Креатинът е добър или лош за хора с улцерозен колит?

Новопоявилите се изследвания показват, че добавките с креатин могат да помогнат за подобряване на симптомите на улцерозен колит и други форми на възпалително заболяване на червата.

Креатинът е естествено срещаща се аминокиселина, която се предлага и като добавка без рецепта (OTC). Той помага да се осигури енергия на тъканите в цялото ви тяло, включително дебелото черво (дебелото черво).

Вашият панкреас, черен дроб и бъбреци естествено произвеждат креатин. Можете също да го получите, като ядете определени животински протеини, като риба и червено месо. Някои спортисти приемат добавки с креатин, за да подобрят представянето при упражнения.

Въпреки че не е окончателно, настоящите доказателства сочат, че креатинът може да си струва да се проучи като допълнително лечение за възпалително заболяване на червата (IBD), включително улцерозен колит (UC).

Ето какво трябва да знаете за креатина и UC и каква важна информация да обсъдите с лекар, преди да вземете добавки с креатин.

Как креатин монохидратът може да помогне при лечението на улцерозен колит?

UC е вид IBD, който засяга лигавицата на дебелото черво. Това е хронично състояние, характеризиращо се с възпаление в резултат на свръхреакция на имунната система.

Понастоящем няма лечение за UC. Лечението се фокусира върху овладяване на симптомите и намаляване на риска от усложнения.

Традиционните медицински лечения, като лекарства, са стандартни. Но допълнителни методи, като креатин, също се изследват. По-долу са някои от възможните начини, по които креатин монохидрат (най-често срещаната форма на креатин) може да помогне при UC.

Добавките могат да се справят с ниските нива на креатин при UC

Смята се, че UC се причинява от отслабена чревна бариера. Това може да е резултат от няколко възможни причини, като необичайна реакция на имунната система.

Изследователите обаче също така вярват, че хората с UC са по-склонни да имат ниски нива на креатин в телата си, отколкото тези без UC.

един Проучване от 2020 г при мишки предполага, че добавянето на креатин може потенциално да повиши тези нива и да подобри задържането на креатин в чревните клетки. Но са необходими изследвания върху хора, за да се разбере дали добавките могат да играят същата роля при хората.

Креатинът може да подобри бариерната функция

Авторите на същ Проучване от 2020 г хипотезират, че ниските нива на креатин в тялото биха могли евентуално да отслабят тъканите, покриващи дебелото черво. На теория това може да причини „пропусклива“ бариера, като направи бариерата по-слаба с течение на времето. Това може да доведе до възпаление, инфекции и увреждане.

Авторите отбелязват, че добавянето на креатин може да помогне за излекуване на увреждането, причинено от UC в дебелото черво, включително свързаните с него язви.

Креатинът може да помогне за намаляване на възпалението

UC и други форми на IBD се характеризират с хронично възпаление. някои изследователи предполагат, че креатинът има противовъзпалителни ефекти, които биха могли да помогнат при лечението на UC.

Въпреки това, докато креатинът може като цяло да има противовъзпалителни ефекти, са необходими изследвания върху хора, за да се установи дали има тези ефекти конкретно върху UC.

Креатинът може да допълни други лечения на UC

Докато здравните експерти не научат повече за възможната роля на креатиновите добавки в превенцията и лечението на UC, изследователите ги препоръчват само като допълващо лечение.

Това означава, че лекар може да препоръча креатин като част от цялостния ви план за лечение на UC. Традиционните лечения за UC могат да включват лекарства, които намаляват възпалението в дебелото черво, като имуносупресори и кортикостероиди.

Има ли свързани рискове от креатина за хора с улцерозен колит?

Често срещан страничен ефект на креатина е неволното наддаване на тегло поради задържане на вода. Ако сте загрижени за това, говорете с Вашия лекар за начини, по които можете да намалите възможното наддаване на тегло, когато приемате креатин.

Креатинът също може да има отрицателни ефекти върху функцията на бъбреците и черния дроб. Ако имате анамнеза за бъбречно или чернодробно заболяване, важно е да говорите с лекар, преди да вземете добавки с креатин.

Други възможни (но нечести) нежелани реакции, свързани с тези добавки, включват:

  • разстроен стомах
  • мускулни крампи
  • мускулна скованост
  • намален приток на кръв към мускулите (компартмент синдром)

Как да опитате креатин за улцерозен колит

Креатинът се продава като извънборсова добавка. Креатин монохидратът е най-често срещаната форма. По-слабо проучените форми включват:

  • креатин етилов естер
  • креатин хидрохлорид
  • креатин магнезиев хелат
  • креатин малат
  • микронизиран креатин

Понастоящем няма насоки за приемане на добавки с креатин специално за UC. Едно проучване беше планирано да включи хора, за да сравни ефектите от 21 грама (g) креатин монохидрат на ден спрямо плацебо, но беше оттеглено през 2023 г.

Когато приемат креатин за подобряване на производителността при упражнения, спортистите обикновено започват с 5 гр четири пъти на ден за първоначален период от 5-7 дни. След това те могат да приемат поддържаща доза от 3-5 g на ден.

Креатинът като цяло се счита за безопасен за употреба от възрастни в дози от 3 g на ден в продължение на до 4 седмици. Но са необходими повече проучвания, за да се определи дали е безопасно да се приемат добавки с креатин за UC.

По-специално, липсват изследвания за употребата на креатин за повече от 5 години наведнъж. Това е нещо, което трябва да имате предвид, ако възнамерявате да приемате добавки с креатин като дългосрочно лечение на UC.

Освен това, както при другите извънборсови добавки, Администрацията по храните и лекарствата не регулира креатиновите добавки. Ако се интересувате да опитате креатин, важно е да се консултирате с вашия лекар, за да разберете дали той може да взаимодейства с лекарства или добавки, които приемате в момента. Вашият лекар може също да препоръча определена марка добавки.

За вкъщи

Тъй като няма медицинско лечение за UC, изследователите проучват възможни допълнителни и алтернативни лечения за това хронично възпалително заболяване на дебелото черво. Креатиновите добавки са една възможност.

Първите данни показват, че креатиновите добавки могат да помогнат за повишаване на ниските нива на креатин, често наблюдавани при хора с UC, като същевременно спомагат за подобряване на чревната бариера. Въпреки това са необходими повече изследвания върху хора, за да се определи безопасността и ефективността.

Освен това, тъй като креатинът се продава като добавка без рецепта, важно е да се консултирате с лекар дали е безопасно да го приемате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss