Могат ли упражненията да помогнат при ендометриоза?

Управлението на ендометриозата включва приемане на лекарства и промени в начина на живот, като често упражняване. Въпреки че експертите все още проучват това, някои видове упражнения често са полезни за хора с ендометриоза.

Ендометриозата е сравнително често срещано състояние, което причинява болезнена менструация, нередовно менструално кървене и безплодие. Развива се, когато клетки, подобни на лигавицата на матката, растат извън матката и в други области на женската репродуктивна система. Те могат да включват яйчниците, шийката на матката или фалопиевите тръби.

В момента няма лек за ендометриозата. Плановете за лечение обикновено се състоят от приемане на лекарства, операция и промени в начина на живот, за да се справят със симптомите.

Упражнението може да помогне за облекчаване на вашите симптоми и може да предложи както преки, така и непреки ползи. Проучването на точните начини, по които упражненията помагат при симптомите обаче, продължава.

Научете повече за това как упражненията могат да помогнат при ендометриоза и получете насоки за някои от най-добрите тренировки, които да обсъдите с лекар.

Полезни ли са упражненията за ендометриоза?

Лекарите са склонни да препоръчват упражнения или физическа активност като допълнителен метод за лечение на ендометриоза.

Всъщност Службата по здравеопазване на жените препоръчва да получите поне 4 часа упражнения на седмица. Редовните тренировки, според здравната агенция, могат да помогнат за умерено количество естроген в тялото ви и намаляване на телесните мазнини. И двете могат да влошат симптомите на ендометриозата.

Други потенциални ползи от редовните упражнения, според a 2021 преглед, включват положителни ефекти върху вашето физическо и психическо благополучие. Това може да са и непреки ефекти. Въпреки че упражненията може да не повлияят пряко на ендометриозата, може да се почувствате по-способни да се справите с нея.

Авторите на същия преглед отбелязват, че въпреки че някои предишни проучвания показват намалена болка и стрес от упражнения, все още не е ясно как точно те засягат директно ендометриозата.

Отделно Систематичен преглед за 2021 г предполагат, че упражненията могат да помогнат за „възприятието на болката“, свързана с ендометриозата, поради ефектите си върху възпалението. Въпреки това, авторите също така казаха, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на упражненията като метод за облекчаване на болката при това състояние.

Като Проучване от 2023 г Установено е, че нивата на физическа активност са по-ниски при тези с ендометриоза, отколкото в контролните групи. Тук изследователите предположиха, че болезнените периоди и депресията са допринесли за по-ниските нива на упражнения и дори са увеличили риска от сърдечни заболявания.

Освен това, въпреки препоръките за упражнения, които здравните експерти правят за хора с ендометриоза, може да е трудно да започнете програма за упражнения, ако не се чувствате добре. Ключът към ползата от упражненията при ендометриоза е намирането на програма, към която можете да се придържате.

Възможните упражнения, които могат да са от полза за вашата ендометриоза, включват:

 • Аеробни упражнения: Ходенето, плуването и колоезденето могат да помогнат за намаляване на нивата на естроген, както и възпалението. Това също може да помогне за намаляване на симптомите на ендометриозата.
 • Йога: Тази древна практика може да помогне за изграждане на сила и гъвкавост, както и да намали болката и стреса, свързани с ендометриозата. Според а 2017 рандомизирано контролирано проучванехатха йога може да намали болката в таза при ендометриоза.
 • Упражнения за тазовото дъно: Упражненията, които укрепват мускулите на тазовата област и подобряват подвижността на ставите, могат да помогнат при ендометриоза. Примерите включват разтягане на котка-крава, накланяне на таза и вдъхновени от пилатес 100s.

Какви упражнения трябва да избягвате при ендометриоза?

Въпреки че упражненията могат да намалят естрогена, да подобрят настроението ви и да подобрят цялостното ви физическо здраве, все още има някои предупреждения, които трябва да имате предвид, когато започвате тренировъчна програма с ендометриоза.

По-скорошен 2023 преглед посъветва хората с ендометриоза да избягват интензивни упражнения, предполагайки, че те могат да влошат симптомите. Примери за енергични дейности, които може да обмислите да избягвате, включват:

 • джогинг
 • бягане
 • контактни спортове
 • интензивно колоездене

Освен това е важно да имате предвид, че това, което се счита за „интензивно“ упражнение, е силно субективно, особено ако сте нов в тренировките. Ето защо може да е полезно да говорите с лекар, преди да започнете с програма за упражнения за ендометриоза.

Кога да спрете упражнение

Спрете незабавно упражненията и потърсете медицинска помощ, ако получите някое от следните:

 • болка в гърдите
 • силен задух
 • ускорен сърдечен ритъм
 • болка или дискомфорт, които се влошават при упражнения
Беше ли Ви полезно?

Какво друго може да помогне при симптоми на ендометриоза?

В момента няма лек за ендометриозата. Медицинските лечения и промените в начина на живот могат да ви помогнат да управлявате това състояние.

Освен упражнения, лекарят може да предложи тези други начини, по които можете да помогнете за справяне със симптомите на ендометриозата:

 • Хормонален контрол на раждаемостта: Преминаването към метод с по-ниски нива на естроген или нов контрол на раждаемостта може да помогне за намаляване на болката и тежкото кървене.
 • Лекарства за болка без рецепта: Нестероидните противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен или напроксен, могат да намалят болката, свързана с ендометриозата.
 • Кофеин: Може да пожелаете да намалите приема на кофеин, включително кафе, кофеинови чайове, газирани напитки и енергийни напитки.
 • Алкохол: Може също да искате да намалите приема на алкохол. Алкохолът може да повиши нивата на естроген, което след това може да влоши симптомите на ендометриозата. Ако лекар каже, че е безопасно за вас да пиете алкохол, опитайте се да не консумирате повече от едно питие всеки ден.
 • Допълнителни практики: Акупунктурата, масажната терапия и хиропрактиката са сред някои от методите, които може да обмислите да обсъдите с лекар.

Въпреки че лекарите не го смятат за самостоятелна мярка за лечение, упражненията могат да помогнат да допълните цялостния план за управление на ендометриозата. Може да ви помогне да подобрите настроението си, да намалите нивата на естроген и да намалите основното възпаление.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди дали упражненията определено имат пряк ефект върху симптомите на ендометриоза, като болка.

Междувременно си струва да говорите с лекар, за да започнете с програма за упражнения. Преди всичко, намирането на дейност, която ви кара да се чувствате добре, ще увеличи шансовете ви да се придържате към нея в дългосрочен план.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss