Може ли алфа-липоевата киселина да помогне на хората, живеещи с множествена склероза?

Множествената склероза (МС) е вид заболяване на централната нервна система и е разглеждан невродегенеративно заболяване.

МС се характеризира със загуба на защитната миелинова обвивка, слой от протеини и мазнини, който покрива нервите в гръбначния стълб, за да ги защити. Разрушаването на миелиновата обвивка причинява хронично възпаление, болка и затруднения в двигателната функция.

С напредването на увреждането на нервите МС може да бъде изтощително и значително да повлияе на качеството ви на живот.

Медицинските експерти все още не разбират напълно точните причини за MS, а предписаните болкоуспокояващи понякога са неефективни при справяне с болката, свързана с MS. Ето защо учените проучват алтернативни лечения, които могат да бъдат от полза за хората, живеещи с МС.

Изследователите изучават много антиоксиданти, включително алфа-липоева киселина, за тяхната потенциална роля при облекчаване на симптомите, свързани с невродегенеративни състояния, включително МС.

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за алфа-липоевата киселина, нейните потенциални ползи за хората, живеещи с МС, нейните недостатъци и други предложения за управление на вашите симптоми на МС.

Fly View Productions/Getty Images

Какво е липоева киселина?

Алфа-липоева киселина – “липоева киселина”, за кратко — е естествено съединение, произведено в малки количества от черния дроб на животни, включително хора.

Намира се и в храни като:

  • спанак
  • броколи
  • домати
  • брюкселско зеле
  • оризови трици
  • месо от органи (като сърце, бъбрек и далак)

Освен това се предлага в по-големи дози под формата на хранителни добавки без рецепта.

Липоевата киселина е призната за мощна универсален антиоксиданткоето означава, че може да защити клетките и тъканите от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да се натрупат в тялото и да причинят оксидативен стрес.

В допълнение, това съединение има противовъзпалителни свойства и потенциала да поддържа управлението на състояния, свързани с болка, свързана с нервите, включително MS, болестта на Алцхаймер и диабет.

Как липоевата киселина може да повлияе на МС?

MS е a провъзпалителни състояние.

Антиоксидантните и противовъзпалителните ползи от липоевата киселина я правят обещаваща алтернативна терапия за лечение на невродегенеративни състояния, включително МС.

Ето няколко начина, по които липоевата киселина може да повлияе на МС.

1. Може да намали възпалението

Няколко лабораторни изследвания, изследвания върху животни и хора демонстрират противовъзпалителните ефекти на липоевата киселина при МС.

Например, a преглед от две проучвания върху животни установи, че животните, третирани с липоева киселина, показват по-малко увреждане на нервите от контролната група. По-високите дози и приложението чрез инжекции са най-защитни.

А 2018 проучване сред животни с експериментален автоимунен енцефаломиелит – животински еквивалент на MS – също предполага, че противовъзпалителните ефекти на липоевата киселина я правят обещаващо лечение за MS.

Освен това, изследване в епруветка предполага, че липоевата киселина инхибира освобождаването на възпалителни цитокини от клетки, свързани с МС, намиращи се в мозъка.

2. Може да намали хроничната болка

Загубата на миелиновата обвивка и възпалението на увредените нервни клетки при хора, живеещи с МС, предизвикват хронична невропатична (свързана с нервите) болка.

Въпреки това, противовъзпалителните свойства на липоевата киселина и нейната способност да забавя смъртта на нервните клетки, както е показано в изследвания в епруветка и върху животни, може да означава, че тя може да помогне при лечението на хронична невропатична болка които MS причинява.

Проучване относно употребата на липоева киселина за лечение на невропатична болка при хора с диабетна невропатия е показал този ефект.

В малък 2018 проучване при 72 души участниците съобщават за намалена болка след приемане на 600 mg липоева киселина през устата всеки ден в продължение на 40 дни.

3. Може да подобри способността за ходене

Увреждането на гръбначния нерв в резултат на МС обикновено уврежда способността на хората да ходят.

2-годишен експеримент рандомизирано контролирано проучване със 134 участници установява, че ежедневното добавяне на 1200 mg липоева киселина има положителен ефект върху способността за ходене на хора с прогресивна МС (форма на заболяването, което се влошава с течение на времето).

По същия начин, a Систематичен преглед за 2022 г от 12 проучвания върху хора установиха, че участниците са показали подобрения в представянето при ходене и са имали минимални или никакви странични ефекти, когато са приемали липоева киселина като перорална добавка.

Научете повече за потенциала на алфа-липоевата киселина за подобряване на способността за ходене.

Недостатъци на алфа-липоевата киселина за MS

Към днешна дата по-голямата част от изследванията за потенциалната роля на липоевата киселина в лечението на МС са фокусирани върху изследвания в епруветки и животни.

Въпреки че досега резултатите от опитите с хора са обещаващи, необходими са повече изследвания, за да се определи дали липоевата киселина може да се превърне в одобрена алтернативна терапия за МС.

Киселините в стомаха могат бързо да разграждат липоевата киселина в естествената й форма и липоевата киселина може да се абсорбира слабо, когато се приема през устата.

По този начин неговите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти могат да бъдат ограничени, освен ако хората не приемат по-високи дози чрез специален перорален прием формулировки или инжекции.

Други антиоксидантни терапии за МС

Други антиоксиданти, като кинуренова киселина и пантетин, също се очертават като обещаващи терапии за управление на невродегенеративни състояния като МС.

Големи клинични проучвания проучват витамин В биотин за потенциалната му роля като алтернативна терапия за МС.

Въпреки това, изследвания публикуван през 2018 г. предполага, че витамин D е единственият витамин с достатъчно научни доказателства в подкрепа на рутинната му добавка сред хората с МС.

Научете повече за витамин D и MS.

Запомнете: Някои добавки могат да имат вредни странични ефекти, особено ако приемате други лекарства или живеете със здравословно състояние.

Важно е да говорите със здравен специалист, преди да вземете алфа-липоева киселина – или друго съединение, билка или добавка – за лечение на МС. Те могат да потвърдят дали е безопасно и да определят правилната доза.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават за алфа-липоевата киселина и МС.

Какво отключва появата на множествена склероза?

Етиологията или точната причина за развитието на множествена склероза остава неизвестна.

Някои обаче изследвания предполага, че натрупването на възпалителни цитокини, оксидативният стрес и наличието на излишни свободни радикали могат да допринесат за увреждането и разграждането на нервните клетки в мозъка и гръбначния стълб.

Увреждането на нервите в областите на централната нервна система е отговорно за прогресивното увреждане, което MS причинява.

Колко алфа-липоева киселина трябва да приемам за МС?

Клинични изпитвания върху хора използването на 1200 mg липоева киселина дневно за периоди, вариращи от 48 часа до 2 години, показва положителни ефекти на клетъчно ниво, което води до положителни физически резултати при хора, живеещи с МС.

Въпреки това, въпреки тези обещаващи открития, липоевата киселина в момента не е одобрена като терапия за МС. Изследванията за неговата ефективност при МС при хора продължават.

Моля, консултирайте се с опитен медицински специалист, преди да вземете каквато и да е добавка или да използвате алтернативна терапия за управление на вашата МС.

Поправя ли алфа-липоевата киселина увреждане на нервите?

Не е установено, че липоевата киселина възстановява увреждане на нервите.

Въпреки това, той може да забави прогресирането на по-нататъшно увреждане на нервите чрез инхибиране миграцията на възпалителни цитокини, които увреждат нервите и чрез забавяне клетъчна смърт на нервите в мозъка и гръбначния стълб.

Долния ред

МС е невродегенеративно състояние, което засяга централната нервна система. Той разрушава защитната миелинова обвивка. Това може да доведе до хронично възпаление, болка, нарушена двигателна функция и увреждане.

Точната му причина остава слабо разбрана и конвенционалните болкоуспокояващи не винаги са успешни при управлението на болката при МС. Търсенето на ефективни алтернативни терапии продължава.

Липоевата киселина е една алтернативна терапия, която е изследвана за лечение на МС.

По-конкретно наречена алфа-липоева киселина, тя се намира в някои храни и се предлага под формата на добавки. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти могат да намалят хроничната невропатична болка и да подобрят способността за ходене при някои хора с МС.

Въпреки това, той все още не е одобрен за лечение на МС и няма стандартна препоръчителна дозировка. Винаги говорете с квалифициран медицински специалист, преди да приемете добавки с алфа-липоева киселина или друго съединение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss