Може ли пиенето на алкохол да доведе до нарколепсия? Разопаковане на връзката

Употребата на алкохол не причинява пряко нарколепсия, но може да влоши сънливостта през деня. Ако живеете с това разстройство на съня, ограничаването на употребата на алкохол, интервенциите на ума и тялото и други могат да помогнат за вашите симптоми.

Нарколепсията е нарушение на съня, което включва прекомерна сънливост през деня. Ако имате това състояние, може да се почувствате по-уморени от обикновено през целия ден и да заспите за кратко без да искате. Може също да изпитате загуба на мускулен тонус, наречена катаплексия и халюцинации, когато заспите или се събудите.

Експерти все още не разбирам напълно основните причини за нарколепсията, но генетиката, автоимунните заболявания и травматичното мозъчно увреждане могат да играят роля.

Алкохолът не е потвърдена причина за нарколепсия, но може да има по-непряка връзка между двете. Прочетете, за да проучите тази потенциална връзка, както и да получите някои насоки за управление на вашите симптоми.

Може ли алкохолът да влоши симптомите на нарколепсия?

Някои хора, които живеят с нарколепсия, установяват, че пиенето на алкохол може да влоши някои от техните симптоми – може би поради седативния ефект на алкохола.

Както нарколепсията, така и алкохолът могат да причинят прекомерна сънливост през деня. Ако вече изпитвате сънливост поради нарколепсия, алкохолът може допълнително да потисне функцията на централната нервна система, създавайки допълнителен успокояващ ефект.

Връзката между нарколепсията и алкохола може да е още по-дълбока, тъй като една и съща неврологична пътека във вашия мозък – пътят на орексин (хипокретин) – може да е фактор и при двете състояния.

Едно базирано на гризачи проучване от 2020 г. изследва защо хората, живеещи с разстройство при употреба на алкохол (AUD), обикновено имат прекомерна сънливост през деня. Изследователите установяват, че спирането на алкохола намалява експресията на орексин.

Орексинът, наричан още хипокретин, е мозъчен химикал, който регулира съня ви с бързо движение на очите. Ниските нива на този хормон могат да ви накарат да се чувствате допълнително сънливи през деня.

Намаляването на орексин всъщност е една от определящите характеристики на нарколепсията с катаплексия.

Въпреки че експертите са открили връзки между AUD и увеличена нива на орексин, нередовните нива на този хормон все още могат да повлияят на съня ви.

Конкретен случай, индуцирана от алкохол нарколепсия

Понастоящем няма убедителни доказателства, сочещи алкохола като причина за нарколепсия.

Доклади за отделни случаи, включително два примера, публикувани в 2012 г и 2021 г. са изследвали развитието на нарколепсия след продължителна тежка употреба на алкохол.

В тези случаи изследователите свързват тежката употреба на алкохол с по-късното развитие на нарколепсия. Въпреки това те не можаха да определят дали участниците вече са имали недиагностицирана нарколепсия или състоянието се е развило поради хронична депресия на централната нервна система.

Какво ще кажете за други вещества?

Ако имате нарколепсия, други вещества освен алкохола също могат да ви накарат да се чувствате по-сънливи.

Например, пиенето на кофеин твърде близо до времето за лягане може да ви попречи да получите добър нощен сън, което може да ви направи изключително сънливи на следващия ден.

Никотинът, друг стимулант, също може да наруши качеството на вашата почивка и да влоши сънливостта на следващия ден.

Може ли алкохолът да взаимодейства с лекарствата за нарколепсия?

Алкохолът може да промени начина, по който лекарството за нарколепсия действа в тялото ви.

Като цяло е добра идея да избягвате употребата на алкохол с каквито и да е лекарства, тъй като алкохолът може да направи вашите лекарства по-малко ефективни или, в някои случаи, токсични. Комбинирането на някои лекарства с алкохол също може да причини потенциално животозастрашаващи странични ефекти.

Известно е, че алкохолът взаимодейства с общи лекарства за нарколепсиявключително:

 • стимуланти, включително модафинил (Provigil) и метилфенидат (Ritalin)

 • антидепресанти, включително флуоксетин (Prozac) и есциталопрам оксалат (Lexapro)

 • натриев оксибат (Xyrem)

FYI

Според а Предупреждение от 2016 г. на Администрацията по храните и лекарствата (FDA).употребата на алкохол, докато приемате Xyrem — или други лекарства, които потискат централната нервна система — може да доведе до смърт.

Други лекарства, специфични за нарколепсия, включват питолизант (Wakix) и солриамфетол (Sunosi). Към днешна дата доказателствата не сочат сериозни рискове от пиенето на алкохол, докато приемате тези лекарства. Въпреки това е важно да попитате вашия предписващ лекар дали е безопасно да пиете алкохол, докато приемате каквито и да е лекарства с рецепта.

Какво причинява нарколепсия?

Експертите продължават да изследват възможните причини за нарколепсия.

Нивата на орексин изглежда играят важна роля, но не всеки с нарколепсия има нисък орексин.

Други възможни причини включват:

 • генетика
 • автоимунни състояния
 • черепно-мозъчна травма

Можете също имат по-голям шанс от развитие на нарколепсия, ако:

 • имате фамилна анамнеза за това състояние
 • са на възраст между 7 и 25 години
 • претърпели определени инфекции, нараняване на главата, инсулт или саркоидоза

Как да получите лечение

Лекар, психиатър или психолог може да ви помогне да определите дали имате нарушение на съня.

Ако вашият екип смята, че може да имате нарколепсия, те вероятно ще препоръчат изследване на съня и ще проверят нивата на орексин.

Лечението на нарколепсията включва лекарства и промени в начина на живот, като например:

 • стратегическа дневна дрямка
 • практики за хигиена на съня
 • релаксация преди лягане
 • диетични промени
 • редовни упражнения

Интервенциите на ума и тялото също могат да помогнат за подобряване на вашите симптоми. Всъщност едно малко проучване от 2020 г. установи, че терапията за медитация и релаксация изглежда помага за намаляване на халюцинациите и парализата на съня, свързани с нарколепсията.

Други опции включват:

 • йога
 • биофийдбек
 • дихателни упражнения

Подкрепа за употребата на алкохол

Ако симптомите ви се влошат, когато пиете алкохол и искате да направите план за ограничаване на употребата на алкохол, терапевт или друг обучен специалист може да ви помогне.

Националната телефонна линия за злоупотреба с вещества и услуги за психично здраве на 1-800-662-4357 може да ви помогне да намерите специалист по психично здраве във вашия район.

Можете също да получите повече подкрепа от организации като:

 • Анонимни алкохолици: 1-212-870-3400

 • Жени за трезвеност: 1-215-536-8026

 • SMART Recovery: 1-440-951-5357

Намерете още съвети за отказване от алкохола тук.

Долния ред

Употребата на алкохол не причинява нарколепсия. Въпреки това, тъй като има седативен ефект, той все пак може да ви накара да се почувствате сънливи.

Ако смятате, че употребата на алкохол може да повлияе на съня ви или на симптомите на нарколепсия, обучен медицински специалист, терапевт или специалист по съня може да предложи повече насоки и подкрепа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss