Можете ли да получите херпес зостер на ръцете си?

Херпес зостер (херпес зостер) е вид вирусна инфекция, известна с това, че причинява болезнени обриви, които най-често се развиват по торса ви, но могат да се появят навсякъде по тялото ви. Това включва ръцете ви.

Ако подозирате, че обрив по ръката ви може да е херпес зостер, важно е да потърсите медицинска помощ, за да предотвратите възможни усложнения, свързани с тази вирусна инфекция. Ето какво е важно да знаете за херпес зостер на ръцете, включително често срещаните симптоми и възможности за лечение.

Можете ли да получите херпес зостер на ръцете?

Херпес зостер причинява болезнен обрив с мехури, който се появява само от едната страна на тялото и обикновено е ограничено на малка площ. Най-често се среща на торса, но може да се появи навсякъде, включително лицето и ръцете.

Например, ако имате тази вирусна инфекция, може да изпитате херпес зостер от едната страна на торса си, както и близките области от същата страна на тялото ви.

Въпреки че не е толкова често срещан, вирусът на херпес зостер може да причини същия болезнен обрив по ръцете ви. Ако имате херпес зостер, това ще засегне едната ръка само. Обривът може също да засегне области от същата страна на тялото ви като засегнатата ръка.

В някои случаи херпес зостер може да причини по-разпространени обриви, подобни на варицела. Това е изключение, което обикновено се случва при хора, които може да имат отслабена имунна система (имунокомпрометиран).

Можете ли да получите херпес зостер в подмишницата?

Херпес зостер възниква от същия вирус като варицелата и може да причини обриви в подобни области на тялото. Точно както варицелата може да се развие в подмишниците ви, така могат да се развият обриви от херпес зостер.

Имайте предвид, че наличието на обрив в двете подмишници обикновено не означава херпес зостер, тъй като тази вирусна инфекция има тенденция да засяга само едната страна на тялото наведнъж.

Можете ли да получите херпес зостер на ръцете си?

Все още можете да получите херпес зостер на ръцете си, въпреки че не е толкова често, колкото обривът да се появи на торса ви. Обривът може дори да се развие по дланите на ръцете ви.

Симптоми на херпес зостер на ръката

Ако имате болезнен обрив с мехури от едната страна на тялото, като едната ръка, и преди това сте имали варицела, може да страдате от херпес зостер.

Това включва следните симптоми:

 • Обрив: Това има тенденция да се развива в модел, подобен на ивица, и също е болезнено.
 • Дискомфорт преди появата на обрив: В някои случаи може да почувствате болка, изтръпване, парене или сърбеж в същите области на тялото 1 до 2 дни преди да се развие обрив от херпес зостер.
 • Блистери: Те се развиват върху обрива и са склонни да образуват краста вътре 7 до 10 дни преди излекуване след 2 до 4 седмици.

Освен това херпес зостер може да причини несвързани с кожата симптоми, които са подобни на други вирусни инфекции. Те могат да включват:

 • треска
 • втрисане
 • мускулни болки
 • разтройство
 • повръщане
 • умора
 • главоболие

Кога да потърсите медицинска помощ

Важно е да потърсите медицинска помощ веднага щом подозирате, че имате херпес зостер, в идеалния случай в рамките на 2 дни след появата на симптомите. Въпреки че свързаният обрив не е толкова често срещан по ръцете, колкото други части на тялото, независимо къде се появява обривът, лекарят може да ви помогне да поставите диагноза, за да можете да се подложите на лечение.

Дори ако сте имали възможен обрив от херпес зостер по ръката си за повече от 2 дни, важно е да посетите лекар, за да получите медицинска помощ. Освен дискомфорта, който може да причини обривът на ръцете от херпес зостер, нелекуваният херпес зостер може да доведе до развитие на усложнения. Примерите включват:

 • постхерпетична невралгия (PHN), вид дълготрайна нервна болка, която се развива там, където е бил обривът ви от херпес зостер

 • пневмония
 • загуба на зрение, ако обривът се развие и около очите ви
 • загуба на слуха
 • подуване на мозъка (енцефалит)

Много рядконелекуваните херпес зостер могат да доведат до смърт, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Как лекувате херпес зостер, който засяга ръцете, подмишниците или ръцете ви?

Лекарят вероятно ще предпише антивирусно лекарство, за да помогне за лечението на основния вирус, който причинява обриви на херпес зостер. Примери за тези лекарства включват:

 • ацикловир
 • фамцикловир
 • валацикловир

След като започнете антивирусно лечение, обривите от херпес зостер – включително тези по ръцете, подмишниците или ръцете – ще започнат да се подобряват. Също така, приемането на антивирусни лекарства в рамките на 3 дни след развитие на херпес зостер може да помогне за облекчаване на болката, причинена от обривите, като същевременно намалява времето, през което симптомите са активни.

Освен това лекарят може да препоръча болкоуспокояващи без рецепта, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, който причиняват обривите на херпес зостер по ръцете ви. Имайте предвид, че според един преглед от 2022 г. болкоуспокояващите може да не са полезни при тежки случаи, които може да продължат повече от 4 седмици.

Ако изпитвате сърбеж, можете да опитате други домашни средства като:

 • вземане на бани с колоидни овесени ядки
 • нанасяне на каламинов лосион
 • прилагане на хладни компреси върху обривите

За вкъщи

Изчислено е, че 1 към 3 възрастните ще развият херпес зостер в някакъв момент от живота си. Вашият риск от развитие на тази вирусна инфекция и свързаните с нея усложнения може да се увеличи с възрастта.

За някои хора болезненият обрив на едната ръка е един от възможните симптоми на херпес зостер. Ако подозирате, че може да имате херпес зостер, обмислете незабавно посещение на лекар за оценка. Те могат да помогнат за бързото диагностициране на херпес зостер и да ви осигурят необходимото лечение за предотвратяване на усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss