Може ли ХОББ да причини мускулна слабост?

Phynart Studio/Getty Images

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е по-вероятно да предизвика образи на задух, а не на слаби мускули, но може ли ХОББ също да причини мускулна слабост?

Изследванията изглежда показват връзка. Но може ли мускулната слабост да бъде свързан проблем или мускулната слабост е причинена от самата ХОББ?

Какво представлява ХОББ?

ХОББ е доста често срещано състояние, което засяга белите дробове и дихателните пътища. Включва емфизем и хроничен бронхит и най-често се причинява от тютюнопушене, но не само. Много хора, живеещи с ХОББ, никога не са пушили.

ХОББ е прогресивно заболяване, което означава, че се влошава с времето. Състоянието уврежда белите дробове и дихателните пътища, което позволява по-малко въздух да тече и затруднява дишането.

Непушенето е най-лесният начин за предотвратяване на ХОББ и въпреки че няма лечение, лекарствата и промените в начина на живот могат да намалят развитието и симптомите. Затрудненото дишане обаче не е единственият симптом, който може да изпитате. За много хора мускулната слабост изглежда върви ръка за ръка с ХОББ.

Може ли ХОББ да засегне мускулната система?

Обикновено степента на мускулна слабост, която може да изпитате, е свързана с тежестта на заболяването. Мускулна атрофия (влошаване) е по-тежки при наличие на емфизем.

ХОББ засяга вентилаторните мускули, включително диафрагмата и междуребрените мускули на гръдния кош, но изглежда засяга и скелетните мускули, които управляват подвижността на ставите в горната и долната част на тялото.

Хората, живеещи с ХОББ, имат много симптоми, включително:

 • затруднено дишане
 • хрипове
 • упорита кашлица
 • умора

Едно от основните оплаквания е мускулна слабост, често докладвана като умора и обща липса на издръжливост при хора, живеещи с ХОББ.

Въпреки че може да се появи мускулна слабост в горните и долните крайници, участниците в a Проучване от 2019 г претърпя значителна загуба на сила и издръжливост в горната част на крака, по-специално квадрицепсите.

Въпреки че има връзка между загубата на сила и ХОББ, има противоречиви изследвания за това дали ХОББ действително причинява мускулна загуба или загубата на мускулна маса е резултат от съпътстващи факторикато:

 • сърдечни заболявания
 • хранителни аномалии
 • заседнал начин на живот

Какво причинява мускулна дисфункция при ХОББ?

Причината за отслабването на мускулите и загубата на мускулна маса, свързани с ХОББ, е сложна, тъй като мускулната дисфункция идва под различни форми и причини.

Някои от механизми които причиняват мускулна слабост, са присъщи на самите нервно-мускулни влакна. Други механизми може да са външни, като например ремоделирането на гръдната стена, което се случва, когато дишането е неефективно.

Въпреки че известна загуба на мускули може да бъде причинена от намаляване на физическата активност поради диагноза ХОББ, известна загуба на мускули може да се дължи на напредналата възраст на лицето, живеещо с ХОББ. Някои могат да бъдат приписани на други аспекти на самата болест.

Различните степени и причини за загуба на мускули са толкова различни, колкото и самите хора. Вероятността е всеки човек да има уникална комбинация от точни причини.

Изглежда обаче, че допринасящите фактори включват:

 • прогресията на ХОББ
 • възраст
 • намален капацитет за оксигенация на мускулните влакна
 • коморбидност на свързани състояния като сърдечни заболявания, диабет или рак

Може ли ХОББ да причини мускулна слабост в краката?

то е добре документиран че мускулната слабост, възникваща заедно с ХОББ, най-често засяга краката.

Не е 100% ясно дали тази слабост е резултат от бездействие и лошо хранене или някакъв аспект на болестта. Все още, проучвания показват, че мускулната цялост наистина увеличава шансовете за оцеляване от ХОББ, така че има причина да се предполага, че упражненията и мускулната хипертрофия могат да бъдат благотворно.

Какви са признаците на ХОББ, които се влошават?

ХОББ прогресира с влошаване на симптомите. Основните симптоми на ХОББ са:

 • задух
 • хрипове
 • производство на храчки
 • умора

Ако те нарастват по честота или интензивност, болестта вероятно прогресира.

ХОББ е прогресивно заболяване и без намеса може да се влоши. Понастоящем няма лечение за ХОББ, но нейното прогресиране може да се забави. Най-добрите начини да направите това включват:

 • Ако пушите, откажете се. Лекарят може да препоръча продукти и услуги, които могат да помогнат.
 • Започнете рутинни упражнения, които са безопасни за вас.
 • Започнете рехабилитационни практики, ръководени от професионалист.

Ако ХОББ продължи да се влошава, Вие:

 • може да се наложи да използвате кислороден резервоар за дишане
 • могат да бъдат повлияни от ограничена подвижност и трудности при изпълнение на ежедневните задачи
 • има по-чести посещения при лекар и болница
 • изпитват загуба на паметта

Тъй като много от тези симптоми се проявяват и при други състояния, важно е да следвате предписаното лечение.

Влияе ли ХОББ върху мобилността?

В зависимост от прогресията на заболяването, ХОББ може значително да повлияе на подвижността.

един 2018 проучване показа, че определени задачи за мобилност са по-силно засегнати от други.

Например дейности като ходене по стълби или носене на предмети са били по-значително повлияни от ХОББ по отношение на чувство на слабост и задух. Но по-силно ориентираните дейности – като преместване на нещо тежко – бяха по-малко засегнати.

Тогава изглежда, че мобилността може да бъде повлияна повече от липса на издръжливост, отколкото от загуба на сила или подвижност на ставите.

Ходенето добре ли е за някой с ХОББ?

Доказано е, че упражненията, базирани на издръжливост, и по-специално ходенето, подобряват прогнозата на хората, страдащи от ХОББ.

Едно проучване показа, че след ходене в продължение на 1 час на ден, хората с ХОББ намаляват болничния си рецидив с 50%. Регистрирането на 5000 стъпки на ден се използва като добра цел за подобряване на скоростта на прогресиране на ХОББ.

За хора с мобилност и сила да ходят, това е просто упражнение, което може да се прави възможно най-бавно и възможно най-удобно. Ходенето ще облекчи симптомите на ХОББ и вероятно ще забави нейното прогресиране.

Долния ред

Хроничната обструктивна белодробна болест е дегенеративно състояние, но ако се запази в леката си форма, може да има по-малко въздействие върху вашия живот, здраве и мобилност. Ако не се провери, ХОББ има вероятност да доведе до затруднено дишане, загуба на мускули, намалена подвижност и намалена способност за извършване на ежедневни дейности.

Въпреки че понастоящем няма лек за ХОББ, някои лесни стъпки могат значително да увеличат процента на оцеляване и живота по-независим, здравословен и комфортен.

Най-добрата първа стъпка, която човек може да предприеме, е да спре да пуши. Освен това говорете с лекар или специалист по рехабилитация и помислете за силови упражнения и ходене за сърдечно-съдова издръжливост. Тези стратегии могат да подобрят качеството ви на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss