Може ли ендоскопия да диагностицира стомашна язва?

Ендоскопията е минимално инвазивна процедура, която може да диагностицира стомашна язва. Дълга, тънка тръба с камера на края се поставя в гърлото ви и в стомаха ви. При необходимост е възможно лечение и чрез ендоскопия.

Стомашната язва е рана, която се развива върху лигавицата на стомаха. Наоколо 5% до 10% от хората развиват стомашни язви в даден момент от живота си.

Най-честият симптом на язва е пареща болка в корема. Ако не се лекуват, стомашните язви могат да доведат до вътрешно кървене или други усложнения.

Ендоскопията е процедура, която може да помогне за диагностициране и понякога лечение на стомашна язва. Това включва поставяне на тънка тръба с камера, прикрепена към хранопровода и в стомаха. Ендоскопията позволява на лекарите да видят язвата и да я лекуват, ако кърви.

Прочетете, за да научите повече за това как ендоскопията се използва за диагностициране на стомашни язви.

Кога е необходима ендоскопия при язва?

Ендоскопските процедури позволяват на лекарите директно да визуализират язва и са важна част от диагностичния процес.

Ендоскопията може да помогне на лекарите да разграничат язвите от други състояния, като рак на стомаха. Вашият лекар вероятно ще иска да извърши ендоскопия, ако имате леки или тежки симптоми на стомашна язва или признаци на вътрешно кървене.

Стомашните язви могат да причинят симптоми като:

 • коремна болка, обикновено разположена на едно място между гръдната кост и пъпа

 • усещане за ситост малко след като започнете хранене
 • чувство на неприятно ситост след приключване на хранене
 • гадене
 • стомашни киселини

Докато някои язви могат да се излекуват без лечение, повечето не се подобряват или изчезват сами.

Ако смятате, че имате симптоми на язва, добра идея е да си уговорите среща с Вашия лекар. Особено важно е да потърсите медицинска помощ, ако симптомите Ви се влошат. Вашият лекар вероятно ще назначи ендоскопия, за да определи дали имате язва.

Симптомите, че язвата може да започне да кърви и може да изисква незабавна медицинска помощ, включват:

 • бледа кожа
 • задух с активност

 • умора
 • замаяност
 • влошаваща се коремна болка, която не изчезва

Силно кървяща язва е спешна медицинска помощ. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате:

 • кръв в изпражненията
 • кърваво повръщане, което прилича на смляно кафе

 • симптоми на шок

Какво се случва с ендоскопия?

 1. Няма да можете да ядете или пиете поне 8 часа преди процедурата. Малко преди да започне процедурата, обикновено ще ви бъде даден седатив чрез интравенозно, за да сте спокойни. Рядко процедурата може да се извърши с обща анестезия или без седация.
 2. По време на ендоскопска процедура Вашият лекар ще постави дълга, гъвкава тръба, наречена ендоскоп, в гърлото и в стомаха. Извършва се от специалист, наречен гастроентеролог.
 3. По време на процедурата Вашият лекар ще използва камерата на ендоскопа, за да търси язви в стомаха Ви. Краят на ендоскопа има светлина, камера и специални инструменти. Живо изображение на стомаха ви ще бъде видимо за вашия лекар.
 4. Ако вашият лекар открие стомашна язва, специален инструмент в края на ендоскопа ще му позволи да вземе малка тъканна проба. Тази проба се нарича стомашна биопсия. Ще бъде изследван в лаборатория за рак на стомаха и вид бактериална инфекция, наречена Heliobacter pyloriкоето е честа причина за стомашни язви.
 5. Ако Вашият лекар забележи кървене от язвата, тя може да бъде лекувана по време на тази процедура.
 6. Обикновено няма да почувствате болка по време на процедурата, но гърлото ви може да е леко възпалено след това.
 7. Обикновено можете да напуснете болницата в същия ден. Самата процедура обикновено отнема само около 5 до 10 минути.

Ендоскопия за лечение на кървяща язва

Кървенето е най-честото усложнение на стомашните язви. Ендоскопията е първично лечение за кървящи язви.

По време на ендоскопия могат да се използват различни методи за лечение на кървящи язви. Някои от тези методи включват:

 • Инжекционна терапия: Инжектирането на язвата с епинефрин може да помогне за спиране на кървенето. Ако кървенето се появи отново, то обикновено се връща през първите 72 часа.
 • Термокоагулационна терапия: Термокоагулационната терапия включва нагряване на язвата за спиране на кървенето.
 • Хемоклипс: Hemoclips са малки щипки, които могат да спрат кървене в стомашно-чревния тракт. Те могат да бъдат ефективни като първична терапия, но са склонни да се изместят след 48 до 72 часа.
 • Зашиване: В малък проучване, изследователите установиха, че конците са ефективен метод за спиране на кървенето. Необходими са повече изследвания, за да се знае дали зашиването е по-ефективно от други лечения.

След ендоскопско лечение може да имате последваща процедура 4 до 6 седмици по-късно, за да видите дали язвата е напълно излекувана.

Как иначе се лекуват стомашни язви?

Ендоскопията не е единственият метод за лечение или управление на стомашни язви. Леченията варират в зависимост от основната причина и могат да включват:

 • Антибиотици: Heliobacter pylori бактерия присъства при около 85% от хората със стомашни язви. При този тип инфекция обикновено се предписва 2-седмичен курс на антибиотици. Освен това инхибиторите на протонната помпа често се използват за 4 до 8 седмици за намаляване на стомашната киселина.
 • Спиране на НСПВС: относно 90% на стомашни язви са свързани с употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Вашият лекар може да предложи спиране на НСПВС, ако това е причината за вашата язва.
 • H2-рецепторни антагонисти: Тези лекарства работят за инхибиране на производството на стомашна киселина.
 • Антиациди: Тези обичайни лекарства без рецепта могат да помогнат за неутрализиране на стомашните киселини.
 • Пробиотици: Пробиотиците могат да помогнат в борбата Heliobacter pylori инфекции, водеща причина за стомашни язви.
 • Бисмутови добавки: Терапията с бисмут може да бъде ефективна за потискане на Heliobacter pylori бактерия.
 • Хирургия: В редки случаи може да се наложи операция за отстраняване на язва.

Долния ред

Ендоскопията е процедура, която включва поставяне на дълга тънка тръба с камера в края на гърлото и в стомаха. Това позволява на лекарите ясно да видят вътрешността на стомаха ви и да определят дали имате язва.

Ендоскопията също позволява на лекарите да вземат малка тъканна проба от язва, за да я изследват Heliobacter pylori инфекция или рак. Ако язвата Ви кърви, Вашият лекар може да спре кървенето с помощта на топлина, инжекции или други техники по време на ендоскопска процедура.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss