Ксилитол срещу еритритол: Кой е по-здравословният заместител на захарта?

Много хора търсят заместители на захарта като алтернатива на захарта, особено ако са загрижени за здравето на зъбите, загуба на тегло или диабет.

Ксилитол и еритритол са две, които може да искате да обмислите. Но кое от тях е по-здравословният избор?

Захарните алкохоли са нискокалорични подсладители.

Отговорът на този въпрос не е прост. Така че си струва да разгледаме темата по-подробно.

Какво представляват заместителите на захарта?

Заместителите на захарта са по-нискокалорични или без калорични алтернативи на обикновената трапезна захар. Можете да ги намерите в много храни и напитки, продавани като „без захар“ или „диетични“.

Някои от широко използваните заместители на захарта са:

  • Изкуствени подсладители: Примерите за марки включват Equal, Sweet’N Low и Splenda.
  • Нови подсладители: Това са индивидуални или комбинации от различни видове подсладители като стевия или екстракт от плодове на монах.
  • Захарни алкохоли:Ксилитол и еритритол са примери.

Повече за захарните алкохоли

Захарните алкохоли са нискокалорични подсладители.

Въпреки името, те не съдържат алкохол. Тези сладки алтернативи могат да бъдат полезни за отслабване. Те имат по-малко калории и въглехидрати от захарта. Но клиниката Майо обяснява, че заместителите на захарта не са непременно тайната на загубата на тегло.

Захарните алкохоли имат и други ползи за здравето, разгледани по-долу. Но при някои хора те могат да причинят храносмилателни проблеми.

Какво е ксилитол?

Ксилитолът е естествено вещество, намиращо се в плодовете и зеленчуците, а също така естествено се среща и в телата ни. С еднаква сладост, вкус и обем като захарта, тя може да се използва по много от същите начини. Освен това има 40 процента по-малко калории от захарта, според Life Extension Foundation.

Високият дневен прием може да доведе до диария поради неговите слабителни свойства. Имайте предвид, че ксилитолът е токсичен за кучета, така че внимавайте да не споделяте храна, съдържаща ксилитол, с вашите домашни любимци.

Ползи за здравето от ксилитол

Ксилитол за диабет

Ксилитолът може да помогне на хората да постигнат по-стабилни нива на кръвната захар, според Journal of Medicinal Food. Също така може да бъде от полза при превенцията и лечението на диабет тип 2, според проучване на Списание по клинична биохимия и хранене.

Ксилитол за орално здраве

Редовната употреба на ксилитол кара бактериите, образуващи кухини, да гладуват и умират с почти 75 процента, според проучване в Ирански вестник по микробиология. Той също така увеличава притока на слюнка и създава по-алкална среда. Според Списание за дентални изследвания, броят пъти, в които сте изложени на ксилитол през деня, има най-голямо значение. За предотвратяване на кариес, Калифорнийската стоматологична асоциация (CDA) препоръчва използването на продукти, съдържащи ксилитол, три до пет пъти дневно, за общ прием от пет грама.

Ксилитол за инфекции на ушите и горните дихателни пътища

Ксилитолът инхибира растежа на бактериите пневмокок. Тази бактерия е основна причина за инфекции на средното ухо и синузит. Анализ на Cochrane Collaboration показва, че децата, които консумират ксилитол в дъвка, сироп или таблетки за смучене два пъти на ден, намаляват риска от ушни инфекции с 25 процента.

Няма дългосрочни данни за безопасност за ксилитол. Но ксилитолът е одобрен за безопасност от редица агенции. Те включват Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, Съвместния експертен комитет на Световната здравна организация по хранителни добавки и Научния комитет по храните на Европейския съюз.

Какво е еритритол?

Този подсладител се среща естествено в много плодове. Също така се намира в гъби и храни, получени от ферментация, като вино, сирене и соев сос. Обикновено се използва като насипен подсладител в нискокалорични храни и няма послевкус.

Това, което го отличава, е, че няма калории и изглежда не причинява същите храносмилателни проблеми като другите захарни алкохоли. Но консумацията му може да доведе до киселинен рефлукс и да насърчи дехидратацията и загубата на електролити.

Ползи за здравето на еритритол

Еритритол за диабет

Проучване в Acta Diabetologica предполага, че еритритолът може да бъде предпочитан заместител на захарта за хора с диабет.

Еритритол за орално здраве

Подобно на други захарни алкохоли, еритритолът не води до кариес.

Еритритол като антиоксидант

Изследователи в проучване в Nutrition установиха, че еритритолът действа като силен антиоксидант с благоприятен ефект върху кръвоносните съдове.

И така, кой е по-здравословен?

Проучване в Изследване на кариес установи, че еритритолът може да е по-добър за здравето на зъбите от ксилитола. И в сравнение с ксилитола, еритритолът може да се абсорбира напълно от телата ни, причинявайки по-малко храносмилателни проблеми. Освен това еритритолът изобщо не повишава кръвната захар, докато ксилитолът има малко влияние. Центърът за наука в химическата кухня от обществен интерес препоръчва ограничаване на ксилитола, докато класифицира еритритола като безопасен. И все пак и двете трябва да се използват умерено.

Ако решите да ги използвате, най-добре е първо да обсъдите това решение с Вашия лекар и да наблюдавате как тялото ви реагира на тези вещества.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss