Мога ли да използвам витамини за отслабване?

Загубата на тегло не е лесна

Ако загубата на тегло беше толкова лесна, колкото приемането на добавка, можехме просто да се настаним на дивана и да гледаме Netflix, докато добавката свърши цялата работа.

В действителност отслабването не е толкова просто. Научете какво казват експертите за витамините и загубата на тегло.

Големи твърдения, тънки доказателства

Когато сканирате рафтовете за добавки в местната аптека, може да видите, че загубата на тегло се рекламира като полза от много продукти. Например, някои хора твърдят, че витамин В12, калций, омега-3 мастни киселини и добавки от зелен чай могат да ви помогнат да отслабнете.

Предполагаемите ползи варират от „ускоряване на метаболизма ви“ и „превключване на превключвателя в тялото ви“ до „сигнализиране на клетките ви да горят мазнини“.

Въпреки това, учените са открили малко доказателства в подкрепа на тези твърдения за загуба на тегло.

Витамин В12

Независимо дали го приемате под формата на хапчета или получавате скъпа инжекция, не очаквайте добавка с витамин В12 да засили метаболизма ви и да изгори мазнините. Понастоящем няма доказателства, че ще насърчи загуба на тегло.

Вашето тяло се нуждае от витамин В12, за да поддържа функцията на вашите нерви и кръвни клетки и да произвежда ДНК. За да получите дневната си доза, Служба за хранителни добавки (ODS) препоръчва включването на храни, които съдържат витамин В12 във вашата диета.

Например, яжте обогатени пълнозърнести зърнени храни за закуска, сандвич със салата с риба тон за обяд и фритата с яйца за вечеря. Говеждият черен дроб и мидите също са богати източници на B12.

Може да се нуждаете от повече В12, ако пиете много, имате анамнеза за анемия, сте стриктно вегетарианец, претърпяли сте бариатрична операция или ако приемате определени лекарства като метформин.

витамин D

Вашето тяло се нуждае от витамин D, за да абсорбира калция и да поддържа костите ви здрави. Но експертите не са убедени, че това ще ви помогне да отслабнете.

Проучване от 2014 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че постменопаузалните жени с наднормено тегло, които са приемали добавки с витамин D и са постигнали здрави или „пълноценни“ нива на това хранително вещество, са загубили повече тегло от жените, които не са достигнали тези нива.

Но са необходими повече изследвания, за да се тестват тези резултати и да се научи как добавките с витамин D могат да повлияят на други хора с наднормено тегло.

Мазните риби, като херинга, скумрия и риба тон, също доставят скромни дози витамин D. Вашето тяло го произвежда, когато излагате кожата си на слънчева светлина.

Помислете за редовни разходки из квартала, за да получите малко слънчева светлина и да спортувате. Но не забравяйте, че твърде многото излагане на слънце може да повиши риска от слънчево изгаряне и рак на кожата. Ограничете времето си на слънце и не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем, преди да излезете навън.

Омега-3 мастни киселини

Някои проучвания показват, че омега-3 мастните киселини подпомагат загубата на тегло, но е твърде рано да се правят заключения.

Въпреки това, омега-3 мастните киселини са чудесно допълнение към вашата диета. Според Американска сърдечна асоциация, те могат да предпазят сърцето и кръвоносните съдове от увреждане и заболявания. Сьомга, скумрия, херинга, езерна пъстърва, сардини и риба тон са богати източници на това хранително вещество.

Помислете да ядете тези риби няколко пъти седмично като част от вашия план за здравословно хранене. Опитайте да печете на скара, печете или печете, вместо да ги пържите.

калций

Ще ви помогнат ли калциевите добавки да отслабнете? Повечето доказателства сочат не. Някои привърженици твърдят, че калцият увеличава разграждането на мазнините във вашите клетки. Други предполагат, че може да попречи на способността на тялото ви да абсорбира мазнините от храната, която ядете.

Но според ODSповечето клинични проучвания не са открили връзка между консумацията на калций и загубата на тегло.

Вашето тяло се нуждае от калций, за да поддържа здравето на вашите кости, мускули, нерви и кръвоносни съдове.

За да се срещнете с ODS-препоръчителна дневна цел, яжте богати на калций храни като нискомаслени млечни продукти, тъмни листни зеленчуци и тофу. Тези храни са с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на хранителни вещества, което ги прави умно допълнение към вашата стратегия за отслабване.

Зелен чай

Колкото и изкушаващо да е да се свиете с хубава книга и чаша зелен чай – или добавки към зелен чай – една бърза разходка или каране на велосипед ще допринесе повече за стопяване на мазнините от средата ви.

Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които могат да ви помогнат да защитите сърцето си. Но според Изследване от 2012 г публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews, потенциалът за насърчаване на загуба на тегло на добавките от зелен чай изглежда малък и статистически незначим.

Даването на пари за витамини или други добавки, които твърдят, че подпомагат загубата на тегло, обикновено намалява размера на портфейла ви, а не на талията.

Вместо да купувате тези продукти, помислете за инвестиране в членство във фитнес зала, нов комплект туристически обувки или набор от градински инструменти. Градинарството е добро упражнение. Можете да изгаряте калории, докато засаждате, плевете и поливате парцел, пълен с богати на хранителни вещества зеленчуци.

Когато настъпи времето за хранене, сервирайте домашно отгледаното си богатство заедно с постни протеинови източници и пълнозърнести храни. Упражнението повече и яденето на храни с ниско съдържание на калории, но богати на хранителни вещества са чудесни начини да постигнете целите си за отслабване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss