Може ли хамамелис наистина да помогне при разширени вени?

Хамамелисът е популярно домашно лекарство за лечение на разширени вени. Въпреки че като цяло е безопасно, няма много изследвания в подкрепа на употребата на хамамелис при разширени вени.

Хамамелисът се използва в медицината от векове, за да помогне при различни състояния. Той остава популярен вариант за лечение на разширени вени, когато се приема перорално или се прилага локално.

Смята се, че хамамелисът може да подобри кръвообращението и да укрепи венозната съединителна тъкан, като и двете могат да бъдат полезни при разширени вени. Въпреки това, няма много изследвания, които да подкрепят тези твърдения.

Ето отблизо какво казва изследването за хамамелис за разширени вени, дали си струва да опитате и други домашни средства, които да обмислите.

Действително ли работи?

Идеята, че хамамелисът може да помогне на разширените вени, произтича от това, че хамамелисът е стягащо средство, което е вещество, което кара телесните тъкани да се свиват. Смята се, че хамамелисът може да свие кръвоносните съдове, което прави разширените вени по-малко видими. Но доказателствата за потенциалните ефекти на хамамелиса върху разширените вени са много ограничени.

В проучване от 2020 г. на 32 души авторът заключава, че хамамелисът, приеман перорално два пъти дневно в продължение на 2 месеца, изглежда облекчава някои симптоми на разширени вени.

Доплеровият ултразвук, който се използва за оценка на притока на кръв във вените, обаче не разкрива никакви действителни подобрения. Авторът предполага, че това може да се дължи на относително кратката продължителност на изследването.

Имайте предвид, че това е много малко експериментално проучване без контролна група. Въпреки че констатациите могат да насърчат бъдещи изследвания, те не трябва да се приемат като доказателство, че хамамелисът е ефективно средство за лечение на разширени вени.

Има ли рискове, свързани с това?

Въпреки че не е ясно дали хамамелисът наистина помага при разширени вени, като цяло е безопасно за повечето хора да опитат.

Въпреки това, някои хора – особено тези с кожни заболявания като псориазис или екзема – може да искат да бъдат особено внимателни относно потенциално изсушаващите свойства на хамамелиса, ако го използват локално.

Дори и да нямате чувствителна кожа, обмислете първо да направите тест с пластир, като нанесете количество колкото грахово зърно върху участък от кожата си и изчакате 24 часа, за да видите как кожата ви реагира.

За да намалите риска от раздразнение, помислете дали да не потърсите продукт, който не съдържа алкохол, който може да направи хамамелиса допълнително изсушаващ.

Оралните добавки с хамамелис могат да причинят стомашно разстройство или гадене при някои хора. Не забравяйте да се придържате към указанията за дозиране на производителя, за да намалите риска от странични ефекти или усложнения.

Какво ще кажете за други домашни лечения?

Според а 2016 прегледнякои билкови лекарства също могат да подобрят здравето на вените, включително:

  • Рутозиди: Биофлавоноидът рутин се намира в много растения като ябълки, цитрусови плодове, елда, жълт кантарион и гинко билоба. Има противовъзпалителни, антиоксидантни и антидиабетни качества. Може да помогне за укрепване на кръвоносните съдове, предотвратявайки превръщането им в разширени вени. Понякога се приема като хранителна добавка за лечение на паякообразни и разширени вени.
  • Азиатска центела: Известно като Gotu kola, това местно азиатско растение е доказано, че укрепва отслабените клапи на вените, което може да доведе до венозна недостатъчност или разширени вени. Може да се прилага локално или да се приема през устата под формата на таблетки.
  • Екстракт от гроздови семена: Екстрактът от гроздови семена се прави от семките на винено грозде и е често използвани като хранителна добавка при венозна недостатъчност. Може да е от полза за здравето на вените поради високите си количества витамин Е, флавоноиди и други полезни съединения.

Както при хамамелиса, необходими са допълнителни изследвания, преди да се заключи, че някое от тези билкови лечения може да лекува разширени вени.

Други неща, които можете да направите у дома, за да управлявате разширените вени, включват:

  • редовни упражнения за подобряване на притока на кръв
  • повдигане на краката, когато седите или лежите, за да предотвратите натрупването на кръв
  • носенето на компресионни чорапи за справяне с подуването и облекчаване на дискомфорта
  • балансирана диета с много фибри за подпомагане на кръвообращението
  • поддържане на умерена празнота, за да намалите натиска върху вените си
  • избягвайте пушенето, за да подобрите кръвообращението

Докато домашните лечения няма да доведат до изчезване на съществуващите разширени вени, те могат да облекчат дискомфорта и да намалят риска от развитие на допълнителни разширени вени.

Научете за професионалното отстраняване на разширени вени.

Долния ред

Хамамелисът е популярно домашно лекарство за разширени вени, но ограничени доказателства подкрепят потенциалните му ползи. Но като цяло е безопасно за повечето хора, ако искате да го опитате. Просто се уверете, че използвате качествен продукт и направете тест с пластир, ако имате чувствителна кожа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss