Можете ли да предотвратите повторна поява на инфекция с C. Diff (Clostridioides Difficile)?

Степента на рецидив на C. diff е висока. След като преживеете епизод на рецидив, шансовете да преживеете друг се увеличават значително.

C. diff е бактерия, която може да причини диария и възпаление на дебелото черво. Рецидивите на C. diff са често срещани.

След като сте имали един епизод на рецидив, рискът от следващи епизоди се увеличава.

Научете повече за рецидива на C. diff, защо се случва и колко често е, както и рисковите фактори, симптомите и стратегиите за превенция.

Какво е повторение на C. diff?

C. diff — наричана още Clostridioides difficile или C. difficile — е вид бактерия, която причинява възпаление на дебелото черво, което води до диария.

Това може да се случи, ако приемате антибиотици, които променят бактериите в дебелото черво, позволявайки на бактериите C. diff да растат.

Повтарящата се C. diff инфекция е C. diff инфекция, която се случва отново. Епизод на C. diff обикновено се счита за повтарящ се, ако се случи в рамките на 8 седмици след предишна инфекция.

Колко често е рецидивът на C. diff?

C. diff има висок процент на рецидиви.

Приблизително 1 на 6 хората, които са имали инфекция с C. diff, ще получат друга в рамките на 2-8 седмици след предишния си епизод.

След като първият рецидив отшуми, рискът от следващ рецидив се увеличава. Преглед на изследване от 2019 г. предполага, че около 40% от хората ще получат втори рецидив, след като се възстановят от първия.

Същият преглед отбелязва, че честотата на рецидиви е 45–65% при хора, които са имали повече от два рецидива на C. diff.

Защо се случва рецидив на C. diff?

От 2000 г. насам в Съединените щати, Канада и други страни се наблюдава значително увеличение както на броя на случаите на C. diff, така и на тежестта.

По-стара преглед на изследването установяват, че през годините от 2003 г. до 2006 г. случаите на C. diff са по-чести, по-вредни, по-слабо реагиращи на лечение и по-вероятно да се върнат, отколкото преди.

Тези увеличения могат да бъдат частично се дължи на появата на особено тежък щам на C. diff, известен като NAP1/BI/027.

Повишаването на антибиотичната резистентност срещу C. diff вероятно също играе роля в честотата на рецидивите.

Повишената честота на рецидив след предишен рецидив вероятно се дължи на проблеми, свързани с антибиотичната резистентност. Използването на антибиотик за лечение на заболяване, причинено от антибиотици, може да влоши проблема. Това може да се дължи на факта, че здравите бактерии в дебелото черво нямат шанс да възобновят растежа си.

Кой е изложен на риск от повторна поява на C. diff?

Има редица потенциални рискови фактори, които правят повторната поява на C. diff по-вероятна.

Напреднала възраст

Напредналата възраст е един от Най-често докладвани рискови фактори за повтаряща се инфекция с C. diff.

Проучване от 2005 г. установи, че в годините от 2003 г. до 2004 г. шансът за рецидив на C. diff е бил 25% сред хората на възраст 0–17 години, 27,1% сред хората на възраст 18–64 години и 58,4% при тези 65 години и по-стари. Тези числа представляват значително увеличение на вероятността спрямо предходни години.

Не е напълно ясно защо по-възрастните хора може да имат по-висок процент на рецидив, отколкото по-младите хора, но се смята, че намаляването на имунния отговор в напреднала възраст и увеличаването на други медицински състояния играят роля.

Използване на антибиотици

Употребата на антибиотици е един от най-значително модифицируеми рискови фактори за повтаряща се инфекция с C. diff. Това означава, че за разлика от възрастта, това е рисков фактор, който може да бъде променен.

Хората са 7-10 пъти по-вероятно е да се заразите с C. diff, докато приемате антибиотици и в месеца след лечението с антибиотици.

Антибиотиците променят микробиома в червата ви и по този начин създават среда, в която C. diff може да расте. Когато антибиотиците променят микробиома на червата, съставът на жлъчните киселини в дебелото черво също се променя, което може да насърчи растежа на бактериите C. diff.

Проучвания са открили, че предишната употреба на антибиотици увеличава риска от повторна инфекция с C. diff.

Хипервирулентни щамове

Хората, които са се заразили с щама C. diff, известен като NAP1/BI/027, са преживели увеличена проценти на рецидиви.

Този специфичен щам на C. diff произвежда повече токсини от други щамове. Той също така произвежда вид токсини, които помагат на бактериите C. diff да растат и да останат в червата ви.

Освен това този щам е много устойчив на клас антибиотици, наречени флуорохинолони.

В Клинично изпитване от 2012 г включващи 719 души с C. diff, тези, които са имали щама NAP1/BI/027, са имали 27,4% честота на рецидив. За сравнение, процентът на рецидив при тези, които са имали други щамове, е 16,6%.

Потискане на стомашната киселина

Медикаментите за потискане на стомашната киселина обикновено се използват за предотвратяване на язви и други здравословни състояния, свързани с киселина. Но загубата на киселинност в червата ви може да увеличи риска от заразяване с C. diff.

Според а Преглед на изследването за 2017 грецидивиращият C. diff е по-чест при хора, които са използвали средства за потискане на стомашната киселина, отколкото при тези, които не са.

Други рискови фактори

Съобщава се за множество рискови фактори за рецидив на инфекция с C. diff, включително:

 • продължителен болничен престой
 • тежко основно заболяване
 • намалена бъбречна функция
 • скорошен престой в старчески дом
 • отслабена имунна система (поради ХИВ, рак или имуносупресивни лекарства)

Симптоми на рецидив на C. diff

Ако получите рецидив на C. diff, може да забележите връщане на симптомите, които сте имали преди.

Симптомите могат да включват:

 • болка в корема
 • нежност в стомаха
 • диария
 • гадене
 • липса на апетит
 • треска

Как да намалите риска от рецидив на C. diff

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)най-добрият начин да предотвратите повторната поява на C. diff е да избягвате приема на ненужни антибиотици.

Когато говорите със здравни специалисти, важно е да им кажете дали сте имали инфекция с C. diff преди. Това ще им помогне да вземат най-добрите решения за вас, ако трябва да предпишат антибиотици. Трябва също така да уведомите вашия зъболекар за всички предишни инфекции, които сте имали.

Бактериите C. diff могат да се прехвърлят от един човек на друг. Ако някой не измие добре ръцете си със сапун и вода след използване на банята, бактериите могат да се прехвърлят, когато докосват предмети или други хора.

Много е важно правилно да миете ръцете си със сапун и вода всеки път, когато използвате банята и преди хранене.

Какво се случва, ако C. diff продължава да се връща?

При някои хора C. diff може да се връща отново и отново. Ако това се случи, лекарят може да препоръча други лечения.

Например, те могат да препоръчат безлотуксумаб (лекарство, доставяно чрез IV инфузия) заедно с курс на антибиотици.

Едно от най-ефективните лечения за рецидивиращ C. diff е трансплантация на фекална микробиота (FMT). По време на тази процедура изпражненията от здрав донор се поставят в дебелото черво на лицето, което изпитва рецидивиращ C. diff. Това обикновено се случва по време на колоноскопия.

Според Американския колеж по гастроентерология проучванията са установили, че FMT е ефективен при 90% от хората, подложени на процедурата.

Вече са налични нови и по-малко натрапчиви форми на FMT. Има клизма, наречена Rebyota, която може да се приложи в лекарски кабинет. Има и капсули с фекална микробиота, наречени Vowst, които можете да приемате през устата. И двете са одобрени от FDA. Тези методи направиха фекална трансплантация много по-достъпна.

Процентите на рецидиви на C. diff са високи. След като имате рецидив, шансовете ви да преживеете още един се увеличават.

Рискови фактори като напреднала възраст, употреба на антибиотици, потискане на стомашната киселина и отслабена имунна система могат да увеличат вероятността от рецидив на C. diff.

Като избягвате ненужната употреба на антибиотици и винаги практикувате добра хигиена на ръцете, можете да намалите шансовете C. diff да се появи отново.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss