Може ли натискът от тумори на хипофизата да причини симптоми на главата и ушите?

Чрез натискане на различни нерви или части от мозъка ви, туморите на хипофизата могат да причинят симптоми като главоболие и проблеми със зрението. Малко вероятно е те да причинят проблеми с ушите или слуха ви, но някои мозъчни тумори могат.

Туморите на хипофизата (аденоми) са анормални образувания, които се развиват в тъканите на хипофизната жлеза, жлеза, регулираща хормоните в основата на вашия мозък.

Въпреки че повечето от тези тумори са неракови (доброкачествени), те все още могат да причинят симптоми. Ако станат големи, те могат да притиснат мозъка ви, причинявайки проблеми със зрението и главоболие. Други симптоми могат да се дължат на хормонални смущения.

Ушните симптоми обикновено не са резултат от тумор на хипофизата. Но изследванията свързват някои видове рак на мозъка със симптоми като налягане в ушите и шум в ушите (звънене в ушите).

Ако изпитвате продължаващи симптоми на ушите, добра идея е да посетите лекар за оценка.

Какви са често срещаните симптоми на тумори на хипофизата?

Точните симптоми на тумори на хипофизата могат да варират в зависимост от хормоните, които засягат и дали притискат други области на мозъка. Но най-честите симптоми включват:

 • главоболие
 • проблеми със зрението
 • световъртеж
 • объркване
 • лицева болка или изтръпване
 • гадене
 • повръщане

Какви симптоми се причиняват от натиск от тумори на хипофизата?

Ако туморът на хипофизата стане голям или инвазивен, той може да порасне или да притисне нерви или различни части на мозъка ви. Това може да означава следните симптоми:

Главоболие

Натискът от големи тумори на хипофизата също може да доведе до главоболие. В някои случаи главоболието може да е силно и да ви събуди по време на сън или да се влоши, когато се събудите сутрин.

Главоболието може също да е свързано с хидроцефалия, необичайно натрупване на течности във вентрикулите на мозъка ви. Но това е много рядко усложнение на големи тумори на хипофизата. По-често се среща при други мозъчни тумори.

Проблеми с очите

Туморите на хипофизата също могат да притиснат оптичните нерви зад очите ви. Това може да причини замъглено или двойно виждане и загуба на периферно (странично) зрение. В по-тежки случаи може да се появи прогресивна слепота.

Промените в зрението са често срещани при тумори на хипофизата, засягащи около 40% до 60% на хората, които ги имат.

гърчове

Припадъци могат да се развият, ако голям тумор на хипофизата притисне фронталните или медиалните темпорални дялове на мозъка ви. Може също да се появи замаяност или загуба на съзнание.

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са други възможни симптоми на тумори на хипофизата, особено ако изпитвате някой от горните симптоми. Повръщането също има тенденция да бъде по-лошо сутрин.

Болка в синусите или лицето

Вашите синуси са кухини в черепа, зад очите и носа. В редки случаи инвазивен аденом на хипофизата – тумор, който се е разпространил извън хипофизната жлеза – може да засегне синусите. Това може да причини болка в синусите или лицето.

Може ли туморът на хипофизата да причини звън в ушите?

Шумът в ушите (тинитус) не е известен симптом на тумори на хипофизата. Но звъненето в ушите може да е резултат от мозъчни тумори или други състояния, като сърдечно заболяване, ушни инфекции или заболяване на щитовидната жлеза. Посетете лекар, за да прецените всеки случай на продължително звънене в ушите.

Могат ли ушните симптоми да показват тумор на хипофизата?

Главоболие и проблеми със зрението са най-честите симптоми на тумори на хипофизата. Те обикновено не причиняват ушни симптоми.

Нарастващ тумор на хипофизата може да притисне черепните нерви – дванадесет нерва, които ви помагат да виждате, помирисвате, чувате, вкусвате и усещате. Но тумор на хипофизата е най-вероятно да повлияе на черепните нерви, свързани със зрението, а не със слуха. Тези черепни нерви са по-близо до хипофизната жлеза.

Но някои мозъчни тумори, известни като акустични невроми, могат да засегнат черепния нерв, който е най-свързан със слуха. Те могат да причинят симптоми като:

 • болки в ухото
 • усещане за пълнота в ухото ви
 • загуба на слуха
 • шум в ушите
 • световъртеж
 • главоболие
 • изтръпване на лицето

Ако сте били подложени на лъчева терапия за тумор на хипофизата, рискът от вторичен рак на мозъка може да бъде леко повишена. Говорете с лекар за всякакви ушни симптоми. Те могат да извършат тестове, за да потвърдят причината.

Научете повече за възможностите за лечение на акустични невроми.

Какво е лечението на симптомите на главата на тумор на хипофизата?

Лечението на симптомите на главата включва директно лечение на тумора на хипофизата. Лекарят ще прецени размера и вида на тумора, дали се е разпространил, както и вашата възраст и цялостно здравословно състояние.

Туморите на хипофизата обикновено са много лечими. Опциите могат да включват:

 • Лъчетерапия: Това включва висока доза рентгенови лъчи за насочване и унищожаване на клетките на тумора.
 • Хирургия: Това вероятно ще включва отстраняване на тумора.
 • Лекарства, блокиращи хормоните: Лекарят може да обмисли такива лекарства, ако туморът кара тялото ви да произвежда твърде много хормони, като естроген, тестостерон или хормони на щитовидната жлеза.
 • Лекарствени терапии: Подобно на лъчетерапията, те са предназначени да помогнат за унищожаването на тумори.
 • Химиотерапия: Лекарите могат да препоръчат химиотерапия за злокачествени тумори на хипофизата, за да помогнат за унищожаването на раковите клетки и да спрат тяхното разпространение.

Главоболие и проблеми със зрението са често срещани симптоми на тумори на хипофизата. Ако изпитвате това редовно, важно е да посетите лекар за оценка и диагноза. Не е необичайно туморите на хипофизата да бъдат ракови, но те все пак могат да се увеличат и да се разпространят в костите или синусовата кухина.

Въпреки че засягат очите и понякога синусите, туморите на хипофизата обикновено не засягат ушите ви. Хипофизната жлеза не е достатъчно близо до ухото или нервите, които засягат слуха, за да предизвика такива симптоми. Но някои видове мозъчни тумори, като акустичните невроми, могат да причинят симптоми като загуба на слуха и звънене в ушите.

Докато тези симптоми може да са свързани с тумори на хипофизата или мозъка, те може да се дължат и на друго състояние. Лекарят може да ви помогне да определите основната причина за симптомите на главата и ушите и да препоръча подходящите следващи стъпки.

Научете повече за често срещаните и необичайни причини за натиск в ухото.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss