Може ли приемането на Benadryl да увеличи риска от Алцхаймер?

Някои изследвания са открили връзка между риска от деменция при възрастни хора и клас лекарства, които включват Benadryl. Но няма изследвания, които да предполагат, че приемането на Benadryl, когато сте по-млади, може да увеличи риска от Алцхаймер.

Benadryl е антихистамин без рецепта, който съдържа активната съставка дифенхидрамин. Хората често го използват за лечение на алергии. Тъй като причинява сънливост, някои хора го приемат като средство за сън.

Много маркови лекарства съдържат дифенхидрамин. Някои от тях включват:

 • Банофен
 • Dimetapp
 • Соминекс
 • Tylenol PM
 • Унисом
 • ZzzQuil

Дифенхидраминът и други антихистамини от първо поколение са част от клас лекарства, наречени антихолинергици. Въпреки че някои изследвания свързват много антихолинергици с повишен риск от деменция при по-възрастните хора, не е ясно дали употребата на Benadryl може да доведе до Алцхаймер. Тази статия разглежда текущи изследвания.

Деменция срещу болестта на Алцхаймер

Въпреки че имат много общи неща, деменцията и болестта на Алцхаймер не са едно и също.

Деменцията не е специфична диагноза. Отнася се до широк набор от симптоми, които влияят на ежедневните дейности, паметта, езика и познанието.

Алцхаймер е един от няколкото вида деменция. Това е специфична диагноза, свързана с определени симптоми и лечения.

Повечето от изследванията, цитирани в тази статия, се фокусират върху връзката между антихолинергиците и деменцията.

Какво казва изследването за антихистамините и Алцхаймер

Едно от първите проучвания, които съобщават за връзка между деменция и антихолинергици, включително антихистамини от първо поколение като Benadryl, беше публикувано през 2015 г.

Авторите на това популационно кохортно изследване оценяват повече от 3400 участници на 65 или повече години на всеки 2 години от 1994 до 2012 г. Никой от участниците не е имал деменция, когато проучването е започнало.

Резултатите предполагат връзка между общата употреба на антихолинергици и развитието на деменция за период от 10 години сред хората над 65-годишна възраст. Според авторите има връзка между повишените дози антихолинергици и повишения риск от развитие на деменция, включително болестта на Алцхаймер .

Друг проучване от 2016 г използва невроизобразяващи изследвания и други измервания на мозъчната функция, за да сравни 391 възрастни възрастни, които не са приемали никакви антихолинергични лекарства и 60 възрастни възрастни, които са приемали поне едно средно или силно антихолинергично лекарство, включително дифенхидрамин. Проучването проследява участниците средно 32 месеца.

Авторите съобщават за повишена мозъчна атрофия и дисфункция, свързани с употребата на средни или силни антихолинергици. Те открили, че участниците, които са приемали тези лекарства, също са по-склонни да изпитат цялостно влошаване на здравето.

Авторите на a Проучване от 2019 г сравнява приблизително 58 800 души, които са получили диагноза деменция, с 225 600 души, които не са. За разлика от предишни проучвания, това проучване не открива връзка между употребата на антихистамини като Benadryl и риска от деменция.

Резюме на изследването

 • Някои изследвания свързват антихолинергиците като дифенхидрамин (Benadryl) с повишен риск от деменция при възрастни хора.
 • Няколко проучвания се фокусират върху връзката между средни или силни антихолинергици и риска от деменция. Някои изследователи смятат, че антихистамините са в тази група, докато други не.
 • Няколко проучвания не са открили връзка между антихистамини като Benadryl и деменция.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди дали Benadryl увеличава или не риска от деменция и по-специално Алцхаймер.

Безопасен ли е Benadryl за възрастни хора?

Американското дружество по гериатрия изброява дифенхидрамин в a Доклад за 2019 г на потенциално неподходящи лекарства за възрастни хора поради риска от странични ефекти. Някои от тях включват:

 • замъглено зрение
 • объркване
 • запек
 • световъртеж
 • сънливост
 • суха уста
 • умора
 • задържане на урина

Сред по-възрастните хора с когнитивни или двигателни увреждания изброените по-горе странични ефекти могат да допринесат за повишен риск от падане или злополука.

Експертите обикновено считат антихистамините от второ и трето поколение за по-безопасни варианти за лечение на алергии. Те включват:

 • лоратадин (кларитин)
 • цетиризин (Zyrtec)
 • фексофенадин (Allegra)

Те носят по-малък риск от странични ефекти като сънливост.

Могат ли хората с Алцхаймер да приемат Benadryl?

Хората с Алцхаймер трябва да избягват Benadryl и други лекарства, които съдържат дифенхидрамин, когато е възможно. Тези лекарства могат да влошат симптомите на Алцхаймер, като объркване.

Хората с болестта на Алцхаймер също могат да бъдат по-склонни да получат странични ефекти, когато приемат Benadryl.

И накрая, продължителната употреба на дифенхидрамин сред хора с Алцхаймер може потенциално да допринесе за по-бързо намаляване на умствените функции.

Приемането на Benadryl, когато сте по-млади, увеличава ли риска от Алцхаймер, когато пораснете?

Възможно е приемането на Benadryl или други антихолинергици, когато сте по-млади, да увеличи риска от развитие на Алцхаймер като по-възрастен.

Повечето от прегледаните тук проучвания анализират само антихолинергичната употреба в продължение на няколко месеца или години. Тези резултати не се отнасят непременно за по-млади индивиди, приемащи дифенхидрамин през целия живот. Необходими са повече изследвания.

Кои други лекарства са свързани с болестта на Алцхаймер?

Бензодиазепините са друг клас лекарства с връзка с деменцията. Тези лекарства имат седативни свойства и лекарите обикновено ги предписват за лечение на тревожност и нарушения на съня.

Както при антихолинергиците, връзката между бензодиазепините и болестта на Алцхаймер не е напълно ясна. Но също така е вероятно бензодиазепините да влошат симптомите, свързани с деменция и когнитивен спад.

Дифенхидрамин (Benadryl) е често срещано лекарство за алергия без рецепта. Това е част от клас лекарства, наречени антихолинергици, които изследванията свързват с деменция при възрастни хора.

Изследването обаче не е ясно дали приемането на Benadryl може да увеличи риска от Алцхаймер. Едно проучване не откри никаква връзка, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди този резултат.

Във всеки случай лекарите не препоръчват употребата на Benadryl сред по-възрастните хора поради риска от странични ефекти. Антихистамин от второ поколение може да бъде по-безопасен вариант, ако търсите лекарство за алергия без рецепта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss