Контрактура на Дюпюитрен

Каква е контрактурата на Dupuytren?

Контрактурата на Dupuytren е състояние, което причинява образуване на възли или възли под кожата на пръстите и дланите. Това може да доведе до забиване на пръстите ви на място.

Най -често засяга безименния и малките пръсти. Това обаче може да включва всеки пръст. Това кара проксималните и средните стави – най -близките до дланите ви – да се огъват и трудно да се изправят. Лечението варира в зависимост от тежестта на възлите.

Какви са симптомите на контрактурата на Dupuytren?

Контрактурата на Дюпюитрен обикновено прогресира бавно. Често първият симптом е удебелена област на дланта. Можете да го опишете като бучка или възел, който включва малки ямки на дланта ви. Бучката често е твърда на допир, но не е болезнена.

С течение на времето от бучката се простират дебели въжета от тъкан. Обикновено те се свързват с пръстена ви или с розови пръсти, но могат да се простират до всеки пръст. Тези връзки в крайна сметка се стягат и пръстите ви могат да се вмъкнат в дланта ви.

Състоянието може да възникне и в двете ръце. Но обикновено едната ръка е по -засегната от другата. Контрактурата на Дюпюитрен затруднява хващането на големи предмети, измиването на ръцете или ръкостискането.

Какво причинява контрактурата на Dupuytren и кой е изложен на риск?

Причината за това заболяване е неизвестна. Но рискът от неговото развитие се увеличава, ако:

  • са мъжки
  • са на възраст между 40 и 60 години
  • са от северноевропейски произход
  • имате фамилна анамнеза за състоянието
  • пушат или пият алкохол
  • имате диабет

Прекомерна употреба на ръцете ви, например от работа, която изисква повтарящи се движения на ръцете, и наранявания на ръцете не увеличават риска от развитие на това състояние.

Диагностика на контрактурата на Дюпюитрен

Вашият лекар ще прегледа ръцете Ви за бучки или възли. Вашият лекар също ще тества хватката ви, способността ви да прищипвате и усещането в палеца и пръстите.

Те също така ще извършат настолен тест. Това изисква да поставите дланта си на масата. Малко вероятно е да имате условие, ако можете да направите това.

Вашият лекар може да направи измервания и да запише местоположението и размера на контрактурата. Те ще се позовават на тези измервания при бъдещи срещи, за да видят колко бързо прогресира състоянието.

Лечение на контрактура на Дюпюитрен

Няма лек за контрактурата на Dupuytren, но има налични лечения. Може да не се нуждаете от никакво лечение, докато не можете да използвате ръцете си за ежедневни задачи. Предлагат се нехирургични лечения. Въпреки това, в по -тежки или напреднали случаи, Вашият лекар може да препоръча операция.

Възможностите за лечение включват:

Игли

Иглата включва използване на игла за разкъсване на кабелите. Тази процедура може да се повтори и ако контрактурата често се връща.

Предимствата на иглите са, че могат да се правят многократно и имат много кратък период на възстановяване. Недостатъкът е, че не може да се използва при всяка контрактура, тъй като иглата може да увреди близките нерви.

Ензимни инжекции

Xiaflex е инжекционна колагеназна инжекция, която отслабва кабелите. Вашият лекар ще манипулира ръката ви, за да се опита да скъса връвта на деня след като сте получили инжекциите. Това е амбулаторна процедура с кратко време за възстановяване.

Недостатъците са, че може да се използва само на едно съединение всеки път, а лечението трябва да е с поне един месец разлика. Също така има висок рецидив на влакнести ленти.

Хирургия

Операцията премахва тъканта на пъпната връв. Може да не се нуждаете от операция до по -късен етап, когато тъканта на пъпната връв може да бъде идентифицирана. Понякога може да е трудно да премахнете кабела, без да премахнете прикрепената кожа. Въпреки това, с внимателна хирургична дисекция, Вашият лекар обикновено може да предотврати това.

Хирургията е постоянно решение. Недостатъците са, че той има по -дълго време за възстановяване и често изисква физическа терапия, за да възвърне пълната функция на ръката си. И ако вашият лекар премахне тъканта по време на операцията, ще ви е необходима кожна присадка, за да покриете областта. Но това е рядкост.

Домашно лечение

Някои неща, които можете да направите у дома, за да облекчите болката и други симптоми, включват:

  • разтягане на пръсти от дланта
  • отпускане на контрактурата с помощта на масаж и топлина
  • защита на ръцете си с ръкавици
  • избягвайки здраво захващане при работа с оборудване

Каква е дългосрочната перспектива за хората с контрактура на Дюпюитрен?

Контрактурата на Дюпюитрен не е животозастрашаваща. Можете да работите с Вашия лекар, за да определите кои възможности за лечение ще работят най -добре. Научаването как да включите лечение може да ви помогне да управлявате вашата контрактура.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss