Могат ли хората да получат ушни акари от домашен любимец?

куче се къпе

Ушните акари са вид акари, които живеят в ушния канал. Тези малки паразити се хранят с кожни масла и ушна кал, което обяснява защо се настаняват в ухото.

Ушните акари се срещат по-често при животни, включително домашни любимци като вашето куче и котка. Тези акари могат да прескачат от животно на животно в ситуации на близък контакт. Съществува и риск хората да получат ушни акари, въпреки че това е малко вероятно.

Ако вашето куче или котка има случай на ушни акари, ето как да идентифицирате признаци и симптоми при вас, както и информация за това как да лекувате ушни акари при хора.

Признаци и симптоми на ушни акари при хора

Когато ушните акари попаднат в ушния канал на котка или куче, един издайнически признак за инфекция на ушни акари е, че вашият домашен любимец постоянно се чеше по главата. Може дори да забележите тъмно течение, наподобяващо утайка от кафе, идващо от ушите им.

Важно е да се идентифицира инфекцията с ушни акари при домашни любимци възможно най-скоро. По този начин можете да овладеете инфекцията и да предотвратите разпространението на други домашни любимци на семейството и тези, които живеят в дома.

Точно както при животните, инфекцията с ушни акари е неудобна за хората. И точно както ушните акари могат да скачат от животно на животно, те също могат да скачат от животно на човек.

Ако имате ушни акари в ушния си канал, симптомите могат да включват:

  • сърбеж
  • зачервяване около ухото
  • тъмен цвят ушна кал
  • дразнене на ушите

Симптомите могат да варират от човек на човек. Може да развиете всички тези симптоми или само няколко.

Някои хора с инфекция от ушни акари също имат шум в ушите. Това е състояние, характеризиращо се със звънене, бръмчене или бръмчене в ухото.

Някои хора дори имат усещане за пълнота или натиск в ухото. Ако не се лекува, ушните акари могат да увредят ушния канал и да причинят загуба на слуха.

Как се появяват ушните акари при хората?

Когато ушните акари се появят при хората, най-вероятната причина за инфекция е предаването от семеен домашен любимец. Ушните акари се нуждаят от гостоприемник, за да оцелеят, така че не е необичайно акари да прескачат от животно на животно и човек на човек.

Инфекциите обаче са по-вероятни, когато има близък контакт с домашен любимец, който има инфекция. Този близък контакт може да възникне, ако споделяте легло с вашия домашен любимец или ако позволите на вашия домашен любимец на мебелите.

Ако вашият домашен любимец има ушни акари, тези акари могат да пътуват до вашето легло и мебели и след това да се прикрепят към вас – човешки гостоприемник.

Имайте предвид, че не е нужно да имате собствено животно, за да получите ушни акари. Можете да развиете инфекция, ако влезете в близък контакт с нечий домашен любимец, който има ушни акари.

Може да посетите нечий дом и да седнете на диван, заразен с ушни акари. Може дори да получите ушни акари от игра с животно с инфекция.

Как да се лекува ушни акари при хора

За да диагностицирате ушни акари, можете да започнете, като си уговорите час при вашия семеен лекар. Те вероятно ще ви насочат към специалист по уши, нос и гърло.

Вашият лекар може да вземе проба от ухото ви и да завърши преглед с отоскоп. Това е инструмент, използван за изследване дълбоко в ушния канал. Тези тестове могат да проверят за всякакви аномалии в ухото, както и да потвърдят или отхвърлят наличието на ушни акари.

Тъй като ушните акари се хранят с кожни масла и ушна кал, лечението обикновено започва с това, че Вашият лекар промива ушния канал с физиологичен разтвор, за да премахне натрупването на кал.

След това Вашият лекар може да Ви предпише специални капки за уши, съдържащи съставките:

  • триамцинолон ацетонид
  • неомицин
  • грамицидин
  • нистатин

Тези съставки могат да облекчат сърбежа, инфекцията или възпалението в ухото.

Някои хора също са имали добри резултати, използвайки оцетна киселина в ухото, която може да спре растежа на гъбички и бактерии. Лечението на инфекция с ушни акари също включва унищожаване на живи акари и техните яйца, така че Вашият лекар ще Ви предпише антипаразитни капки за уши.

Също така, инфекцията с ушни акари понякога може да доведе до вторична бактериална инфекция. В този случай може да се наложи Вашият лекар да Ви предпише антибиотици. Приемайте антибиотика според указанията, за да предотвратите повторна инфекция.

Как да се предпазим от ушни акари

Един от най-добрите начини да избегнете получаването на ушни акари е да следите внимателно домашните си любимци. Разпознаването на първите признаци на инфекция от ушни акари при животните може да защити вас и другите в домакинството. Въпреки че предаването от хора е рядко, все пак е възможно.

Ако забележите тъмно течение от ушите на вашето животно или чести драскотини по главата, незабавно посетете вашия ветеринарен лекар.

Вашият ветеринарен лекар може да прегледа ушния канал на вашия домашен любимец за наличие на акари. Ако има инфекция, вашият ветеринарен лекар ще почисти старателно ухото им и след това ще предпише лекарства за лечение на инфекцията. Това може да включва антипаразитни лечения като селамектин и моксидектин или имидаклоприд.

Също така попитайте вашия ветеринарен лекар за превантивни мерки за бъдещи инфекции, като например да давате на кучето си месечно антипаразитно приложение.

Ако вашият домашен любимец има инфекция, уверете се, че държите другите домашни любимци отделно. Можете също да се предпазите, като не споделяте легло или мебели с вашия домашен любимец. Това е особено вярно, докато те са подложени на лечение.

Дезинфекцирайте и измивайте всички предмети, които вашият домашен любимец използва редовно, като играчки за дъвчене и спалното им бельо.

Долния ред

Инфекцията с ушни акари може да бъде дразнещ проблем, особено ако имате силен сърбеж, шум в ушите или усещане за натиск или пълнота в ухото.

Ако развиете някой от тези симптоми, незабавно посетете Вашия лекар. Също така проверете вашия домашен любимец за признаци на ушни акари и си уговорете среща с техния ветеринар.

Предаването от животно на човек е малко вероятно, но може да се случи. Колкото по-рано отидете на лекар и получите капки за уши, толкова по-бързо можете да убиете живи ушни акари и техните яйца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss