Можете ли да изпарите кокосово масло?

Евгений Клейменов/EyeEm/Getty Images

Какъв е краткият отговор?

Не бива да изпарявате кокосово масло, въпреки че е лесно да разберете защо някой може да си помисли, че доброто старо здравословно кокосово масло може да бъде по-безопасна алтернатива на търговските вейп сокове.

Въпреки че кокосовото масло има своите предимства, то не е предназначено за белите дробове. Вдишването на парите му може да има пагубни последици.

Какво се случва, когато изпарите кокосово масло?

Експертите все още научават за потенциалните опасности от вейпинга, така че, както можете да си представите, няма нищо по пътя на изследването конкретно за изпаряването на кокосово масло.

Въпреки това повечето експерти, като Крис Ейри, практикуващ лекар в Обединеното кралство и медицински директор в Optimale, предупреждават да не се експериментира с изпаряване на различни масла.

„Просто казано, белите ви дробове не са предназначени да преработват мазнини и масла чрез вдишване“, казва Ейри. „Вейп сокът съдържа основни масла, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, свързани с липоидна пневмония.“

Липидна пневмония, известна още като липидна пневмония, е състояние на белите дробове, което се появява, когато масло или мазнини навлизат в белите дробове.

През 2019 г., Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикува доклад за избухване на остра липоидна пневмония, свързана с вейпинга.

Ейли добавя, че хората са развили липоидна пневмония от вдишване на малки количества кокосово масло от издърпване на масло.

Какво ще кажете за MCT масло?

Има горещ дебат онлайн за това дали маслото MCT (средноверижни триглицериди) е безопасно за парене.

Много хора казват, че MCT е безопасен, защото не е дълговерижен триглицерид. Други настояват, че е също толкова опасно, колкото и кокосовото масло. И тогава има такива, които посочват, че просто няма достатъчно изследвания, за да се знае със сигурност (което е най-точният отговор).

Това, което знаем, е, че както кокосовото масло, така и MCT маслото са открити в проби от течност за вейп при малък брой хора, диагностицирани с нараняване на белите дробове, свързано с употребата на електронни цигари или вейпинг продукти (EVALI).

MCT маслото също така произвежда няколко въглеводороди и реактивни алдехиди при нагряване. Тези съединения могат да раздразнят и наранят белите дробове.

Няма достатъчно доказателства, за да се каже със сигурност, че и двете са безопасни (или по-безопасни от алтернативите), но Ейри силно препоръчва да не се вдишват „всякакви масла/мазнини или пари, които ги съдържат, без значение колко „здравословно“ е маслото“.

Безопасни алтернативи

Няма напълно безопасен начин за вейп.

Но ако гледате този буркан с кокосово масло, защото харесвате усещането за парене и не искате непременно никотин, има по-добри варианти.

Можете да намерите всякакви безникотинови вейп продукти, предназначени точно за тази цел. Просто се уверете, че ги купувате от реномирани компании. Много от касетите за вейп, свързани с EVALI, са закупени от подземни източници.

Но ако сте категорични за решение „Направи си сам“, можете да използвате обикновен растителен глицерин или пропилей гликол, и двете основни съставки в електронните цигари.

Нито едно от тях обаче не е без риск.

Според а проучване от 2018 гобикновеният растителен глицерин и пропилей гликолът – дори когато се използват самостоятелно с аромати – са токсични за клетките.

А проучване от 2019 г. установи, че пропилей гликолът и глицеролът (друга често срещана съставка на електронния сок) увреждат кръвоносните съдове и засягат притока на кръв.

Долния ред

Кокосовото масло може да е безопасно за поглъщане, но това не означава непременно, че е безопасно за вдишване.

Необходими са повече изследвания за ефектите от вейпинга. Докато не научим повече, не трябва да добавяте никакви други вещества към вейп продуктите, дори иначе супер здравословни такива като кокосово или MCT масло.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка и автор на свободна практика, която е писала подробно за всички неща, свързани със здравето и начина на живот в продължение на повече от десетилетие. Когато не е затънтена в бараката си за писане, изследвайки статия или интервюира здравни специалисти, може да бъде намерена да се разхожда из плажния си град със съпруг и кучета на теглене или да се плиска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss