Може ли палео диетата да помогне при симптоми на биполярно разстройство?

Биполярното разстройство (BPD) е състояние на психичното здраве, характеризиращо се с промени в настроението, включително маниакални и депресивни епизоди. Състоянието е комплексно и варира между индивидитено лекарствата и терапията могат да помогнат за справяне със симптомите.

Напоследък нововъзникваща област, която съчетава храненето и психиатрията – известна като хранителна психиатрия – започна да свързва диетата и състоянията на психичното здраве, включително биполярно разстройство.

Въпреки че все още има много неща, които не знаем, някои ранни изследвания свързват определени стилове на хранене и хранителни вещества с подобрения в симптомите на BPD.

По-специално е имало a нарастващ интерес в палео диетата като лечение на BPD.

Тази статия обсъжда връзката между палео диетата и биполярното разстройство, предлага дали си струва да опитате и предоставя други полезни съвети за управление на вашето биполярно разстройство.

Надин Гриф/Стокси Юнайтед

Разбиране на връзките между палео диетата и биполярното разстройство

Понастоящем няма убедителни доказателства, които да предполагат, че палео диетата може да помогне при биполярно разстройство.

Въпреки това, приемането на някои принципи на диетата може да помогне за подобряване на здравето на мозъка и да стабилизира настроението ви.

Какво представлява палео диетата?

Палео диетата – съкращение от Палеолитна диета – е стил на хранене, базиран на храни, за които се смята, че са били консумирани от ловци-събирачи в епохата на палеолитапреди около 2,8 милиона години.

Въпреки че диетата варира, храните обикновено са разрешени включват червено месо, птици, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, семена, билки, подправки и някои масла (напр. зехтин).

Храните, които не са разрешени в диетата, включват зърнени храни, боб, леща, соя, млечни продукти, силно преработени храни, някои растителни масла (напр. рапица, царевица, шафран) и добавена захар.

Диетата също забранява всякакви храни, които не са съществували през епохата на палеолита и разчитат на конвенционални земеделски практики, като тофу и изкуствени подсладители.

Поддръжниците на палео диетата предполагат, че тъй като сегашната стандартна западна диета – която често е с високо съдържание на захар, мазнини и сол – може да бъде свързана с по-лошо здраве, палео диетата е начинът, по който хората трябва да се хранят.

Как диетата влияе на биполярното разстройство?

Интересното е, че някои изследвания са открили връзка между биполярното разстройство и по-лошото качество на диетата.

Хора с BPD се появи вероятно да консумирате излишна захар, рафинирани въглехидрати и омега-6 мазнини. Те също така са склонни да ядат по-малко богати на антиоксиданти зеленчуци, плодове и омега-3 мастни киселини – което често е палео диетата по-високо в.

Това е една от причините някои хора да смятат, че палео диетата може да е от полза за хората с BPD.

Друга теория е, че палео диетата е с ниско съдържание на въглехидрати и подобна на кетогенната (кето) диета, която е показано за подобряване на определени мозъчни състояния като епилепсия. По този начин диета с много ниско съдържание на въглехидрати като палео може теоретично да помогне при BPD.

Някои изследвания предполагат, че следването на кето диета може да помогне за подобряване на симптомите на биполярно разстройство.

Въпреки това, въпреки че палео диетата също е с ниско съдържание на въглехидрати, тя не ви помага да постигнете кетоза, която е отличителният белег на кето диетата. Така е неясен дали палео диетата би довела до подобни резултати.

Бележка от Healthline

Там е доказателство че следването на ограничителни диети като палео и кето е свързано с по-висок риск от развитие на хранително разстройство (ЕД).

Изследванията показват, че хората с биполярно разстройство вече са по-склонни да развият ЕД, с колкото всеки трети хора с BPD, отговарящи на диагностичните критерии за ЕД.

Ако имате BPD и история на нарушено хранене или диета, палео диетата може и да не е безопасно за вас. Консултирайте се с медицински специалист, информиран за ЕД, преди да промените хранителните си навици.

Запомнете: неправилното хранене и ЕД могат да засегнат всеки, независимо от полова идентичност, раса, възраст, размер на тялото, социално-икономически статус или други идентичности.

Научете повече за достъпа до поддръжка за хранително разстройство тук.

Какво ще кажете за другите диети?

Изследванията имат свързани средиземноморската диета за подобрено психично здраве. Средиземноморската диета насърчава много здравословни храни, които са забранени за палео диетата, като пълнозърнести храни, бобови растения и малки количества млечни продукти.

Тези храни обикновено са с високо съдържание на хранителни вещества и полезни съединения, които може да се подобри Симптоми на BPD, като фолат, цинк, магнезий и пробиотици.

Например, едно проучване от 2019 г сравняват диетите на 113 души с биполярно разстройство с диетите на 160 души без биполярно разстройство.

Като цяло, хората с BPD са имали по-ниски резултати от средиземноморската диета, ядат по-малко здравословни въглехидрати като пълнозърнести храни и бобови растения и следват диети с по-високо съдържание на нездравословни мазнини и захар, отколкото хората, които нямат биполярно разстройство.

Важно е да се отбележи, че изследователите не са сигурни как диетата и биполярното разстройство са свързани.

Когато разглеждаме проучването от 2019 г., например, не знаем дали хората с BPD са се хранили по-лошо поради симптоми на тяхното състояние, дали стилът им на хранене е влошил състоянието им или има други фактори.

Какво появява се да бъде последователен в изследвания е насърчаването на богати на хранителни вещества, минимално преработени диети, които насърчават зеленчуци, плодове, омега-3 и други богати на антиоксиданти храни, свързани с по-добро здраве на мозъка.

Така че засега няма изследвания, които да свързват пряко палео диетата с подобренията при биполярно разстройство.

По-скоро доказателствата подкрепят консумацията на минимално преработена диета, която съдържа много антиоксиданти, здравословни мазнини и хранителни вещества, важни за здравето на мозъка.

Диетични съвети за поддържане на биполярно разстройство

Въпреки че няма ясни доказателства, че палео диетата помага при биполярно разстройство, все пак може да се възползвате от приемането на определени хранителни практики, които диетата насърчава, като:

  • Хранене на диета, богата на омега-3: Омега-3 мазнините са свързани с подобрено здраве на мозъка. Нещо повече, хората с биполярно разстройство са склонни да имат по-ниски нива на омега-3. Хранителните източници включват мазна риба, стриди, ленено семе, семена от чиа, орехи, соя, морски водорасли и водорасли. Можете също така да се възползвате от добавка, но първо се консултирайте със здравен специалист.
  • Консумиране на повече храни, богати на антиоксиданти: Диета с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне в борбата с оксидативния стрес, който е свързан с влошено мозъчно и цялостно здраве.
  • Ограничаване на добавената захар: Излишната захар е свързана с по-лоши здравословни резултати, като сърдечни заболявания и възпаления. Въпреки че е добре да се наслаждавате на сладки храни в умерени количества, най-добре е да ограничите приема.
  • Яденето на богати на цинк храни: Получаването на достатъчно цинк е свързани с подобрени симптоми на биполярно разстройство. Храните с високо съдържание на цинк включват стриди, червено месо, бобови растения и млечни продукти.
  • Яденето на богати на магнезий храни: Адекватните нива на магнезий са свързани с подобрени симптоми на биполярно разстройство. Някои богати на магнезий храни включват ядки и семена, варен спанак, соево мляко, млечни продукти, пълнозърнести храни, картофи, риба, птици и месо.
  • Ограничаване или избягване на кофеина: Така е препоръчително че хората с биполярно разстройство избягват или ограничават стимуланти, като кофеин, особено по време на манийни епизоди. Храните с високо съдържание на кофеин включват кафе, някои видове чай, енергийни напитки, газирани напитки и черен шоколад.
  • Избягване на алкохол: Алкохол може отрицателно взаимодействат с някои лекарства, често използвани за лечение на биполярно разстройство, като литий. Злоупотребата с алкохол също може да предизвика или влоши депресивните епизоди.

В допълнение към здравословната диета, вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча определени лекарства, терапии и други промени в начина на живот, за да ви помогне да управлявате по-добре вашето биполярно разстройство.

Научете повече за практиките за самообслужване, които да ви помогнат да управлявате биполярно разстройство тук.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси относно палео диетата и биполярното разстройство.

Палео диетата помага ли за психичното здраве?

Към днешна дата няма изследвания, които да свързват палео диетата с подобрения в психичното здраве.

Някои аспекти на палео диетата обаче, като избора на предимно минимално преработени и богати на хранителни вещества храни, може да са от полза за вашето настроение.

Също така е възможно, напротив, палео диетата да повлияе негативно на вашето психично здраве. Там е доказателство че спазването на ограничителни диети като палео диетата повишава риска от развитие на хранително разстройство.

Кои са някои храни, стабилизиращи настроението?

Въпреки че не е известна храна, която директно да стабилизира настроението ви, някои храни го правят свързани с по-добра регулация на настроението и психическо благополучие.

Те включват мазна риба, ядки, семена, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, черен шоколад и ферментирали храни.

Палео диетата помага ли при депресия?

Към днешна дата няма изследвания, които да подкрепят палео диетата при лечение или лечение на депресия.

Долния ред

Хранителната психиатрия е нова, нововъзникваща област на изследване с много обещания. Някои данни сочат, че диетата може да играе роля в състоянията на психичното здраве, включително биполярно разстройство.

Въпреки че някои привърженици на палео диетата казват, че диетата помага за подобряване на симптомите на BPD, има малко изследвания в подкрепа на това.

Диетата обезсърчава много полезни за мозъка храни като пълнозърнести храни, бобови растения и млечни продукти и е свързана с по-висок риск от хранителни разстройства. Хората с BPD вече са изложени на по-висок риск от ЕД, така че палео диетата може да не е безопасен избор за тях.

Въпреки това, някои атрибути на диетата – като приоритизиране на минимално преработени, богати на хранителни вещества храни и ограничаване на храни с високо съдържание на захар – могат да бъдат свързани с по-добро управление на симптомите.

Можете обаче да използвате тези принципи, без да следвате палео диетата.

Точно сега няма причина да приемате палео диетата за лечение на BPD.

Вместо това се опитайте да включите в диетата си разнообразни храни, богати на хранителни вещества, и работете в тясно сътрудничество със здравен специалист за персонализирана грижа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss