Може ли никелът да причини екзема? Как да разпознаем контактен дерматит, алергичен към никел

NickyLloyd/Getty Images 1349342730

Знаете ли, че можете да имате алергия към определени метали?

Най-честата причина за алергия към метал е никелът, който често се среща в бижута или ципове. Всъщност 18% от хората в Северна Америка са алергични към никел, според Американската академия по дерматология (AAD).

Алергията към никел може да причини симптоми на екзема, оставяйки кожата, докоснала метала, сърбяща, суха и раздразнена. Тази форма на екзема се нарича контактен дерматит, алергичен към никел.

Може дори да имате тази алергия, без да го осъзнавате. Много хора бъркат това състояние с неговия по-известен братовчед – атопична екзема – поради сходство в симптомите. Но пристъпите на контактен дерматит, алергичен към никел, често са по-предотвратими от атопичната екзема, така че си струва да разберете какъв тип имате.

Прочетете, за да научите как никелът може да повлияе на кожата ви, както и някои насоки за разпознаване на свързаната с никел екзема и съвети за справяне със симптомите на алергия към никел.

Атопична екзема ли е или алергия към никел?

Екземата е общ термин за кожни заболявания, които причиняват сърбеж, раздразнена кожа.

Атопичният и контактният дерматит са два често срещани вида екзема.

При атопичния дерматит, наричан още атопична екзема, кожата ви се възпалява периодично, понякога без явен отключващ фактор.

Ако имате контактен дерматит, кожата ви може да се възпали след контакт с алерген или дразнител, като никел.

Атопичната екзема и алергичният към никел контактен дерматит имат много от едни и същи симптоми, но две основни разлики разграничават тези видове екземи.

Време

Атопичната екзема може да има много причини. Всеки фактор, който засяга кожата ви, като температура, стрес или хормони, може да причини епизод. Атопичната екзема е хронична и вероятно няма да изчезне напълно, но лечението може да направи пристъпите по-редки.

За разлика от това, ще забележите симптоми на екзема, свързани с никел, само след като сте влезли в контакт с никел. Симптомите обикновено се появяват скоро след експозицията и изчезват, след като експозицията спре.

Местоположение

Атопичната екзема може да се появи по цялото ви тяло. Симптомите често се появяват около вашите стави – на лактите, коленете, китките, глезените и т.н. Много възрастни също изпитват симптоми в кожата около очите.

От друга страна, симптомите на никелова екзема често се появяват само там, където кожата ви е докоснала никел.

Въпреки това, ако сте изключително чувствителни към никел, яденето на храни с никел в тях може да предизвика реакция в цялото тяло или системна реакция. В тези редки случаи можете да развиете екзема върху кожа, която никога не е докосвала метал.

Как никелът влияе на кожата ви?

Контактен дерматит, алергичен към никел, възниква, когато кожата ви има директен, продължителен контакт с парче метал, съдържащо никел.

Често срещаните задействания включват:

 • бижута: включително обеци, пиърсинг, гривни, часовници и закопчалки за колиета
 • закопчалки за дрехи: включително копчета, ципове, копчета, катарами и кукички за сутиени
 • метални мебели: включително сгъваеми столове, табуретки и външни маси

Никелът сам по себе си не е вреден за вашата кожа. Но когато кожата ви се трие в никел и го разяжда от потта, част от метала може да се разтвори в никелови йони.

Най-горният слой на кожата ви абсорбира тези свободно плаващи никелови йони, което задейства алармата на имунната ви система. Близките клетки освобождават възпалителни агенти, за да атакуват никеловите йони. В рамките на около 30 минути може да видите симптоми на екзема, където металът е влязъл в кожата ви, според Американската академия по педиатрия (AAP).

Когато този процес се повтори достатъчно пъти, вашата имунна система може да реши да назначи постоянни „наблюдения“ за никелови йони. След като тези специализирани имунни агенти влязат в игралното поле, може да е необходим все по-малко и по-малко никел, за да предизвика възпалителна реакция. Преди да се усетите, имате алергия към никел и вашата екзема може да избухне дори след кратък контакт.

Признаци и симптоми на контактен дерматит, алергичен към никел

Алергията към никел включва същите симптоми като другите форми на екзема, предизвикана от алергия. Симптомите могат да варират в зависимост от тежестта на вашата алергия и количеството никел, на което сте били изложени.

Ето възможните свързани с никел екзема симптоми включват:

 • Сухота на кожата: може да причини напукване или лющене на кожата ви
 • Сърбеж: може да варира от леко разсейване до интензивно усещане за парене или смъдене
 • Възпаление: може да накара кожата ви да се почувства подута, гореща и нежна на допир
 • обезцветяване: означава, че по-светлата кожа може да стане розова или червена, а по-тъмната кожа може да стане лилава или пепелявосива.
 • Обрив: може да накара кожата ви да избухне на петна или различни подутини
 • Блистери: може да изтече течност и да се образува кора

Тези симптоми могат да бъдат разочароващи и неудобни, но обикновено не представляват сериозна опасност за вашето здраве. За разлика от някои други алергени, никелът не може да причини анафилактичен шок.

Може ли да имате както атопична екзема, така и алергия към никел?

Възможно е да имате както атопичен дерматит, така и контактен дерматит. Децата са три пъти по-вероятно като възрастни да имате и двете форми на екзема, според анализ от 2008 г.:

 • 1 от 3 деца с контактен дерматит има и атопичен дерматит.
 • 1 от 9 възрастни с контактен дерматит има и атопичен дерматит.

Експертите не знаят колко често срещана е атопичната екзема сред хората с контактен дерматит, алергичен към никел.

Те обаче знаят, че когато имате и двете състояния, може да изпитате по-тежки симптоми. Свързаните с никел обриви могат да сърбят повече, например, и пристъпите на атопична екзема може да се разпространят по-нататък по тялото ви.

Могат ли други метали да предизвикат екзема?

Проучванията показват, че 10% до 15% от човешкото население има алергия към метали.

Никелът е най-често срещаният алерген, но е известно, че и други метали причиняват екзема. Ето няколко примера:

 • Кобалт се използва в производството на твърди метали и зидарството.
 • хром се използва при дъбене на кожа, производство на багрила и производство на цимент.
 • Цинк се използва в някои зъбни пломби. Тъй като пълнежите стоят в устата ви, цинкът има тенденция да предизвиква системна реакция в тялото ви, а не реакция върху конкретен участък от кожата.

Тези метали причиняват екзема по подобен начин на никела. Накратко, те възбуждат имунната ви система, карайки я да реагира прекомерно. В редки случаи металите във вашата диета могат да предизвикат системна реакция, но повечето екземи, предизвикани от метали, възникват поради физически контакт.

Как да се справя

Може би най-добрият начин за справяне с алергията към никел включва избягването на никел на първо място.

Ако носите бижута, проверете дали даден артикул няма смесен никел. Изберете парчета, направени от:

 • платина
 • титан
 • хирургическа неръждаема стомана
 • стерлингово сребро (поне 92,5% чисто сребро)
 • 18-каратово жълто злато (поне 75% злато)

Ако по-голямата част от вашето излагане на никел идва от закопчалките на дрехите, можете да покриете копчетата или циповете с прозрачен лак за нокти. Това създава временна бариера между метала и кожата ви. Само имайте предвид, че ще трябва да нанесете отново лака за нокти след деня на пране.

По принцип не е необходимо да премахвате никела от диетата си, освен ако нямате тежка алергия.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила специфично лечение за контактен дерматит, алергичен към никел, но типичните кожни терапии все пак трябва да ви служат добре.

Обичайните лекарства за екзема включват:

 • локални стероиди, като хидрокортизон, за успокояване на обриви
 • емолиенти, като овесени ядки или кокосово масло, за да възстановите влагата на кожата си

 • компреси с оцет за изсушаване на мехури
 • антихистамини за облекчаване на сърбежа

Ако симптомите ви продължават, след като сте изпробвали всички тези лекарства, може да помислите да посетите дерматолог, за да проучите възможностите за лечение с рецепта.

Долния ред

Алергията към никел е често срещана – и често предотвратима – причина за симптоми на екзема. Замяната на никелови бижута и закопчалки за дрехи с алтернативи без никел обикновено ще ви предпази от повечето пробиви.

Ако продължите да забелязвате симптоми на екзема след извършване на тези смени, дерматолог може да ви помогне да разработите план за лечение за вашите специфични нужди от грижа за кожата.


Емили Суейм е здравна писателка и редактор на свободна практика, специализирана в психологията. Има бакалавърска степен по английски език от Kenyon College и магистърска степен по писмена форма от California College of the Arts. През 2021 г. тя получи своя сертификат на Съвета на редакторите по науки за живота (BELS). Можете да намерите повече от работата й в GoodTherapy, Verywell, Investopedia, Vox и Insider. Намерете я на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss