Можете ли да получите MRSA на крака си?

Можете да развиете MRSA на крака. Тези инфекции са чести при хора, които са претърпели операция или са били хоспитализирани. Много често срещани антибиотици не работят за лечение на MRSA и може да се наложи да потърсите медицинска помощ.

Първоначално открит в здравните заведения, MRSA (устойчив на метицилин Стафилококус ауреус) вече е често диагностициран инфекция, придобита в обществото, което означава, че можете да бъдете изложени на MRSA почти навсякъде. Също така е важно да се отбележи, че не реагира добре на много обикновени антибиотици.

Инфекциите с MRSA често се появяват върху кожата, но могат да се развият и в меките тъкани и костите. Рани по краката често могат да се появят при определени хора, включително тези, които живеят с диабет. Инфекцията с MRSA е едно от най-честите усложнения на тези рани.

Тази статия обсъжда инфекции с MRSA, включително как се развиват на краката ви, как могат да изглеждат тези инфекции и за какво можете да се консултирате с вашия здравен екип за възможности за лечение.

Как да получите MRSA на крака?

Инфекциите с MRSA могат да се появят навсякъде в тялото. Някои видове на Стафилококи бактериите живеят естествено върху кожата ви, без да причиняват проблеми.

Въпреки това, отслабена имунна система, отворени рани и други здравословни състояния могат да помогнат на тези бактерии да надделеят защитните сили на тялото ви и да увредят тъканта.

Кой е най-застрашен от тези MRSA инфекции на крака? Ето няколко групи:

 • хора, свързани с диабет язви по краката
 • хора, които развиват следоперативни инфекции и други инфекции, придобити в болница
 • хора, които са имали скорошна операция – или друг вид посещение или престой в болница – докато са имали отворени рани на краката

MRSA може също да се разпространи от една област в други части на тялото.

Когато MRSA навлезе в костите, той може да причини инфекция, наречена остеомиелит, която може да се разпространи бързо в други области на костите. MRSA може да се разпространи и през меките тъкани. И когато MRSA навлезе в кръвния поток, той може да причини животозастрашаваща инфекция, обхващаща цялото тяло, наречена сепсис.

Как изглежда MRSA на крака?

MRSA инфекции може да приеме много форми. Инфекциите, които се развиват в кръвния поток или в костите ви, може да не се виждат отвън. Когато инфекцията с MRSA е видима на кожата, обикновено има следното Характеристика:

 • зачервяване
 • подуване
 • топъл на допир
 • болка или чувствителност
 • гной или друг дренаж

Може също да се наложи да обмислите инфекция с MRSA, ако имате рана, която не заздравява след медицинско лечение.

Как да се отървете от MRSA на крака си?

Инфекциите с MRSA са резистентни към много от често използваните антибиотици и бактериите се развиват много добре. Антибиотиците губят ефективност срещу тези инфекции с течение на времето, но следните антибиотици все още са доста ефективни при лечението на MRSA:

 • ванкомицин
 • даптомицин
 • линезолид
 • Сулфаметоксазол и триметоприм (TMP-SMZ)
 • хинупристин-далфопристин
 • клиндамицин
 • тигециклин

Кога трябва да потърсите медицинско лечение?

Трябва да потърсите медицинско лечение, ако имате рана, възпаление или бучка на крака, която не зараства.

Друг червен флаг е наличието на дренаж или треска. Треската обикновено е признак на по-широко разпространена инфекция в тялото ви и може да бъде ранен индикатор, че инфекция с MRSA се разпространява в други части на тялото ви.

Няма да можете да идентифицирате инфекцията си като MRSA без изследване. Ако смятате, че имате инфекция с MRSA на крака си или някъде другаде, уговорете час за лекар възможно най-скоро.

Навременното лечение може да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекцията в други области и причиняването на сериозни усложнения.

Инфекциите с MRSA са чести при хора, които са претърпели операция или са били хоспитализирани по друга медицинска причина. Тези инфекции могат да се появят навсякъде по тялото – включително кожата или вътрешните тъкани на краката – и са много трудни за лечение, тъй като много обикновени антибиотици не действат ефективно при лечението им.

Ако смятате, че имате инфекция с MRSA или сте лекували рана, която не заздравява или се влошава, консултирайте се с лекар за допълнителни изследвания и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss