Мога ли да смесвам Zoloft и алкохол?

Въведение

За хората с депресия и други проблеми с психичното здраве лекарствата могат да предложат добре дошло облекчение. Едно лекарство, което обикновено се използва за лечение на депресия, е сертралин (Zoloft).

Zoloft е лекарство с рецепта, което принадлежи към клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs). Подобно на други SSRIs, това лекарство действа, като променя начина, по който мозъчните клетки реабсорбират невротрансмитера серотонин.

Ако Вашият лекар Ви даде това лекарство, може да се чудите дали е безопасно да пиете алкохол по време на лечението.

Прочетете, за да научите защо смесването на алкохол с Zoloft не се препоръчва. Ще обясним също въздействието, което алкохолът може да окаже върху вашата депресия със или без лекарства.

Мога ли да приема Zoloft с алкохол?

Проучванията върху алкохола и Zoloft показват малко данни. Но това не означава, че смесването на двете вещества е безопасно. Всъщност, Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва избягване на алкохол, докато приемате Zoloft.

Това е така, защото и Zoloft, и алкохолът влияят на мозъка ви. Zoloft работи специално върху вашите невротрансмитери. Той подобрява системата за обмен на съобщения на мозъка ви.

Алкохолът е неврологичен супресант, което означава, че инхибира обмена на невротрансмитери в мозъка ви. Това обяснява защо някои хора имат проблеми с мисленето и изпълнението на други задачи, когато пият.

Пиенето на алкохол може да има тези ефекти върху мозъка ви, независимо дали приемате лекарства или не. Но когато приемате лекарства, които също влияят върху работата на мозъка, като Zoloft, пиенето може да усложни ефекта. Тези усложнения се наричат ​​взаимодействия.

Взаимодействия между алкохол и Zoloft

Алкохолът и Zoloft са наркотици. Приемането на повече от едно лекарство наведнъж може да увеличи риска от негативни взаимодействия. В този случай алкохолът може да влоши страничните ефекти на Zoloft.

Тези повишени ефекти могат да включват:

 • световъртеж
 • депресия
 • самоубийствени мисли
 • тревожност
 • главоболие
 • гадене
 • диария
 • сънливост

Проучване на казус съобщава, че хората, които са приемали Zoloft, могат да изпитат сънливост и седация от лекарството. Рискът от сънливост е по-висок, ако приемате по-големи дози Zoloft, като 100 милиграма (mg). Въпреки това, Zoloft може да причини сънливост при всяка доза.

Алкохолът може също да причини седация и може да засили тези ефекти от Zoloft. Това означава, че ако смесвате алкохол и Zoloft, може да почувствате сънливост по-бързо от някой, който пие същото количество алкохол, но не приема Zoloft.

Трябва ли да пия, когато приемам Zoloft?

Избягвайте напълно алкохола, докато приемате Zoloft. Дори едно питие може да взаимодейства с вашето лекарство и да причини нежелани странични ефекти.

Комбинацията от алкохол и Zoloft може да причини странични ефекти, а пиенето на алкохол може да влоши депресията ви. Всъщност, ако имате депресия, Вашият лекар вероятно ще Ви каже да не пиете алкохол, дори ако не приемате Zoloft.

Също така никога не трябва да пропускате дози от вашето лекарство, за да пиете алкохол. Това може да влоши състоянието ви и лекарството вероятно все още ще бъде в тялото ви. Това означава, че все още може да имате опасна реакция.

Ефекти на алкохола върху депресията

Пиенето на алкохол не се препоръчва, ако имате депресия. Това е така, защото алкохолът потиска неврологични сигнали, които могат да променят способността ви да мислите и разсъждавате, така че пиенето може да влоши състоянието ви.

Тежкото пиене може дори да ви изпрати в низходяща спирала по отношение на вашето психично здраве. Не забравяйте, че депресията е нещо повече от тъга.

Алкохолът може да влоши всички от следните симптоми на депресия:

 • тревожност
 • чувство на безполезност
 • умора
 • раздразнителност
 • умора или безсъние (проблеми при падане или заспиване)
 • безпокойство
 • наддаване на тегло или загуба на тегло
 • загуба на апетит

Дори ако приемате Zoloft за състояние, различно от депресия, все пак може да не е безопасно да пиете алкохол. Все още може да имате риск от повишена депресия от алкохол. Това е така, защото депресията е често срещан симптом на други свързани здравословни проблеми, като OCD и PTSD, които Zoloft лекува.

Говорете с Вашия лекар

Не трябва да смесвате алкохол със Zoloft. Комбинирането на двете може да ви накара да се почувствате много сънливи, което може да бъде опасно.

Комбинацията може също да повиши риска от други опасни или неприятни странични ефекти от Zoloft.

Дори и да не приемате Zoloft, не трябва да пиете алкохол, ако имате депресия. Това е така, защото алкохолът е неврологичен супресант, който променя функционирането на мозъка ви. Пиенето може да влоши симптомите на депресия.

Ако имате депресия и смятате, че не можете да контролирате пиенето си, помолете Вашия лекар за помощ. Можете също да намерите подкрепа чрез националната телефонна линия на SAMHSA на 1-800-662-4357.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss