Може ли хроничният бронхит да ви убие?

Хроничният бронхит се диагностицира, когато имате продължителна, продуктивна кашлица. Въпреки че не е смъртоносно, тежестта на вашия хроничен бронхит може да зависи от вашето лечение и спешна помощ.

Хроничният бронхит попада под чадъра на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сложно, хронично заболяване, което може да причини респираторни затруднения и да влоши всякакви други състояния.

Въпреки че не е непременно смъртоносен, хроничният бронхит може прогресивно да се влоши и да доведе до други индиректни здравословни състояния с течение на времето, ако не се лекува правилно.

Тази статия ще разгледа някои от симптомите и усложненията, които могат да възникнат от хроничен бронхит и защо са опасни.

Какво е хроничен бронхит?

Хроничен бронхит е, когато имате суха кашлица, която произвежда слуз за повече от 3 месеца. Има и други диагностични фактори, но обикновено това е първият симптом.

Когато имате бронхит, тръбите в долните дихателни пътища се възпаляват. Тези тръби, наречени бронхи, обикновено произвеждат слуз, но когато настъпи възпаление и подуване, производството на слуз се увеличава и трудно преминава през дихателните пътища.

Това свръхпроизводство на слуз – заедно с вече ограниченото пространство за преминаване на въздух – предизвиква кашлица и други усложнения.

Смъртоносен ли е хроничният бронхит?

Хроничният бронхит не е толкова смъртоносно заболяване, колкото прогресивно и сложно медицинско състояние.

Острият бронхит обикновено се причинява от вирусна или бактериална инфекция, но хроничният бронхит се развива от дългосрочно излагане на замърсяване и токсини.

Обикновено се диагностицира, след като се развие кашлица от бронхитен тип и продължава 3 месеца или повече.

Пушенето на цигари е голям рисков фактор за развитие на хроничен бронхит, но 40% на хора с ХОББ като бронхит никога не са пушили. относно една четвърт от ХОББ при хора, които никога не са пушили, се дължи на излагането на токсини на работното им място.

Много респираторни заболявания попадат под чадъра на ХОББ, но хроничният бронхит и емфиземът са най-често срещаните. Като цяло, около 43 на всеки 100 000 американци умират от ХОББ всяка година.

Емфиземът и заболяванията на долните дихателни пътища като астма водят до повечето смъртни случаи, но Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че хроничният бронхит сам по себе си причинява повече от 330 смъртни случая средно на година.

Възпалението и обструкцията на дихателните пътища са основните начини, по които хроничният бронхит може да бъде смъртоносен. Но това е косвено. Намаляването на оксигенацията и белодробната ви функция, причинено от хроничен бронхит, допринася за сърдечно-съдови заболявания и рак, които в крайна сметка причиняват смърт.

Но наличието на хроничен бронхит увеличава хоспитализацията и усложненията на много други здравословни разстройства, играейки голяма роля в общата смъртност на хората с това заболяване.

Какви са симптомите на хроничния бронхит?

Суха звучаща кашлица, която произвежда гъста, лепкава слуз е основният симптом на хроничен бронхит.

С течение на времето това може да доведе до епизоди на обостряне, когато дихателната ви функция е по-лоша.

По време на тези пристъпи или екзацербации могат да се появят други симптоми, като задух, объркване и болка в гърдите, докато тялото ви се бори да получи достатъчно кислород.

Може ли хроничният бронхит да се превърне в пневмония?

Хората с хроничен бронхит са изложени на повишен риск от хоспитализация като цяло и респираторните усложнения са основният начин, по който това се случва. Когато въздушният поток през белите дробове е блокиран или дори намален, не можете да снабдите тъканите на тялото си с достатъчно кислород. Това води до дисбаланс в тялото ви, който може да причини всякакви усложнения.

Слузта, която е свръхпродуцирана в бронхите ви, също може да се инфектира с течение на времето, което води до пристъпи на пневмония.

Като цяло хората с ХОББ са изложени на по-висок риск от развитие на пневмония и други респираторни инфекции.

Как да разберете дали хроничният бронхит се влошава?

Хроничният бронхит преминава през периоди, в които симптомите ви могат да се влошат и след това да се подобрят. Влошаването или обострянето на вашите симптоми е известно като екзацербация.

Между 30–50% от хората с ХОББ изпитват поне едно обостряне годишно. Обострянето може да настъпи след няколко дни. Честите признаци на задаващо се или ново обостряне могат да включват симптоми като:

  • промяна в цвета или дебелината на слузта
  • увеличаване на тежестта или честотата на вашата кашлица
  • повишен задух или затруднено дишане
  • умора
  • затруднения със съня
  • намаляване на нивото на кислород в кръвта Ви

Ами ако не се лекува?

Нелекуваният хроничен бронхит и други форми на ХОББ могат да натоварят сърцето и сърдечно-съдовата система като цяло. Това може да доведе до други продължаващи състояния като сърдечна недостатъчност.

Предприемането на стъпки за спиране на прогресията на ХОББ е от ключово значение за управлението на Вашето състояние. Това може да включва спиране на пушенето или избягване на райони с високо замърсяване на въздуха.

Освен това, вашето лечение ще зависи много от тежестта на вашето заболяване и какви симптоми изпитвате. Респираторни терапии, белодробна рехабилитация, лекарства за подпомагане на управлението на слузта и отворените дихателни пътища и кислородни добавки са обичайни лечения за хора с хроничен бронхит.

Ако имате хроничен бронхит или друга форма на ХОББ, важно е да следвате редовния план за лечение, който съставяте с лекар.

Но също така е важно да очертаете какви симптоми или ситуации могат да сигнализират за обостряне и кога – и как – ще получите помощ, ако имате нужда от нея. Това се нарича план за действие за ХОББ. Като добър план за действие може да ви помогне да намалите риска от екзацербации и дори смърт от ХОББ.

Хроничният бронхит е форма на ХОББ. ХОББ увеличава риска от хоспитализация и дори смърт поради редица причини, включително директен спад на кислорода и въздушния поток, както и непреки неща като принос към сърдечни заболявания и други сърдечно-съдови заболявания.

Създаването на добър редовен план за лечение и ефективен план за спешни действия, които да ви помогнат да управлявате състоянието си и да предотвратите и лекувате екзацербации, може да ви помогне да избегнете риска от хоспитализация и смърт, свързани с хроничния бронхит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss