Можете ли да получите инвалидност при ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит е прогресивно автоимунно състояние, което води до хронична болка и скованост. Състоянието обикновено се счита за увреждане, когато болката, която причинява, не позволява на хората да работят.

жена с ревматоиден артрит използва компютъра си, за да кандидатства за инвалидност
Алистър Бърг/Гети изображения

Ревматоидният артрит е хронично здравословно състояние, което води до болка, подуване и скованост на ставите. С напредването на състоянието може да стане по-трудно да се използват засегнатите стави. Симптомите могат да се управляват с лекарства и промени в начина на живот, но няма лек за ревматоиден артрит.

Когато болката и други симптоми пречат на хората с ревматоиден артрит да работят, Администрацията за социално осигуряване на САЩ и други служби за хора с увреждания считат ревматоидния артрит за увреждане.

Какво представлява ревматоидният артрит?

Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно здравословно състояние. Той кара имунната система да атакува здрави клетки в тялото ви. Това води до възпаление и болка в цялото тяло. RA най-често засяга ставите. Често засегнатите стави включват коленете, китките и ръцете.

С напредването на ревматоидния артрит увреждането на ставната тъкан може да причини хронична болка, затруднено контролиране на засегнатата става и загуба на предишната форма на ставата.

Увреждане ли е ревматоидният артрит?

RA не винаги е увреждане, но може да се квалифицира като такова, ако човек с RA отговаря на специфични критерии. Точните критерии зависят от агенцията или организацията, от която искате да получавате услуги или ползи.

По правило, за да се счита за увреждане, РА трябва да е достатъчно тежък, за да ви попречи да работите. Също така, Вашият лекар трябва да мисли, че е най-вероятно Вашият РА да продължи да Ви пречи да работите поне 12 месеца. Често ще трябва да представите документация, като диагноза от вашия лекар, рентгенови снимки, доказателства за вашите лекарства и др.

Всяка организация има свои собствени правила и ще ви уведоми от каква информация се нуждае, за да обработи вашата кандидатура.

Какво е увреждане?

Точната дефиниция на увреждане може да варира в зависимост от организацията или държавата, предлагащи услуги. Въпреки това, когато повечето хора се позовават на правно увреждане, те говорят за условия, които отговарят на изискванията, определени от Администрацията за социално осигуряване на САЩ (SSA).

SSA определя увреждането като състояние, което е фатално или ще продължи най-малко 6 месеца и което ви пречи да работите.

Какви са симптомите на ревматоиден артрит?

RA е вид артрит и, както всички видове артрит, болката е основният симптом. Болката при ревматоиден артрит се локализира предимно в ставите. Симптомите в допълнение към болезнените и болки в ставите включват:

 • сковани стави
 • подути стави
 • симптоми, които отразяват и двете страни на тялото
 • треска
 • неволна загуба на тегло
 • умора
 • слабост

Какво причинява ревматоиден артрит?

RA е автоимунно заболяване. Това се случва, когато имунната ви система атакува здравите клетки на тялото ви. Не е ясно какво причинява това да се случи.

Какви са рисковите фактори за ревматоиден артрит?

Въпреки че точната причина за RA е неизвестна, някои рискови фактори, свързани със състоянието, включват:

 • Възраст: Хората са най-склонни да бъдат диагностицирани с RA на 60 години.
 • Пол: Честотата на RA е най-висока сред жените.
 • Генетика: Генът DRB1 на човешкия левкоцитен антиген (HLA) е свързан с по-висок риск от RA и с по-тежки симптоми на RA.
 • Затлъстяване: Затлъстяването може да ви изложи на по-голям риск от RA.
 • пушене: Проучванията са показали че пушенето увеличава риска от РА.
 • Заболяване на венците: Заболяването на венците е свързано с по-висок риск от RA.
 • Болест на дробовете: Хората с белодробни заболявания имат по-висок риск от RA.

Други рискови фактори все още се проучват и могат да увеличат риска от RA. Това включва рискови фактори, свързани с раждането и околната среда.

Какво е лечението на ревматоидния артрит?

Планът за лечение, който да ви помогне да управлявате ревматоидния артрит, включва лекарства, които да помогнат за предотвратяване на увреждане на ставите и забавяне на прогресията на състоянието. Това често включва модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARD) или модификатори на биологичния отговор.

Промените в начина на живот също могат да помогнат за намаляване на симптомите. Това обикновено включва поддържане на умерено тегло, отказване от цигарите, ако пушите, постоянна физическа активност и намаляване на приема на алкохол.

Какви са перспективите за хората, които имат ревматоиден артрит?

RA е хроничен. Няма лек за това прогресивно състояние. Въпреки това, лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат за справяне със симптомите и забавяне на увреждането на ставите.

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за RA и увреждането, като прочетете отговорите на някои често срещани въпроси.

Можете ли да намалите риска от RA?

Изследванията показват, че кърменето намалява риска от RA.

Какви са усложненията на РА?

Без лечение и управление, RA може да доведе до сърдечни заболявания и затлъстяване. За хората с RA е жизненоважно да спрат да пушат и да поддържат умерено тегло.

Мога ли да спортувам, ако имам РА?

да Упражнението е полезно за хора с РА. Въпреки че може да изглежда предизвикателство да предприемете физическа активност, когато изпитвате болка, упражненията всъщност могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Освен това може да повиши енергията ви и да помогне за подобряване на цялостното ви здраве и настроение. Дори няколко минути физическа активност могат да бъдат чудесна първа стъпка.

RA е болезнено хронично и прогресивно автоимунно състояние. Състоянието се счита за увреждане, ако ви пречи да работите.

Вероятно ще трябва да изпратите документация от вашия лекар, резултати от тестове и други документи, описващи подробно тежестта на вашия РА, преди SSA или друга агенция да одобри молбата ви за инвалидност.

Говорете с Вашия лекар, ако имате РА и се интересувате от обезщетения и услуги за инвалидност, особено ако симптомите Ви са се влошили и Ви пречат да работите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss