Метастатичен рак на белия дроб: Разбиране какво следва

Какво е метастатичен рак на белия дроб?

Когато ракът започне в белите дробове и след това се разпространи в отдалечен орган, това се нарича метастатичен рак на белия дроб. Ракът на белия дроб е първичният рак. Метастатичният рак на белия дроб се нарича още рак на белия дроб в стадий 4.

Има два основни вида рак на белия дроб. относно 85 процента от рак на белия дроб са недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC). NSCLC се разделя допълнително на аденокарцином, плоскоклетъчен или едроклетъчен. Тези различия се основават на това как клетките изглеждат под микроскоп. относно 15 процента от рак на белия дроб са по-бързо растящ тип, наречен дребноклетъчен рак на белия дроб (SCLC).

Недребноклетъчен рак на белия дроб срещу дребноклетъчен: видове, етапи, симптоми и лечение

Други редки видове рак на белия дроб включват мезотелиом и карциноидни тумори.

Има четири етапа на NSCLC:

 • Етап 1 NSCLC се намира в една област или лоб на белия дроб и туморът е по-малък от 3 сантиметра.
 • Етап 2 NSCLC е в една област или лоб на белия дроб и туморът е 5 до 7 сантиметра, или туморът е 3 до 5 сантиметра и ракът е в близките лимфни възли.
 • Етап 3 NSCLC се е разпространил в лимфните възли в гръдния кош или над ключицата. Ракът може да се е разпространил в противоположния бял дроб или лимфни възли.
 • Етап 4 NSCLC се е разпространил и в двата бели дроба. Ракът се намира в течността около белите дробове и може да се е разпространил извън гръдния кош до отдалечени органи.

SCLC може да бъде стадиран по същия начин като NSCLC, като се използва размер на тумора, лимфни възли и наличие или отсъствие на далечни метастази. Често това е инсценирано по по-общ начин:

 • SCLC в ограничен стадий се намира в част от единия бял дроб и близките лимфни възли.
 • Обширен стадий SCLC се открива и в двата бели дроба. Също така е в течността около белите дробове или се е разпространила в други области на гръдния кош или отдалечени места.

Признаци и симптоми на рак на белия дроб

Признаците и симптомите на локализиран рак на белия дроб могат да включват:

 • кашлица, със или без кръв
 • недостиг на въздух
 • хрипове
 • болка в гърдите
 • умора
 • отслабване

Тъй като заболяването прогресира до близките тъкани или лимфни възли, допълнителни признаци и симптоми могат да включват:

 • дрезгавост
 • затруднено преглъщане
 • излишната течност около белия дроб или сърцето

Метастатичният рак на белия дроб може да причини много повече признаци или симптоми, в зависимост от това къде се разпространява. Потенциалните признаци и симптоми могат да включват следното:

 • Ако се разпространи до лимфните възли, може да имате бучки или подуване в подмишниците или шията.
 • Ако се разпространи в костите ви, може да имате болка в костите.
 • Ако се разпространи в мозъка ви, може да имате главоболие, гадене, проблеми със зрението, объркване или гърчове.
 • Ако се разпространи в черния дроб, може да имате болки в корема или жълтеница.
 • Ако се разпространи в надбъбречните ви жлези, може да имате хормонален дисбаланс.

Метастатичният рак на белия дроб също може да доведе до:

 • слабост
 • умора
 • загуба на апетит
 • отслабване
 • генерализирана болка

Как се разпространява ракът на белия дроб?

Раковите клетки са анормални клетки, които продължават да се размножават без нормални контролни сигнали. Тъй като броят им нараства, те образуват тумори и си пробиват път в близката тъкан. Раковите клетки, които влизат в лимфната система или кръвния поток, могат да се окажат практически навсякъде в тялото.

Ракът на белия дроб има тенденция да се разпространи първо в близките лимфни възли. Други често срещани места на метастази включват:

 • черен дроб
 • кости
 • мозък
 • надбъбречни жлези

Как се диагностицира метастатичен рак на белия дроб?

Диагнозата вероятно ще изисква някакъв вид тъканна проба в допълнение към физически преглед и кръвни изследвания. Вашият лекар ще назначи допълнителни изследвания въз основа на симптомите Ви.

Туморите могат да се видят при много образни тестове като рентгенови лъчи, ултразвук или ЯМР. Може също да се нуждаете от компютърна томография, PET или костно сканиране. Кое изследване ще имате зависи от областта, която Вашият лекар трябва да види.

Ако произвеждате слуз, тя може да бъде анализирана за наличие на ракови клетки. Биопсията на действителния тумор или цитологията на плевралната течност е най-добрият начин да се определи дали има ракови клетки.

SCLC е по-вероятно да бъде диагностициран, когато е в напреднал стадий, отколкото когато е в ограничен стадий.

Как се лекува метастатичният рак на белия дроб?

Метастатичният рак на белия дроб се лекува по различен начин от рака на белия дроб в ранен стадий. Ще трябва да обсъдите целите и очакванията с вашия онкологичен екип, преди да започнете лечението. Лечението на рак на белия дроб в стадий 4 обикновено се фокусира върху намаляване на симптомите и удължаване на живота, като същевременно се поддържа възможно най-доброто качество на живот.

Възможностите за лечение ще зависят от областите, където ракът се е разпространил. Други важни фактори включват вашата възраст и цялостно здравословно състояние.

Радиацията понякога може да се използва за лечение на специфични симптоми, свързани с рака. Лъчите на радиация могат да бъдат насочени към определени зони. Често се използва за лечение на мозъчни и костни метастази. Може да се използва и за намаляване на симптомите в белите дробове.

Химиотерапията е вид системна терапия. Това означава, че може да убие раковите клетки в цялото ви тяло. През последните години бяха одобрени нови, насочени лечения за употреба при NSCLC, които значително подобриха преживяемостта при хора с 4-ти стадий на NSCLC.

Някои от тези по-нови лекарства, като ерлотиниб и кризотиниб, се предлагат под формата на хапчета. Nivolumab изисква IV инфузия, което означава, че се прилага през вената ви. Тези лекарства са по-ефективни за хора със специфични генетични мутации, така че не всеки ще се възползва от всяко от тях. Попитайте Вашия лекар дали някое от тези лекарства е подходящо за Вас.

Ако около белите ви дробове се е натрупала течност, вашият лекар може да я източи. Може също да се нуждаете от лекарства за облекчаване на болката и дискомфорта.

Понякога хората имат повече от един вид лечение. Лечението може да се прилага в комбинация или едно след друго. Всички терапии имат потенциални странични ефекти. Тези странични ефекти могат да бъдат подобни на симптомите на рака. Страничните ефекти могат да включват:

 • умора
 • гадене
 • болка
 • загуба на апетит

Когато видите какъв ефект има лечението върху рака и как реагира тялото ви, можете да обсъдите промяната на плана си за лечение с Вашия лекар. Заедно можете да продължите да обсъждате и идентифицирате целите си за лечение и да намерите това, което най-добре отговаря на вашите нужди и желания.

Клиничните изпитвания помагат на лекарите да изучават нови лекарства и лечения. Ако искате да участвате в клинично изпитване, попитайте вашия онколог за повече информация.

Какво мога да очаквам?

Животът с метастатичен рак на белия дроб може да бъде непосилно. Ето защо откритата комуникация с Вашия лекар е жизненоважна. Не се страхувайте да говорите по въпроси, които влияят на качеството ви на живот.

Може да ви е полезно да се присъедините към група за подкрепа на хора с метастатичен рак. Други организации предлагат помощ при транспорт, домакинска работа, финансова помощ или грижи за хоспис. Американското дружество за борба с рака поддържа денонощно Национален информационен център за рак за да ви помогне да намерите тези ресурси.

Степента на преживяемост при рак са оценки, базирани на голям брой хора с дадено заболяване. Те се основават на етапа на диагнозата. Според Американското общество за борба с рака, петгодишната наблюдавана преживяемост за стадий 4 NSCLC е 1 процента. Петгодишната относителна преживяемост за стадий 4 SCLC е 2 процента. Това означава, че 1 до 2 процента от хората, диагностицирани с рак на белия дроб в стадий 4, ще оцелеят поне пет години след диагнозата.

Много неща могат да повлияят на вашата индивидуална перспектива. Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за това.

Намаляване на риска от рак на белия дроб

Ракът на белия дроб не винаги може да бъде предотвратен. Някои хора получават рак на белия дроб, дори без известни рискови фактори.

Единственото най-важно нещо, което можете да направите, за да намалите риска от развитие на рак на белия дроб, е да не пушите. Ако пушите, все още можете да намалите риска, като се откажете сега. Също така е добра идея да избягвате излагането на дима на други хора.

Можете също така да тествате дома си за експозиция на радон. Ако работите с химикали, причиняващи рак, не забравяйте да спазвате всички правила за безопасност.

Диета, богата на зеленчуци и плодове, заедно с редовна физическа активност, също може да помогне за намаляване на риска от рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss