Може ли розовото око да причини слепота?

Розовото око обикновено не води до слепота, но загубата на зрение може да бъде рядко усложнение. Имате нужда от антибиотици с рецепта, за да изчистите инфекцията си и да предотвратите трайно увреждане на зрението.

Розовото око е инфекция на най-тъканния слой, който покрива вътрешните клепачи и очната ябълка. Има много видове конюнктивит, но повечето не водят до слепота.

При тежки или сложни случаи на розови очи може да забележите промени в зрението. Има и специфични видове конюнктивит, които не са свързани с типичното розово око. Те могат да доведат до промени в зрението или загуба на зрението.

Тази статия ще разгледа някои от възможните симптоми и усложнения на розово око, някои червени знамена, за които трябва да внимавате, и каква е вероятността да ослепеете от случай на розово око.

Ще доведе ли розовото око до слепота или загуба на зрението?

Промените в зрението са възможно, но рядко усложнение на розовото око.

За повечето хора инфекциите на розовите очи ще изчезнат за няколко седмици, със или без лечение. В зависимост от причината за инфекцията на розовото око, антибиотиците или антивирусните лекарства могат да помогнат на симптомите ви да се подобрят по-бързо.

Но обикновено ще се възстановите навреме без тях.

Някои случаи на розово око са по-сложни от други и могат да причинят силно възпаление, подуване или болка, които могат да повлияят на качеството на зрението ви или цялостния ви комфорт.

Тежките инфекции на розово око рядко причиняват загуба на зрение или слепота, но могат да бъдат свързани със симптоми като:

 • замъглено виждане
 • чувствителност към светлина
 • корички на клепачите
 • болка в очите

Могат ли други заболявания на очите да влошат розовото око?

Как ще се възстановите от розово око и какви усложнения може да развиете може да зависи много от цялостното ви здраве.

Хората с отслабена имунна система от заболявания като ХИВ или лекарства като химиотерапия и други имуносупресори могат да се разболеят и да развият по-сериозни симптоми с всякакъв вид инфекция – включително розово око.

Причини за загуба на зрение или слепота, свързана с розовите очи

Повечето причини за розови очи са причинени от вируси. Вирусното розово око има много произход, но аденовирусите са едни от най-често срещаните.

Други общи вируси които могат да причинят розови очи, включват:

 • вирус на рубеола

 • вирус на рубеола (морбили).
 • херпесни вируси, включително вирус на херпес симплекс, вирус на варицела-зостер (който също причинява варицела и херпес зостер) и вирус на Epstein-Barr

 • пикорнавируси като коксакивирус и ентеровирус

Често срещани причини за бактериална розови очи включват:

 • Хемофилус инфлуенца
 • пневмокок
 • Moraxella catarrhalis
 • Стафилококус ауреус
 • Moraxella lacunata

Тежките или усложнени случаи на някоя от тези инфекции може да доведат до симптоми, които влияят върху това колко добре или колко комфортно виждате.

Въпреки това, конюнктивитът, който води до промени в зрението и след това до слепота, обикновено е свързан с много специфични и често редки вирусни и бактериални инфекции.

Вирусите са най-честата причина за розови очи като цяло, но бактериалните инфекции са по-честа причина за случаи на конюнктивит, водещ до загуба на зрение или слепота. Хиперострия бактериален конюнктивит и хроничният фоликуларен конюнктивит са някои специфични видове розови очи, които носят по-висок риск от загуба на зрение или слепота.

Те са причинени от специфични бактерии видове:

 • Pseudomonas aeruginosa
 • Neisseria gonorrhoeae
 • Neisseria meningitidis
 • Chlamydia trachomatis подтипове А до С

Колко дълго продължават розовите очи?

Повечето случаи на розови очи – независимо дали са причинени от алергии, вирус или бактерии – обикновено изчезват за 2 до 3 седмици, дори и без лечение.

Използването на антивирусни и антибактериални лекарства може да ускори времето за възстановяване, но дори хората, които търсят лечение за розови очи, могат да развият по-сложни инфекции.

Ако вашето розово око се влоши с течение на времето без лечение или се влоши или не се подобри след медицинско лечение, уведомете вашия здравен екип.

В редки случаи дори обикновените вирусни или бактериални инфекции на розово око могат да доведат до усложнения като образуване на абсцес или силно дразнене и инфекция, които могат да увредят функцията или структурата на окото ви.

Постоянна ли е загубата на зрение от розови очи?

Ако развиете замъглено виждане или чувствителност към светлина с инфекцията на розовото око, тези симптоми трябва да изчезнат веднага щом инфекцията ви изчезне.

Ако развиете усложнения от розово око, като възпаление на предната част на окото, или имате специфични форми на конюнктивит, свързани със загуба на зрение, промените в зрението ви могат да бъдат постоянни.

Защо лечението на розови очи може да предотврати загуба на зрение

Розовите очи не винаги изискват лечение. Можете да се подобрите без антивирусни или антибактериални лекарства. Обичайните лечения за розови очи, които не изискват посещение при Вашия лекар, може да включват неща като:

 • топли или студени компреси
 • нежно и редовно почистване
 • смазващи капки за очи

Въпреки това, ако имате медицинско състояние или се подлагате на лечение, което може да отслаби имунната ви система, или ако често развивате розови очи, посетете вашия медицински специалист или очен специалист.

Специфични форми на конюнктивит или тежки случаи – особено при имунокомпрометирани хора и бебета – могат да доведат до трайно увреждане на зрението, ако не бъдат лекувани веднага.

Розовите очи обикновено не водят до слепота. Тежките случаи на конюнктивит или случаи, причинени от специфични видове бактериални инфекции, могат да имат по-голям шанс да доведат до промени в зрението или дори до загуба на зрението.

Ако получавате чести инфекции на розово око или развиете инфекция на розово око, която не се подобрява след няколко седмици, уговорете час за преглед при здравен специалист или очен специалист. Те могат да прегледат окото ви и да помогнат да се определи какъв проблем може да засяга здравето на очите ви.

Може да е необходимо лечение с лекарства с рецепта, като антибиотици или антивирусни средства, за да изчистите инфекцията си и да предотвратите трайно увреждане на зрението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss