Може ли улцерозният колит да ви даде газове?

Улцерозният колит (UC) може да увеличи количеството сероводород в храносмилателната система. Този допълнителен газ може да доведе до по-чести газове, но промените в диетата и лекарствата може да помогнат.

borchee/Гети изображения

В САЩ приблизително 600 000 до 900 000 души имате улцерозен колит (UC).

UC е форма на възпалително заболяване на червата (IBD), което се случва, когато лигавицата на дебелото черво, ректума или и двете се възпали. Това причинява появата на малки рани в храносмилателния тракт.

Някои от най-честите симптоми на UC са коремна болка, кървави изпражнения, диария и засилени коремни звуци. Повишено образуване на газове може да възникне и ако имате UC.

Тази статия ще разгледа по-подробно защо UC може да причини допълнително газове и какво можете да направите, за да намалите това метеоризъм.

Защо улцерозният колит ви кара да се отделяте газове?

Според експерти, хората с UC произвеждат повече сероводород в храносмилателния си тракт. Този допълнителен газ може да причини болки в стомаха и диария. Газът също трябва да излезе от храносмилателната система по някакъв начин, чрез метеоризъм.

Освен това хората с UC често имат възпаление на дебелото черво, което затруднява разграждането на сероводорода. Сероводородът може да насърчи повече възпаление. Това създава цикъл, който може да доведе до още повече газове.

Ако имате UC, може да имате и друго състояние, което допринася за излишните газове. един 2018 проучване установи, че 76,8% от участниците, които са имали UC, също са имали гастрит, състояние, при което лигавицата на стомаха е възпалена. Както при UC, потенциален симптом на гастрит е допълнителното газове.

Вашите газове миришат ли различно, ако имате улцерозен колит?

Газовете, причинени от UC, могат да имат много силна миризма поради увеличаването на сероводорода и ферментацията на аминокиселини в храносмилателния тракт. Миризмата може да варира значително в зависимост от редица фактори – от лекарствата, които приемате, храните, които ядете, как тялото ви реагира на газовете и други.

Какво можете да направите, за да спрете или облекчите газовете при улцерозен колит?

Промените във вашата диета могат да помогнат за намаляване на количеството газове в храносмилателния тракт.

Един от начините да проследите какви видове храни могат да ви доведат до повече газове е да водите дневник за храните. Регистрирането на храните, които ядете през деня и отбелязването кога имате повече газове от обикновено, може да помогне на вас и вашия лекар да определите типовете храни, които предизвикват вашето метеоризъм.

Може също така да помислите да опитате диета с ниско съдържание на FODMAP, за да видите дали това помага за намаляване на газовете за вас. FODMAP е акроним за ферментируеми, олиго-, ди-, монозахариди и полиоли. Въпреки че звучи сложно, това, което всъщност означава, е, че този тип диета ограничава храните с определени захари, които не се абсорбират лесно в стомашно-чревния тракт.

С диета с ниско съдържание на FODMAP ще искате да избягвате храни като:

 • пшеница, ечемик и ръж
 • чесън
 • някои плодове, като ябълки, кайсии, череши, грозде, круши и диня
 • някои зеленчуци, като брюкселско зеле, цвекло, карфиол, праз и лук
 • бобови растения и варива, като леща и повечето бобови растения
 • подсладители и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза
 • мляко, кисело мляко, крем, овесено мляко и соево мляко
 • ябълков сок и портокалов сок

Може също да помислите за някои промени в начина на живот като:

 • ядене на по-малки хранения
 • ядете храната си по-бавно
 • пиене на много вода
 • ограничаване на приема на алкохол, газирани напитки и кофеин
 • правете редовни упражнения и не седите в седнало положение за продължителни периоди от време
 • избягване на тесни дрехи

Ако след промени в диетата и начина на живот все още имате твърде много газове, говорете с вашия лекар или диетолог, ако имате достъп до такъв.

Те могат да работят с вас, за да създадат план за лечение за намаляване на количеството газ сероводород в храносмилателния ви тракт. Това може да включва промяна на вашите лекарства или допълнителни промени в диетата.

Вашият лекар може също да препоръча добавяне на нови лекарства, които да помогнат за намаляване на количеството газ, което имате.

Ако вашият метеоризъм ви кара да се чувствате депресирани или смутени, може да е полезно да поговорите с терапевт. Те могат да помогнат с всякакви емоции, които може да изпитвате.

Често задавани въпроси

Има ли време на деня или нощта, когато метеоризмът при улцерозен колит е по-често срещан?

Симптомите на UC е най-вероятно да се появят, когато състоянието се обостря. Точното време за това ще варира в зависимост от излагането ви на задействания. Някои хора съобщават за повече симптоми сутрин, което може да е резултат от това, че дебелото черво се активира, когато се събудите.

Можете ли да приемате Gas X за улцерозен колит?

Най-добре е винаги да говорите с Вашия лекар, преди да вземете каквито и да било лекарства, дори и лекарства без рецепта, за симптоми на UC. Това е така, защото някои лекарства може да съдържат съставки, които могат да влошат симптомите Ви. Вашият лекар може да ви помогне да определите безопасен план за лечение, който работи добре за вас.

Стомашният ръкав прави ли нещо за газове от улцерозен колит?

Няма много изследвания по този въпрос, но a проучване от 2016 г заключи, че бариатричната хирургия може да помогне за намаляване на симптомите на IBD при индивиди със затлъстяване.

Какъв лекар лекува улцерозен колит и газове?

Вашият първичен лекар може да участва в диагностиката и лечението на вашия UC. Те също могат да ви насочат към гастроентеролог. Гастроентерологът е лекар, специалист по храносмилателни заболявания.

UC често се свързва с коремна болка, диария и кървави изпражнения, но също така може да ви накара да имате повече газове от обикновено.

Избягването на определени храни и някои промени в начина на живот и лекарствата може да помогне за намаляване на количеството газ сероводород в храносмилателния ви тракт, което може да ви помогне да намалите образуването на газове.

Важно е също така да имате предвид, че може да имате повече газове от обикновено по причини, които не са свързани с UC. Ако твърде много газове ви кара да се чувствате неудобно, не забравяйте да говорите с вашия лекар, за да могат да работят с вас, за да намерят решение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss