Кървене през първия триместър на бременността

Много бременни жени изпитват кървене през първия триместър. Кървенето през първия триместър на бременността не винаги е опасно, но медицинската оценка е от съществено значение.

Лекарите могат да диагностицират кървене през първия триместър с различни тестове. След като лекарите установят причината, те могат да обсъдят подходящо лечение или лечение.

В тази статия обсъждаме причините, симптомите, кога да посетим лекар и как лекарите се справят и лекуват кървене през първия триместър.

Кървене през първите месеци на бременността
Кървене през първите месеци на бременността

Причини

Около 15% -25% от бременните жени ще получат кървене през първия триместър на бременността.

Някои причини за кървене през първия триместър са сериозни, докато други не. Възможните причини за кървене през първия триместър включват:

  • кървене след оплождане
  • субхорионни кръвоизливи
  • ранна загуба на бременност
  • инфекции и възпаления
  • извънматочна бременност

Кървене след оплождане

Леко кървене може да се появи 1 или 2 седмици след оплоденото яйце имплантиране в ендометриалната стена. Този често срещан симптом не е причина за безпокойство.

По време на бременността тялото разширява кръвоносните съдове в матката, за да подпомогне растежа на ембриона и маточната лигавица. Шийката на матката може да кърви по-лесно през първите няколко седмици след зачеването, особено по време на полов акт, цитонамазка и тазови изследвания.

Субхорионни кръвоизливи

Субхорионният кръвоизлив означава, че възниква кървене между хориона и маточната стена. Хорионът е мембрана, която обгражда ембриона, който имплантира в маточната стена. Хорионът в крайна сметка образува плацентата.

Диагнозата на субхорионния кръвоизлив обикновено се появява по време на ултразвук. Този проблем може да засегне дори неусложнена бременност.

Субхорионният кръвоизлив в началото на бременността може да увеличи риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт.

Ранна загуба на бременност

Лекарите определят ранната загуба на бременност като нежизнеспособна бременност. Хората също могат да се позовават на това като спонтанен аборт или спонтанен аборт.

Има няколко причини за ранна загуба на бременност. Някои често срещани причини през първия триместър включват:

Извънматочна бременност

Лекарите диагностицират извънматочна бременност, когато открият сърдечен ритъм на плода извън матката. Това откритие показва, че ембрионът е имплантиран в област извън утробата.

Тъй като ембрионите не могат да оцелеят извън утробата, извънматочната бременност не може да достигне пълен срок.

Извънматочната бременност може да бъде животозастрашаваща и медицинската намеса и внимателното наблюдение са от съществено значение.

Гестационна трофобластична болест

Жените с гестационно трофобластно заболяване ще имат маси тъкани в матката, които се виждат на ултразвукови изображения. За да се предотвратят усложнения, лекарят ще отстрани тъканта от матката. Хирургията е единствената възможност за лечение на гестационно трофобластно заболяване.

В повечето случаи това състояние ще попречи на бременността да достигне пълна бременност.

Анембрионална бременност

При анембрионална бременност в матката се образува гестационна торбичка без ембрион. Поради този проблем няма ембрион, който да се превърне в плод и настъпва загуба на бременност.

Инфекции и други не акушерски причини

Ако лекар изключи горепосочените причини за ранна загуба на бременност, той ще препоръча тестове, за да изключи други проблеми, които могат да причинят кървене, включително:

  • възпаление на шийката на матката
  • инфекции на пикочния мехур или влагалището
  • рак
  • полипи
  • хемороиди

Ако лекар диагностицира някое от тези състояния, той ще препоръча медицинско управление, за да предотврати усложнения при бременност.

Симптоми

Кървенето след оплождането се случва без други симптоми. Понякога бременните жени приемат кървенето след оплождането за своята менструална кръв, тъй като това може да се случи по същото време, когато се очаква менструален цикъл.

При ранна загуба на бременност жените могат да получат други симптоми, като спазми на матката. Друг по-малко забележим признак на ранна загуба на бременност е изчезването на общи симптоми на бременност, като гадене.

Ако инфекцията причини вагинално кървене през първия триместър на бременността, жените могат да получат треска, затруднения или болка по време на уриниране и болка във или около вагината, в зависимост от вида на инфекцията.

Жените с руптура на извънматочна бременност изискват незабавна медицинска помощ. Симптомите, които могат да получат, включват болка в рамото, отсъствие на чревни звуци, и разтегнат корем.

Лечение на кървене през първия триместър

Кървенето след оплождането не изисква лечение, тъй като е нормален процес през първия триместър и няма усложнения.

Повечето загуби на бременност, настъпили през първия триместър, се случват спонтанно и напълно без намеса.

Понякога лекарите предписват лекарства, включително мизопростол (Cytotec), за да се справят със загубата на бременност. Тези лекарства често заместват необходимостта от разширяване и кюретаж, което е процедура за отстраняване на тъкан и друго съдържание от матката.

Медицинското лечение с мизопростол може да причини обилно кървене, но по-малко болка от операцията. Хирургията често причинява повече травма и може да доведе до инфекция.

Видът на лечението, на което се подлага жената, обаче ще зависи от нейната годност, лични нужди и наличност на ресурси. Жена, която изпитва загуба на бременност през първия триместър, трябва да обсъди всичките си възможности с лекаря си.

Кога трябва да посетите лекар?

Бременните жени, които изпитват кървене през първия триместър или по всяко време на бременността, трябва да говорят с лекар.

Вероятно лекар ще назначи кръвни тестове и ще проведе вагинални изследвания, за да установи причината за кървенето. Не всяко кървене показва загуба на бременност. Ако лекарят подозира усложнение на бременността, той ще обсъди подходящото управление, което може да включва внимателно изчакване, лекарства или операция.

Обобщение

Кървенето през първия триместър на бременността е често срещан проблем. В някои ситуации кървенето може да означава ранна загуба на бременност.

Лекарите първо ще установят причината за кървенето. Понякога кървенето не е опасно, например при кървене след оплождане. Други причини за вагинално кървене изискват наблюдение, както при субхорионните кръвоизливи.

Бременните жени, които изпитват кървене по всяко време по време на бременността си, трябва да се консултират с лекар, за да може лекарят да идентифицира и да се справи с основната причина.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss