Миене на бебешки зъби: Кога да започнете, как да го направите и още

мъж мие зъбите на бебето

Има толкова много етапи, които родителите трябва да следят през първата година от живота на бебето си: първата усмивка, първата дума, първото пълзене, първата твърда храна и разбира се, появата на първото зъбче на вашето мъниче. Колкото и тъжно да е да си мислиш за растящото бебе, вълнуващо е да видиш всички нови развития в живота му.

Едно събитие, което често не успява да се наложи в бебоците с изрезки, е първото миене на зъбите им. Признаците на малки зъби, които изскачат през линията на венците, могат да стопят сърцето ви, но знаете ли препоръките как да защитите тези млечни зъби и да насърчите доброто здраве на зъбите? Не се притеснявайте, ако отговорът е не, просто продължете да четете…

Кога трябва да започнете да миете млечните зъби?

Може да е изкушаващо да отложите притесненията за усмивката на вашето мъниче, докато не напие зъби, но грижата за устната му хигиена трябва да започне много по-рано от това. Дори не е нужно да чакате, докато първият зъб се появи над линията на венците, за да настроите бебето си за успех в зъбите!

Когато устата на вашето бебе е само лепкава усмивка, можете да използвате мека мокра кърпа или четка за пръсти, за да избършете венците му и да премахнете бактериите. Това помага да се предотврати увреждането на млечните им зъби, когато те започнат да пристигат и има допълнителна полза от това да ги свикне да мият устата си.

Веднага щом зъбите започнат да се появяват над линията на венците, се препоръчва да миете зъбите на детето си поне два пъти на ден. (Един от тези моменти трябва да бъде след последното им хранене и преди лягане, за да се избегне оставянето на храна или мляко да седят в устата им през нощта!)

Това също е добър момент да преминете от кърпа или четка за пръсти към четка с размер на дете с меки косми, така че можете да държите пръстите си малко по-далеч от тези остри като бръснач нови резци!

Как миете зъбите на бебето?

Преди детето ви да има зъби. Можете да започнете да миете венците на вашето бебе само с кърпа и малко вода или четка за пръсти и малко вода.

Внимателно избършете всички около венците и не забравяйте да влезете под областта на устните, за да намалите натрупването на бактерии!

След като детето ви има зъби, но преди да може да плюе. Използвайте влажна четка, за да направите нежни кръгове по предната, задната и горната повърхност на всички зъби и по линията на венците. Можете да изберете да използвате намазка от паста за зъби с размерите на оризово зърно за деца под 3 години.

Помогнете на детето си да наклони устата си надолу, така че пастата за зъби да може да изтече в мивката, чашата или върху кърпа. Насърчете детето си да опита да изплюе пастата за зъби, колкото е възможно.

Какво ще кажете за флуора?

Флуорната паста за зъби се препоръчва от Американската дентална асоциация като безопасна и ефективна дори за малки деца. Важно е обаче да използвате препоръчаните количества. Ако се консумира това количество флуор, то не трябва да има отрицателни ефекти. Консумирането на повече от това може да доведе до разстроен стомах. (Ако това се случи, Националният център за отравяне на столицата предлага консумация на млечни продукти, тъй като това може да се свърже с флуорида в стомаха.)

С течение на времето прекомерната консумация на флуор може също да увреди зъбния емайл, така че няма нужда да го въвеждате, докато първият зъб не се появи над линията на венците. Преди това можете да се придържате към вода и кърпа или четка за пръсти.

За деца под 3-годишна възраст Американската академия по педиатрия (AAP) предлага да се използва само малка намазка от флуоридна паста за зъби, която е приблизително с размера на оризово зърно. Когато детето ви стане способно, насърчавайте го да изплюе пастата за зъби и да избягва да я поглъща.

За деца на възраст от 3 до 6 години AAP предлага количество флуоридна паста за зъби с размер на грахово зърно, като се гарантира, че се насърчава поглъщането на пастата за зъби възможно най-малко.

Ами ако го мразят?

Ако установите, че вашето мъниче е по-малко развълнувано, когато е време да почистите устата му, определено не сте сами. Преди да изхвърлите всички четки за зъби в къщата си с разочарование, опитайте тези трикове:

  • Опитайте да броите или със специална песен за миене на зъби, за да помогнете на 2-те минути да преминат бързо (напр. „Brush, Brush, Brush Your Teeth“ на мелодията на „Row, Row, Row Your Boat“). Визуалният таймер също може да улесни детето ви да види колко бързо се отброяват секундите до края на миенето на зъбите.
  • Помислете за инвестиране в светеща или моторизирана четка за зъби, за да направите дейността малко по-забавна. (Бонус, че те често са настроени да работят за 2 минути наведнъж, така че няма нужда да се притеснявате колко дълго детето ви е четкало!)
  • Практикувайте да се редувате с четката за зъби. Независимите малки деца обичат да правят нещата сами и това със сигурност може да направи времето за миене на зъби по-забавно. Просто се уверете, че и вие получавате завой, за да можете да гарантирате, че зъбите им са добри и чисти. Важно е да участвате в почистването на зъбите на детето си, докато то може да го направи напълно.
  • Наградите за последователност и напредък в миенето на собствените им зъби могат да вдъхновят малко допълнителни усилия и по-добро отношение в края на деня! Те могат да бъдат пригодени по начин, който има най-голям смисъл за вас и вашето дете.

Как избирате четка за зъби?

Възрастта на вашето малко дете (и количеството зъби, което има!) ще изиграе голяма роля при избора на правилния начин да поддържате устата си чиста.

Ако бебето ви все още няма зъби или тепърва започва да му поникват зъби, четката за пръсти (или дори кърпа!) може да бъде чудесен вариант. Това ще ги подготви за нещо, което почиства устата им и също така ще ви даде възможност да изтриете бактериите от венците им, така че растящите им зъби да имат здравословна среда за развитие.

Тъй като детето ви започва да никне зъби и така или иначе винаги иска да залепва предмети в устата си, то може да започне да поема по-активна роля в зъбната си хигиена чрез четки с накрайници или четки за зъби. Те позволяват на вашето малко дете да изживее контролирането на предмет като четка за зъби в устата си и позволява малко почистване на зъбите в същото време!

Като бонус те идват в забавни форми, като кактуси или акули или дори бананова четка за зъби. Те могат да се предлагат по време на игра (без паста за зъби и винаги под подходящ надзор) като играчка и могат също така да помогнат за облекчаване на дискомфорта от никненето на зъби.

След като детето ви има зъби, е време да представите четка за зъби с меки косми и паста за зъби. Четка с размер на дете ще има по-малка глава, която може да се побере по-добре в кътчетата и пукнатините на устата на вашето дете.

Те се предлагат в различни цветове и модели, за да отговарят на интересите на вашето дете. Някои са оразмерени с по-големи дръжки, за да улеснят хващането на вашето малко дете, но е важно възрастен също да участва при използването на този тип четка, за да се гарантира, че цялата уста е почистена.

Пазарувайте за четки за пръсти, четки в стил гризалка и детски четки за зъби онлайн.

За вкъщи

Можете да започнете да засаждате семената на доброто здраве на зъбите много преди детето ви дори да е достатъчно възрастно, за да изплюе пастата за зъби. (Няма нужда да чакате пълната хапка на зъбите, за да започнете да миете!)

Както много неща в живота, практиката прави перфектни, така че може да отнеме известно време и търпение, за да усъвършенствате рутината си за миене на зъбите. Утешавайте се обаче, че когато вашето малко дете има искряща усмивка по-късно в живота, и двамата ще бъдете благодарни за вашата упорита работа и постоянство в грижата за здравето на зъбите му!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss