Макулна дегенерация срещу глаукома

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) и глаукомата са две от тях най-често видове загуба на зрението, които възникват с възрастта. Всеки обаче има уникални причини, симптоми и подходи за лечение.

Макулната дегенерация е резултат от износване на макулата на окото, която е близо до центъра на ретината. AMD има два вида – мокър и сух – и причинява загуба на централно зрение с течение на времето, което може да доведе до слепота.

Глаукомата възниква поради увреждане на зрителния нерв, често поради натиск в окото. Често започва като загуба на периферно зрение и може да доведе до слепота.

Тази статия ще проучи разликите между дегенерация на макулата и глаукома, какво да очаквате, ако имате някое от тези състояния и как те могат да бъдат лекувани или предотвратени.

Ключови статистики

Загубата на зрение засяга много хора в Съединените щати, особено възрастни хора:

 • 11 милиона хората живеят с AMD
 • 3 милиона хората имат глаукома
 • над 20 милиона хората в Съединените щати над 40-годишна възраст имат катаракта на едното или двете очи

причини

Възрастта може естествено да причини много промени в очите ви. Но въпреки че не е необичайно зрението ви да се променя с течение на времето, някои здравословни състояния могат да застрашат цялостното здраве на зрението ви и дори да причинят слепота, ако не се лекуват.

Причини за макулна дегенерация

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) може да се развие, тъй като вашата макула се променя с течение на времето. Макулата е част от ретината, която е тъкан в задната част на окото. Той контролира остротата на вашето централно зрение, което ни позволява да виждаме точно форми и детайли.

Има два вида макулна дегенерация, свързана с възрастта: суха и мокра.

Сухата дегенерация на макулата възниква, когато макулата изтънява поради естественото износване и разкъсване с напредване на възрастта.

Мократа дегенерация на макулата се случва, когато необичайни кръвоносни съдове изпускат течност в макулата. Това може да бъде причинено от натрупване на друзи или бучки от мастни протеини, наречени липиди, под макулата. Това създава кървене и белези.

Много хора развиват друзи в очите си с възрастта. Повечето друзи не причиняват сериозни проблеми със зрението. Въпреки това наличието на големи централни друзи е рисков фактор за AMD.

Причини за глаукома

Глаукомата също може да се развие с възрастта, но има много различни видове. Най-честата обаче е откритоъгълната глаукома.

Въпреки че експертите не са сигурни защо глаукомата се развива на първо място, това, което е ясно, е фактът, че увреждането възниква от натрупване на налягане в окото.

Понякога това налягане се случва, защото окото ви не източва естествената си течност правилно, а в други случаи може да е свързано с други здравословни състояния като високо кръвно налягане или диабет.

С течение на времето това високо налягане в окото ви засяга оптичния нерв, прекъсвайки сигналите за нещата, които виждате между окото и мозъка.

Има случаи на глаукома, които се развиват, дори ако очното налягане е нормално.

Симптоми

Загубата на зрение се случва както при дегенерация на макулата, така и при глаукома, но специфичният тип загуба на зрението и симптомите са различни.

Симптоми на макулна дегенерация

Симптомите на макулна дегенерация обикновено се разделят на три етапа:

 • Ранен AMD: Обикновено няма симптоми.
 • Междинен AMD: Това също може да не се появи със забележими симптоми, но хората, които ги имат, забелязват неща като леко замъглено зрение и затруднено виждане при слаба светлина.
 • Късен AMD: Това е най-тежкият етап. Нещата, които виждате, могат да изглеждат криви или вълнообразни и може да загубите зрение в центъра на зрителното поле. Може дори да видите празни петна в центъра на окото си. Периферното зрение често е по-ясно при хора с AMD.

AMD може да бъде открита с тестове в кабинета на вашия офталмолог, често с обикновен дилатиран очен преглед. Тестовете, наречени оптична кохерентна томография и флуоресцеинова ангиография, също се използват за осигуряване на по-подробен поглед. Вашият лекар може да използва инструмент, наречен решетка на Amsler, който може да идентифицира промени в зрението, дължащи се на по-късен стадий на AMD.

Важно е да посещавате редовни очни прегледи, за да помогнете за откриване на очни заболявания като AMD и глаукома, особено след като може да не забележите симптоми до твърде късно.

Симптоми на глаукома

Симптомите на глаукома варират в зависимост от вида. Като цяло, въпреки че може да не забележите промени в началото, най-вероятно ще започнете да губите периферно зрение (гледка около краищата на окото). Това може да се почувства като тунелно виждане или петна от загуба на зрение.

В тежки случаи загубата на периферно зрение може в крайна сметка да доведе до слепота.

Остроъгълната глаукома е различна от първичната форма и е спешна медицинска помощ. Глаукомата с остър ъгъл може да причини внезапни симптоми, включително главоболие, силна болка в очите и гадене.

Лечение

Редовните очни прегледи за проследяване на постепенните промени във вашето зрение са важна стъпка в процеса на лечение. Въпреки че прегледите може да не изглеждат като лечение, те са от решаващо значение за ранното идентифициране на проблемите, което понякога може да помогне за забавяне или спиране на прогресията на загубата на зрение.

Тестът на периферното зрително поле, който обикновено е част от рутинен очен преглед, е важен инструмент, който лекарите използват за откриване на промени в зрението поради възможна глаукома или други състояния.

Лечение на макулна дегенерация

Лечението на AMD зависи от вида.

Сухият AMD е най-честата, но най-малко лечима форма. Загубата на зрение поради суха AMD е постоянна, но може да се управлява със здравословен начин на живот и помощни средства за слабо зрение. Вземане някои хранителни добавки е установено, че забавя прогресията на сухата AMD при някои хора.

Загубата на зрение поради влажна AMD може да бъде забавена и понякога частично обърната с инжекционни анти-VEGF лекарства и лазерни терапии.

Лечение на глаукома

Лечебни капки за очи които помагат за намаляване на очното налягане обикновено са първа линия лечение на глаукома, ако все още е в ранен стадий. Докато лечението не може да обърне съществуващото увреждане, то може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно увреждане и загуба на зрение.

Лазерното лечение може също да се използва за източване на течност от окото ви и по подобен начин да помогне за понижаване на очното налягане. В тежки случаи може да се наложи операция, наречена трабекулектомия, за отстраняване на течността и облекчаване на натрупването на налягане.

Фокусът на тези лечения е да се намали налягането в окото ви и да се предотврати по-нататъшно увреждане на зрителния нерв, но различните видове глаукома причиняват това налягане да се натрупва по различни начини. Говорете с Вашия лекар за правилните лечения за вашия специфичен тип глаукома.

Винаги информирайте Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, предишни очни процедури и всякакви други хронични здравословни състояния. Тази информация помага на вашия екип да оцени най-добрия и най-безопасен вариант за лечение за вас.

Рискови фактори

Докато възрастта е най-големият рисков фактор както за AMD, така и за глаукома, изследователите са идентифицирали други.

Рискови фактори за макулна дегенерация

Върха рискови фактори за макулна дегенерация включват:

 • да сте на възраст 55 и повече години
 • като бял човек
 • пушене на цигари
 • с фамилна анамнеза за AMD
 • със затлъстяване

Рискови фактори за глаукома

Горна част рискови фактори за развитие на глаукома включват:

 • да сте на възраст над 60 години
 • да сте испанец, латиноамериканец или чернокож
 • с фамилна анамнеза за глаукома

Предотвратяване

Както за AMD, така и за глаукома има много рискови фактори, които не можете да контролирате, и не е възможно напълно да предотвратите нито едно от двете състояния. Има обаче стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите цялостното си здраве на очите.

Те включват:

 • спиране на пушенето, ако пушите
 • посещаване на рутинни очни прегледи
 • получава достатъчно физическа дейност редовно
 • хранене на балансирана диета
 • поддържане на стабилно кръвно налягане

Глаукомата и макулната дегенерация са често срещани очни заболявания, които могат да се развият с възрастта при някои хора. И двете условия могат да доведат до промяна и загуба на зрението.

В ранните етапи на тези състояния често няма симптоми. С напредването на глаукомата тя ще причини загуба на периферно зрение, докато AMD засяга първо централното зрение. Тежките случаи на всяко състояние могат да причинят слепота.

Загубата на зрение поради суха AMD е постоянна, докато влажната AMD може да бъде забавена и понякога обърната с лекарства и лазерна терапия. Глаукомата обикновено се лекува с капки за очи или операция за облекчаване на натиска върху зрителния нерв.

Говорете с Вашия лекар за семейната си история и други рискови фактори както за AMD, така и за глаукома. Дайте приоритет на годишните очни прегледи, особено след като навършите 40 години, за да уловите всички обезпокоителни признаци на хронично очно заболяване, преди да засегнат зрението ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss