти на ADHD могат да ви накарат да имате проблеми с довършването на задачи, като домашна работа или насрочване на срещи. Това може да включва и задачи, свързани с организацията на физическо пространство, като вашата стая или офис.

Например, може би сте изпрали прането, но не сте го сгънали, така че то просто стои на земята цяла седмица. Или можете да започнете няколко творчески проекта и да оставите елементите им навън, претрупвайки стаята. Може също да откриете, че постоянно размествате предмети.

Има силна връзка между дезорганизацията и ADHD. The Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание (DSM-5) изброява „често губи неща, необходими за задачи или дейности“ като един от възможните симптоми, които могат да добавят към диагнозата ADHD.

Важно е да се отбележи, че не всеки човек с ADHD ще изпита тенденции към хаос или дезорганизация в своето пространство. А за някои хора определени стратегии за лечение и управление на ADHD могат да им помогнат да станат по-организирани.

Разбира се, също така е напълно възможно да сте неорганизирани и да нямате ADHD. Натовареният график, житейският стрес, други психични състояния или дори липсата на грижа за чистотата също могат да причинят разхвърляна стая.

Необходими са повече симптоми, освен дезорганизацията или забравянето, за да отговаряте на изискванията за диагноза ADHD.

Други признаци и симптоми на ADHD

Както установихме, лесното разсейване, проблемите с фокусирането и забравянето са често срещани симптоми на ADHD.

Други признаци на ADHD могат да включват:

 • има затруднения с контрола на импулсите
 • имате проблеми със седенето неподвижно; нервен
 • прекъсване на хората, докато говорят или работят
 • говорене прекомерно
 • сте нетърпеливи или ви е трудно да изчакате своя ред
 • липсващи детайли или чести грешки

Хората с ADHD често са диагностицирани с други съпътстващи състояния. Те включват тревожност, депресия и определени разстройства на обучението или поведението.

Хората с ADHD може да намерят общуването по-трудно от техните връстници. Те също имат по-голям шанс да имат разстройство от аутистичния спектър.

Съвети за подобряване на организацията

Ако сте човек с ADHD, който се бори с организацията, има много стратегии, които можете да опитате.

За по-младите хора може да помогне за:

 • следвайте определен дневен график или рутина
 • отделете определени места за съхранение на ежедневни вещи
 • използвайте физически планери и организатори, за да следите домашните, тестовете или събитията
 • получите ясни и последователни правила, които да следвате от родителите и учителите
 • получават положително подкрепление за поддържане на организираност

За възрастни може да бъде полезно също да дадат приоритет на редовната рутина, плюс:

 • винаги използвайте хартиен или цифров календар за планиране
 • оставяйте напомнящи бележки за себе си (или планирайте напомняния на вашия телефон/компютър)
 • задайте конкретни места за сметки, документи, ключове
 • разделяйте големите задачи на по-малки стъпки (и празнувайте постиженията по пътя)

Тези тактики могат да ви помогнат да осигурите известна структура и подкрепа, докато управлявате своя ADHD. И като цяло, дори хората без ADHD намират добре организирания календар и подреденото пространство за полезни за тяхната продуктивност и спокойствие.

Лечение на ADHD

Няма лек за ADHD, но има възможности за лечение, които да помогнат за справяне със симптомите. Две от най-често предписваните лечения за ADHD са медикаменти и терапия, често в комбинация.

Терапия

Разговорите и поведенческите терапии могат да помогнат при симптомите на ADHD. Терапията може да ви помогне да преработите непреодолими преживявания и емоции, да създадете безопасно пространство за изразяване на житейски стрес и да ви помогне да практикувате техники за справяне.

В разговорната терапия индивидът може да обсъди предизвикателствата, които ADHD представлява и да работи с терапевт, за да намери начини за управление на симптомите. Поведенческата терапия помага да превърнете това разбиране на вашите мисловни модели и навици в действие.

В допълнение към работата с лицензиран терапевт, има и групи за подкрепа за тези с ADHD, както онлайн, така и лично.

лекарства

Стимулантите и нестимулантите са двата основни вида лекарства, използвани за лечение на ADHD.

Стимулантите на централната нервна система (ЦНС) са най-често предписваните лекарства за ADHD и работят, като повишават нивата на допамин и норепинефрин. Примери за тези видове лекарства включват Ritalin и Adderall. Тези лекарства могат да намалят умората и да подобрят фокуса.

Ако стимулантите не работят за вас или създават неприятни странични ефекти, вместо тях може да се предпишат лекарства, които не стимулират. Действието на тези лекарства може да отнеме повече време и да повлияят по-пряко на мозъка. Примери за нестимулиращи лекарства включват Strattera и Wellbutrin.

Научете повече за лекарствата за ADHD.

Въпреки че лекарствата, използвани за лечение на ADHD, могат да имат много предимства – като помагат на индивида да се съсредоточи и да контролира по-добре своите импулси – те могат да имат и странични ефекти. Не забравяйте да обсъдите плюсовете и минусите на всеки потенциален режим на лечение с Вашия лекар.

Винаги информирайте Вашия лекар за всички други лекарства, които приемате, за да избегнете нежелани лекарствени взаимодействия.

Промени в начина на живот

В допълнение към терапията и лекарствата, има различни корекции в начина на живот, които може да искате да обмислите или да дадете приоритет.

Те включват:

 • физическа активност всеки ден
 • хранене на балансирана диета
 • заспиване
 • ограничаване на вашето време пред екрана или това на децата
 • практикуване на медитация на вниманието или йога

Загубата на фокус и забравянето са често срещани симптоми на ADHD. Тези, наред с други фактори, могат да повлияят на способността ви да поддържате пространството си чисто и организирано.

Управлението на вашия ADHD е най-добрият начин да се научите да разпознавате мисловни и поведенчески модели, причиняващи бъркотия, и да използвате умения за справяне, за да се адаптирате. Терапията, лекарствата и промените в начина на живот са ефективни подходи за лечение на ADHD.

Има и лесни съвети за практикуване, които могат да ви помогнат да се справите със задачата и да насърчите организацията. Поддържането на надежден график, оставянето на бележки за себе си и винаги поддържането на важни елементи на едно и също място могат да помогнат.

Дори ако в момента не изпитвате проблеми с бъркотията и планирането, управлението на ADHD може да ви накара да се почувствате по-сигурни и контролирани.

Говорете с Вашия лекар, ако се притеснявате, че може да изпитвате симптоми на ADHD или ако симптомите пречат на качеството Ви на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss