Маскирана хипертония: Как да разпознаем и лекуваме това състояние

Може да имате маскирана хипертония, ако имате нормално кръвно налягане в кабинета на лекаря, но високо кръвно налягане у дома. Проследяването на кръвното ви налягане у дома може да ви помогне да разпознаете това състояние.

Хипертонията е дефинирани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) като показание за кръвно налягане при или над 130/80 mmHg. Почти половината от възрастните в Съединените щати живеят с това състояние или приемат лекарства за хипертония.

Но за някои хора тези числа ще се показват само при показания на кръвното налягане извън лекарския кабинет.

Известна като маскирана хипертония, може да бъде трудно да се разпознае хипертонията, когато не се показва при медицински прегледи. Тази статия ще обсъди защо се появява маскираната хипертония, какви рискове крие високото кръвно налягане и как можете да го разпознаете и лекувате.

Какво означава маскирана хипертония?

Маскирана хипертония е, когато може да имате нормално кръвно налягане в кабинета на лекаря и по-високо, когато сте у дома или в друга ежедневна среда.

За сравнение, нормалната хипертония означава, че някой има високо кръвно налягане, което се появява в много сценарии, независимо от местоположението – включително в лекарския кабинет или показано при медицински прегледи.

Има и нещо, известно като хипертония на бялата престилка, което е обратното на маскираната хипертония. Хипертонията на бялата престилка може да причини неточни показания на кръвното налягане, когато някой е в медицинска среда и нормални показания на кръвното налягане, когато е на други места.

Приблизително 10 до 40% от хората имат маскирана хипертония според това 2018 проучване. Това разпространение зависи от показанията на кръвното налягане през деня и по време на сън, както и от леко различни критерии, определени от експерти в Европа спрямо Съединените щати.

Какви са симптомите на маскираната хипертония?

Някои хора с маскирана хипертония могат да получат симптоми които включват:

 • световъртеж
 • зачервяване на лицето
 • кървави петна в очите

Но хората с високо кръвно налягане често нямат признаци или симптоми. Дори и без симптоми, лекарите може да подозират, че имате маскирана хипертония, ако лабораторните изследвания разкрият увреждане на бъбреците или сърцето.

Лекарите също могат да подозират маскирана хипертония, когато са налице определени рискови фактори — фамилна обремененост, тютюнопушене и др.

Рискови фактори

Точната причина за маскираната хипертония не е известна.

Но изследванията показват, че е по-често срещан при хора, които пушат и тези, които пият прекомерни количества алкохол. Маскираната хипертония също е по-често срещан при мъже и хора с диабет.

Може да подозирате маскирана хипертония, ако имате рискови фактори като фамилна анамнеза за хипертония и при двамата родители, предходна анамнеза за високо кръвно налягане или множество сърдечно-съдови рискови фактори.

Важно е да се консултирате с тях с вашия здравен екип, за да знаят рисковете и да могат да обмислят възможността за маскирана хипертония.

Как се диагностицира маскираната хипертония?

Напредъкът в домашните апарати за кръвно налягане улесни хората да проследяват собственото си кръвно налягане у дома и да определят дали имат високо кръвно налягане извън лекарския кабинет.

Ако вашият лекар подозира маскирана хипертония или домашните записи на кръвното налягане показват високо кръвно налягане, той може да извърши допълнителни изследвания, за да потвърди това, да идентифицира потенциалните основни причини и да определи степента на всяко увреждане, което високото кръвно налягане може да е причинило на сърцето и бъбреците. Това изпитване може да включва:

 • скрининг на холестерол и други кръвни изследвания

 • ЕКГ/ЕКГ
 • ултразвук на сърцето или бъбреците

 • с помощта на устройство, което извършва наблюдение у дома за 24 часа

Може ли маскираната хипертония да повлияе или да бъде повлияна от диабета?

Някои изследвания показват, че маскираната хипертония е по-честа при тези с диабет. Освен това хипертонията обикновено се свързва с диабет и много от рисковите фактори за двете състояния се припокриват.

Диабетът може да причини белези на бъбреците, което може да доведе до задържане на сол и вода, повишаване на кръвното налягане. Диабетът може също да увреди малките кръвоносни съдове с течение на времето, причинявайки стените им да се втвърдят и да не функционират правилно, което допълнително допринася за високо кръвно налягане.

Лечения

Промените в начина на живот и лекарствата могат да помогнат за контролиране на хипертонията.

Някои промени в начина на живот, които вашият лекар може да предложи, включват:

 • спазване на балансирана диета (намаляване на натрия и рафинираните захари, увеличаване на плодовете и зеленчуците)
 • увеличаване на физическата активност
 • поддържане на оптимално тегло
 • управление на стреса
 • отказване от пушенето
 • ограничаване на консумацията на алкохол

Вашият лекар може да предложи лекарства, включително:

 • бета-блокери, за да накарат сърцето ви да бие по-бавно и с по-малко сила.

 • диуретици, които помагат за премахване на излишния натрий от тялото ви

 • АСЕ инхибитори или ангиотензин II рецепторни блокери (ARB) за отпускане на кръвоносните съдове

Напредъкът в домашното наблюдение на кръвното налягане помогна на хората да идентифицират маскираната си хипертония.

Ако имате хипертония, важно е да говорите с Вашия лекар относно възможностите за лечение. Нелекуваното високо кръвно налягане може да причини инфаркт или инсулт. Може също да увреди органи като сърцето и бъбреците.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss