Може ли бременността да причини кървави изпражнения?

Винаги е неприятно, ако откриете кръв в изпражненията си или видите кръв върху тоалетната хартия след избърсване. Ако сте бременна, може да се почувствате особено притеснени. В крайна сметка тялото ви върши важна работа. Не искате нещо да се обърка и със сигурност не искате да разберете, че имате сериозен медицински проблем.

За щастие, освен в редки случаи, повечето случаи на кървави изпражнения по време на бременност са доста безобидни и не сигнализират за спешна медицинска помощ. Всъщност по-голямата част от случаите на кървави изпражнения по време на бременност се дължат на често срещани заболявания при бременност.

Нормално ли е да изкача кръв по време на бременност?

Ректалното кървене по време на бременност е доста често срещано, вероятно поради това колко често се срещат запек, хемороиди и анални фисури по време на бременност.

А проучване от 2018 г отбеляза, че две трети от бременните хора са имали перианално заболяване, което включва анални фисури и хемороиди. Честотата е била най-висока през третия триместър и след раждането.

Причините за кървави изпражнения по време на бременност

Според преглед на проучванията от 2020 г., кръвните изпражнения по време на бременност са често срещани. В по-голямата част от времето причините включват несериозни състояния като хемороиди и анални фисури. Рядко кървавите изпражнения по време на бременност са причинени от по-сериозни състояния като възпалително заболяване на червата. В особено редки случаи кървавите изпражнения могат да бъдат причинени от рак.

Анални фисури

Анални фисури са малки разкъсвания в ануса, обикновено причинени от запек или напрежение по време на какане. Аналните фисури могат да бъдат причинени и от честа диария, полово предавани болести, възпалителни заболявания на червата, ХИВ и анален секс. Бременността е честа причина за анални фисури, тъй като бременните хора са по-податливи на запек.

Аналните фисури обикновено продължават само около 6 седмици, но по-сериозните анални фисури могат да станат хронични. Симптомите на аналните фисури включват:

 • Леко кървене при изхождане или след изхождане
 • Кръвта от аналните фисури обикновено е яркочервена
 • Анална болка
 • Болка по време и след движение на червата

хемороиди

Хемороидите се появяват, когато вените около ануса и ректума се възпалят или подуят. Това обикновено се случва поради напрягане по време на акане или поради твърди, ударени изпражнения, оказващи натиск върху ануса и ректума.

Хемороидите са едно от най-честите заболявания при бременност, засягащи между 25 и 35 процента от бременните. Запекът по време на бременност е един от факторите, които правят хемороидите по-вероятни. Освен това бременните хора са по-склонни да получат хемороиди поради увеличаването на кръвообращението, което се случва по време на бременност и повишеното тегло и налягане на матката.

Симптомите на хемороиди могат да включват:

 • Ярко червена кръв в изпражненията ви, върху тоалетната хартия след избърсване или в тоалетната чиния след акане
 • Малки, нежни бучки близо до ануса
 • Сърбеж
 • Болка при седене

Други причини

Въпреки че аналните фисури и хемороидите са най-честите причини за кървави изпражнения по време на бременност, други причини могат да включват стомашен вирус или бактериална инфекция, която причинява диария. Кръвта в изпражненията по време на бременност може да бъде причинена и от възпалително заболяване на червата (улцерозен колит или болест на Crohn), което може да се влоши по време на бременност или да се появи за първи път.

В редки случаи кръвта в изпражненията по време на бременност може да бъде причинена от злокачествено заболяване, като колоректален рак. Случаите на това са редки; само около 1 на 1000 бременни получават диагноза рак.

Кога да се обадите на лекар

Кървавите изпражнения по време на бременност не са повод за паника. Все пак трябва да говорите с лекар или акушерка всеки път, когато видите кръв в изпражненията по време на бременност. През по-голямата част от времето това ще бъде нещо като анални фисури или хемороиди. Но понякога може да изпитвате нещо по-сериозно, така че е важно да обсъдите симптомите си с тях.

Въпреки че възпалителното заболяване на червата е по-малко вероятно, то може да бъде свързано с неблагоприятни резултати от бременността и трябва да се лекува своевременно. Също така е важно медицинският специалист да изключи сериозни състояния, като колоректален рак.

По-чести ли са кървавите изпражнения през определени триместри?

Може да се чудите дали е по-вероятно да изпитате кървави изпражнения през първия, втория или третия триместър. Ето какво знаем:

 • Аналните фисури и хемороидите могат да се появят по всяко време на бременността, но е по-вероятно да се случат, когато матката ви стане по-голяма или по време на запек.
 • Преглед на проучванията от 2022 г. отбелязва, че аналните фисури и хемороидите са най-вероятни през третия триместър на бременността.
 • Според ан по-старо проучване от 2014 гот бременните хора, които са имали хемороиди, 61 процента са ги изпитали през третия триместър, 1,6 процента са ги изпитали през първия триместър и 34 процента са ги изпитали след раждането.

Домашно лечение за кървави изпражнения

Лечението на често срещаните причини за кървави изпражнения по време на бременност означава лечение на състоянието, което е най-вероятно да го причини: запек. След като се обърне внимание на запека, вероятността от появата на анални фисури и хемороиди е по-малка.

Ще искате да работите върху заздравяването и лечението на самите анални фисури и хемороиди.

Лечение на запек

Според ан по-старо проучване от 2012 гзапекът по време на бременност може да се лекува чрез:

 • Увеличаване на фибрите във вашата диета и пиене на допълнителни течности
 • Добавете повече упражнения и движение към деня си
 • Пробиотици
 • Изпробване на насипно-образуващ агент като псилиум или други добавки с фибри
 • С одобрение на лекар/акушерка, опитайте омекотител на изпражненията или слабително

Можете също да обсъдите възможността да опитате допълнителен пренатален витамин с лекар или друг медицински специалист, особено ако приемате такъв с желязо, което може да причини запек.

Не забравяйте!

За най-добър ефект, не забравяйте да отделяте добавка с фибри с всички други лекарства или добавки, които приемате. В противен случай фибрите могат да блокират тялото ви да не може да абсорбира правилно лекарството.

Не забравяйте да обсъдите всяка възможност за реакции или намалени ефекти с лекар, преди да добавите витамин към режима си.

Лечение на анални фисури по време на бременност

Някои често срещани начини за лечение на анални фисури по време на бременност включват:

 • Вземане на седяща вана или кратка топла вана
 • Приемане на локални аналгетици с одобрение от лекар или акушерка

Лечение на хемороиди по време на бременност

Лечението на хемороиди по време на бременност е подобно на лечението на аналните фисури и може да включва:

 • Седящи вани
 • Вани с английска сол

 • Кремове и супозитории срещу хемороиди
 • Прекарване на по-малко време в напрягане в тоалетната
 • Избягване на често седене или използване на възглавница за хемороиди за комфорт
 • Кърпички и тампони, напоени с хамамелис

Ако сте бременна и забележите кръв след акане или кръв в изпражненията си, разбираемо е, че може да се чувствате разтревожени или притеснени. Може дори да се почувствате неудобно и засрамено. Все пак е важно да споделите тези симптоми с лекар или акушерка. Можете да бъдете сигурни, че лекар или друг медицински специалист няма да намери това изненадващо, тъй като кървавите изпражнения са доста често срещани по време на бременност.

В по-голямата част от случаите ще бъдат диагностицирани анална фисура или хемороиди и ще ви бъдат дадени съвети как да управлявате тези състояния. Ако лекар или друг медицински специалист смята, че са виновни други причини, те могат да обсъдят с вас допълнителни тестове.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss