Може ли хиропракторът да помогне при остеопороза?

Хиропрактиката може да подобри здравето на костите и да намали болката и дискомфорта от остеопороза.

Остеопорозата е състояние, което засяга милиони хора по света, особено възрастни хора, и може да доведе до повишен риск от фрактури и други усложнения.

Докато лекарствата за забавяне на костната загуба са най-често срещаното лечение на остеопороза, много хора се обръщат към хиропрактиката като допълнителна терапия за подобряване на здравето на костите си.

Може ли хиропрактор да лекува остеопороза?

Хиропрактиката обикновено не се счита за самостоятелно лечение на остеопороза, но може да се използва заедно с други медицински лечения, като лекарства или хормонална заместителна терапия.

По-специално, хиропрактиците могат да помогнат за справяне с болката и дискомфорта, свързани с остеопорозата, като болки в гърба, болки във врата и болки в ставите. Те могат също да предоставят препоръки за упражнения и начин на живот, за да помогнат за поддържане на костната плътност и намаляване на риска от фрактури.

Има няколко потенциални ползи от посещението при хиропрактор за остеопороза, включително:

  • Управление на болката: Хиропрактиците могат да използват различни техники, за да помогнат за справяне с болката и дискомфорта, свързани с остеопороза, като корекции на гръбначния стълб, масажна терапия и физиотерапия.
  • Подобрена стойка: Хиропрактиката помага за подобряване на цялостното подравняване на тялото и стойката, което може да доведе до по-добро здраве на костите.
  • Производство на остеобласти: По време на корекцията хиропракторът прилага контролирана сила към определена става, което подобрява притока на кръв и стимулира производството на остеобласти, които са клетките, отговорни за образуването на костите.
  • Подобрен обхват на движение: Хиропрактиците могат да подобрят обхвата на движение чрез използване на различни техники, като гръбначни корекции, мобилизация и терапия на меките тъкани.
  • Образование и превенция: Хиропрактиците могат да осигурят обучение относно навиците за правилно хранене, упражнения и начин на живот, за да предотвратят остеопорозата и да управляват нейните симптоми.

Цели на хиропрактиката при остеопороза

Ако имате остеопороза, хиропрактикът може да помогне:

  • подобрете здравето на костите си
  • помагат за предотвратяване на фрактури
  • намалете болката си
  • подобрете мобилността си
  • увеличете костната си плътност

Хиропрактиците използват различни техники, като корекции, упражнения и съвети за хранене, за да постигнат тези цели.

Крайната цел е да ви помогне да поддържате активен, здравословен начин на живот, като същевременно минимизирате рисковете, свързани с остеопорозата.

Как хиропракторът лекува остеопороза?

Важно е да се отбележи, че хиропрактиките не лекуват директно остеопороза, но могат да помогнат за справяне с някои от симптомите, свързани с нея.

Хиропрактиците могат да използват различни техники за облекчаване на болката и дискомфорта, включително спинална манипулация, терапия на меките тъкани и терапевтични упражнения.

Спиналната манипулация, известна още като хиропрактика, включва използването на контролирана сила за подобряване на подвижността на ставите и намаляване на болката. Това може да помогне за облекчаване на симптоми като болки в гърба, болки във врата и главоболие.

Терапията на меките тъкани, като масаж или терапия с тригерни точки, може да помогне за облекчаване на мускулното напрежение и насърчаване на релаксацията.

Хиропрактиците могат също да препоръчат терапевтични упражнения за подобряване на мускулната сила и плътността на костите. Проучване показва, че редовната физическа активност е важна за хората от всички възрасти за насърчаване на оптимална костна плътност и поддържане на здрави кости.

Хиропрактиците могат също да предоставят препоръки за начина на живот, за да помогнат за справяне със симптомите на остеопороза, като поддържане на здравословна диета, богата на калций и витамин D, отказване от тютюнопушене и ограничаване на консумацията на алкохол.

От какъв тип хиропрактика се нуждаете за остеопороза?

Като цяло хиропрактиците възприемат холистичен подход и могат да използват комбинация от корекции на гръбначния стълб, упражнения, хранителни консултации и промени в начина на живот, за да помогнат за справяне със симптомите и подобряване на цялостното здраве на костите.

Хиропрактиците могат също да работят с други здравни специалисти, за да осигурят цялостен план за лечение на хора с остеопороза. Важно е да обсъдите вашето специфично състояние и цели с вашия хиропрактик, за да определите най-добрия курс на лечение за вас.

Рискове от хиропрактика за остеопороза

Корекциите на хиропрактиката могат да бъдат безопасни за хора с остеопороза, ако хиропрактикът е наясно със състоянието и вземе необходимите предпазни мерки. Съществуват обаче някои потенциални рискове.

Остеопорозата кара костите да стават по-слаби и по-чупливи, което означава, че има риск от счупване по време на хиропрактика. За да сведе до минимум този риск, хиропракторът може да използва по-щадящи техники и да избягва тласъци с висока скорост и ниска амплитуда.

Хиропракторът може също да използва специализирано оборудване, като падаща маса или инструмент за активиране, за да осигури по-целенасочени и нежни корекции.

Важно е да кажете на вашия хиропрактор за симптомите на остеопороза и за всички притеснения, които може да имате. Заедно можете да разработите безопасен и ефективен план за лечение.

Кой е кандидат за хиропрактика за остеопороза?

Хиропрактиката може да бъде от полза, ако имате остеопороза и изпитвате болка, скованост или ограничена подвижност.

Тази грижа също може да бъде полезна, ако сте изложени на риск от остеопороза. Възрастни възрастни (18,5% възрастните хора в Съединените щати използват хиропрактика), жени в постменопауза, лица с фамилна анамнеза за остеопороза и лица, които имат заседнал начин на живот или хранителни дефицити, са склонни да имат повишен риск от заболяването.

Долен ред

Хиропрактиката е ценно допълнително лечение за хора с остеопороза, тъй като може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта, да подобри подвижността и баланса и да стимулира образуването на кости.

Заедно с хиропрактиката, цялостен подход към управлението на остеопорозата, който включва упражнения, здравословна диета и всички необходими медицински лечения, може да помогне за насърчаване на по-добро здраве на костите и намаляване на риска от фрактури.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss