Може ли мозъчното сканиране да открие биполярно разстройство?

FS Productions/Getty Images

Ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография могат да предоставят подробни изображения на мозъка и неговите структури. Но в момента лекарите не ги използват за диагностициране на биполярно разстройство.

Откриването на биполярно разстройство обикновено се извършва чрез диагностично интервю със специалист по психично здраве.

Докато тестовете за изображения не се използват като диагностичен инструмент за биполярно разстройство, изследователите ги използват, за да изследват ефекта на биполярното разстройство върху мозъка. Те също така използват изображения, за да разгледат всякакви уникални характеристики, които мозъкът може да има.

Сканиране на мозъка и биполярно разстройство: Каква е връзката?

Въпреки че мозъчните сканирания не се използват за диагностициране на биполярно разстройство, те могат да помогнат за изключване на други състояния.

Според Алианса за депресия и биполярна подкрепа, тези състояния могат да причинят симптоми, наподобяващи тези на биполярно разстройство, като мозъчно нараняване, тумор или инсулт. Хората, които получават мозъчни сканирания, свързани с биполярно разстройство, обикновено го правят за изследователски цели, а не за диагностициране на разстройството.

Сканирането на мозъка може да покаже кои структури участват в различни болестни процеси. Те могат също да покажат дали определени функции или различия са включени в състояние на психично здраве. Експертите смятат, че може да има връзка между структурните различия в мозъка и биполярното разстройство.

Но а Проучване на изображенията през 2018 г имаше непоследователни резултати. Изследователите открили по-тънко кортикално сиво вещество във фронталните, теменните и темпоралните области на двете полукълба на мозъка. Кортикалната дебелина също беше засегната, но това може да е от някои лекарства, като литий.

Амигдалата, която помага за обработката на емоциите, също може да реагира различно в зависимост от това дали човек има биполярно разстройство или депресия. При тези, които живеят с биполярно разстройство, малко проучване от 2019 г. предполага, че лявата страна на амигдалата е по-малко активна и по-малко свързана с други области на мозъка, за разлика от тези, живеещи с депресия.

относно 60 процента от хората, които имат биполярно разстройство, първоначално са диагностицирани погрешно с депресия. Експертите се надяват, че сканирането на изображения в крайна сметка може да бъде полезно за разграничаването на двете състояния. Но първо са необходими повече изследвания.

Диагностициране на биполярно разстройство

Сканирането с изображения може да ни каже много за мозъка. Но в момента сканирането на мозъка не се използва за диагностициране на биполярно разстройство.

За да диагностицира това състояние, психолог или друг специалист по психично здраве може да направи физически преглед или да поръча лабораторни тестове. Те могат да помогнат да се изключи всяко друго медицинско състояние, причиняващо симптомите Ви. Те също така ще ви задават въпроси, за да научите повече за симптомите, които изпитвате.

„Диагностично и статистическо ръководство за психични разстройства, 5-то издание (DSM-5)“ се използва, за да се оцени дали някой отговаря на критериите за състояние на психично здраве.

Има различни видове биполярно разстройство. DSM-5 помага на клинициста да разбере разликата между тях и да постави подходящата диагноза.

 • Биполярно разстройство I. Трябва да сте имали поне един маниен епизод с продължителност най-малко 7 дни, за да получите диагноза биполярно разстройство 1, според Национален институт по психично здраве (NIMH). Симптомите на маниакалния епизод може да са толкова тежки, че да се нуждаете от болнична помощ. Появяват се и депресивни епизоди, обикновено с продължителност най-малко 2 седмици.
 • Биполярно разстройство II. NIMH определя този вид на биполярно разстройство като модел на депресивни епизоди и хипоманични епизоди, но не напълно манийни епизоди.
 • Циклотимно разстройство. Този тип биполярно разстройство е известен още като циклотимия. В NIMH казва, че се определя от периоди на хипоманични симптоми, редуващи се с периоди на депресивни симптоми, продължаващи най-малко 2 години или 1 година при деца и тийнейджъри. Тези симптоми не отговарят напълно на критериите за хипоманичен епизод или депресивен епизод.

Симптоми на биполярно разстройство

В зависимост от вида на биполярното разстройство и тежестта на манията или депресията, симптомите могат да варират.

Според Американската психиатрична асоциация симптомите на мания могат да включват:

 • по-малка нужда от сън
 • повишена или по-бърза реч
 • неконтролируеми състезателни мисли
 • повишена активност или рисково поведение

Хипоманиалните симптоми са по-малко тежки манийни симптоми. Те не причиняват нарушения във функционирането, каквито причиняват маниакалните симптоми.

Симптомите на голям депресивен епизод включват:

 • силна тъга или отчаяние
 • загуба на интерес към дейности, които преди това са се радвали
 • чувство на безполезност или вина
 • умора
 • промени в съня или апетита
 • проблеми с концентрацията
 • мисли за смърт или самоубийство

Лечение на биполярно разстройство

Биполярното разстройство е заболяване за цял живот. Въпреки че не може да бъде излекуван, може да се лекува и управлява. Медикаментите и психотерапията са често срещани елементи на лечението.

Според NIMHлечението често включва:

 • Стабилизатори на настроението. Тези видове лекарства са второ поколение или атипични антидепресанти и могат да включват лекарства за сън или лекарства против тревожност.
 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Тази терапия е известна още като психообразование и може да включва междуличностна и социална ритъм терапия или семейна терапия.

Това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Може да се наложи да опитате различни лекарства, за да намерите този, който работи най-добре за вас. Говорете с вашия терапевт и медицински специалист за това как действа вашето лекарство, дали има някакви проблеми и дали намирате терапията за полезна.

Други лечения, които хората могат да намерят полезни, включват:

 • Електроконвулсивна терапия. Това е ефективно лечение за тежки депресивни и манийни епизоди, особено ако лекарствата или терапията не са полезни.
 • Транскраниална магнитна стимулация. Това лечение използва магнитни вълни за стимулиране на мозъка, но все още се проучва за биполярно разстройство.

Винаги говорете с вашия медицински специалист за всички витамини, лекарства и добавки, които приемате. Дори „естествените“ продукти могат да взаимодействат с лекарства и да имат нежелани странични ефекти.

Докато мозъчните сканирания обикновено не се използват за диагностициране на биполярно разстройство, изследователите ги използват, за да изследват състоянието. Това може да помогне при бъдещи диагностични процеси и евентуално при лечение.

В момента специалистите по психично здраве диагностицират биполярно разстройство чрез клинично интервю. Оттам можете да работите заедно, за да разработите план за лечение. С подходящо лечение биполярното разстройство може да бъде ефективно управлявано.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss