Може ли грейпфрутът да компрометира вашия контрол на раждаемостта?

Преди да си налеете чаша сок от грейпфрут или да отворите грейпфрут на закуска, помислете как този кисел плод може да повлияе на лекарствата, които приемате. Известно е, че както грейпфрутите, така и техният сок взаимодействат с десетки лекарства, включително противозачатъчни хапчета.

Ако приемате хапчета, трябва ли да помислите за преминаване към друг плод за закуска?

Колко ефективен е контролът на раждаемостта?

Противозачатъчните хапчета съдържат изкуствени форми на женските хормони естроген и прогестин. Обикновено повишаването на нивата на естроген в средата на менструалния цикъл на жената кара яйчниците да отделят зряла яйцеклетка. Този процес се нарича овулация. След това яйцеклетката е готова да бъде оплодена от мъжката сперма. След като яйцеклетката е оплодена, тя се прикрепя към стената на матката на майката, където може да израсне в бебе.

Хормоните в противозачатъчните хапчета прекъсват естествения цикъл на жената и предотвратяват освобождаването на яйцеклетката. Тези хормони също така уплътняват цервикалната слуз, което затруднява сперматозоидите да плуват нагоре през шийката на матката, за да достигнат до яйцеклетката. Контролът на раждаемостта също променя маточната лигавица, за да затрудни прикрепването и растежа на яйцеклетката, която е била оплодена.

Когато се използват правилно, противозачатъчните хапчета са 91 до 99 процента ефективни. Това означава, че на всеки 100 жени, които приемат хапчето, една до девет от тях могат да забременеят през дадена година. Жените, които забременяват, докато приемат хапчета, често забременяват, защото са пропуснали хапчетата или не са ги взели правилно.

Как грейпфрутът влияе върху ефективността на контрола на раждаемостта?

Химикалите в грейпфрута пречат на ензима в червата, наречен CYP3A4, който влияе върху това как тялото ви се разгражда и абсорбира определени лекарства. Когато ядете грейпфрут или пиете сок от грейпфрут, можете да усвоите твърде много или недостатъчно от тези лекарства. Това означава, че може да развиете повече странични ефекти от лекарството или лекарството може да не действа толкова добре, колкото би трябвало.

В случай на контрол на раждаемостта, грейпфрутът и сокът от грейпфрут намаляват разграждането на естрогена в тялото. Това увеличава количеството на хормона във вашата система. Въпреки че увеличаването на естрогена не трябва да прави хапчето по-малко ефективно, то потенциално може да увеличи риска от странични ефекти като кръвни съсиреци и рак на гърдата. Струва си да се отбележи, че това не е доказано.

Грейпфрутът и неговият сок могат да взаимодействат с повече от 80 различни лекарства, включително:

 • фексофенадин (Allegra), който се използва за лечение на алергии
 • буспирон (Buspar) и сертралин (Zoloft), които се използват за лечение на депресия и тревожност
 • силденафил (Виагра), който се използва за лечение на еректилна дисфункция
 • нифедипин (Procardia), нимодипин (Nimotop) и низолдипин (Sular), които се използват за лечение на високо кръвно налягане
 • аторвастатин (Lipitor), ловастатин (Mevacor) и симвастатин (Zocor), които се използват за лечение на висок холестерол
 • саквинавир (Invirase), който се използва за лечение на ХИВ
 • еритромицин, примахин и хинин, които се използват за лечение на инфекции
 • амиодарон (Cordarone), който се използва за лечение на неравномерен сърдечен ритъм
 • циклоспорин и такролимус (Prograf), които се използват за предотвратяване на отхвърляне на трансплантиран орган

Как тези лекарства взаимодействат с грейпфрута зависи от лекарството. Зависи и от лицето, което приема лекарството, защото вашите гени могат да повлияят на това колко грейпфрут влияе върху метаболизма на лекарствата.

Какви други фактори влияят върху ефективността на контрола на раждаемостта?

Грейпфрутът не е единственото вещество, което може да взаимодейства с вашия контрол на раждаемостта. Други лекарства също могат да променят ефективността на вашите хапчета, включително:

 • лекарства, които се използват за лечение на диария
 • гризеофулвин, който се използва за лечение на кожни инфекции като сърбеж и стъпало
 • лаксативи
 • лекарства, които се използват за лечение на гърчове
 • рифампин, който се използва за лечение на инфекции като туберкулоза
 • Жълт кантарион, който е билкова добавка, която се използва за лечение на депресия

Консултирайте се с Вашия лекар, ако приемате някое от тези лекарства и противозачатъчни.

Какво трябва да направите, ако вземете контрол на раждаемостта?

Ако искате да направите грейпфрут и сок от грейпфрут част от вашата диета, попитайте Вашия лекар как те ще повлияят на контрола на раждаемостта. Трябва да можете да ядете грейпфрут, стига да е в различно време, отколкото когато приемате противозачатъчните си хапчета. Например, трябва да е добре да закусвате с грейпфрут, ако приемате хапчето си вечер.

Добра идея е да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, които приемате. Попитайте как биха могли да взаимодействат помежду си и с храните, които ядете.

Увеличаване на шансовете за успех в контрола на раждаемостта

За да предотвратите бременност, приемайте противозачатъчните си хапчета точно както е предписал Вашият лекар. Приемането му по едно и също време всеки ден, например когато си миете зъбите, не само ще ви помогне да запомните хапчето си, но също така ще направи контрола на раждаемостта по-ефективен.

Ако пропуснете един ден, вземете следващото хапче възможно най-скоро. Може да се наложи да използвате резервен метод за контрол на раждаемостта, като презерватив или диафрагма, за една седмица, след като сте пропуснали хапче.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss