Колко често срещан е аналния рак?

През 2023 г. приблизително 9 760 души ще получат диагноза рак на ануса в Съединените щати. Средната възраст за поставяне на диагнозата е 60 години и жените са по-склонни от мъжете да развият рак на ануса.

Ракът на ануса е сравнително рядък рак в сравнение с рака на ректума и дебелото черво, но случаите нарастват по-бързо всяка година. В много случаи тези случаи могат да бъдат предотвратени.

Тази статия разглежда честотата на аналния рак заедно с потенциалните причини, рисковите фактори и стратегиите за превенция.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни в тази статия, е доста двоичен, вариращ между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“. Въпреки че обикновено избягваме език като този, конкретността е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и констатациите.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не включват данни за или включват участници, които са били транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или genderless.

Какви са нивата на заболеваемост от рак на ануса?

Ракът на ануса е по-рядък от други видове рак на долната част на храносмилателната система, като рак на дебелото черво или ректума. Самият анус се състои от долната част на дебелото черво точно под ректума, но преди аналния отвор. Това е мускулен канал с дължина 1,5 инча, през който изпражненията напускат тялото ви.

Приблизително 9,760 Очаква се хората да получат диагноза рак на ануса в Съединените щати през 2023 г., според Американското общество за борба с рака. Въпреки че аналния рак е по-разпространен при жените – приблизително 6,580 жените годишно получават диагноза в сравнение с 3,180 мъже — перспективите за мъжете са по-лоши.

The Програма SEER на Националния институт по рака установи, че приблизително 1670 души са починали от рак на ануса през 2022 г.

Въпреки че тези числа сами по себе си не са толкова големи в сравнение с други видове рак, нивата на нови диагнози и смъртни случаи са се увеличили с около 3% всяка година.

Относителна преживяемост при анален рак по стадий 5-годишна относителна преживяемост
Етап 1 (локализиран, с рак само в аналната тъкан) 82%
Етап 2 (регионален, което означава, че ракът се е разпространил във вашите лимфни възли) 66%
Етап 3 (отдалечен, което означава, че ракът се е разпространил в други по-отдалечени органи) 35%
Всички етапи комбинирани 69%

Основни статистики за аналния рак

 • Ракът на ануса се среща най-често при хора над 35 годишна възраст.
 • Средната възраст за диагностициране на анален рак е около 60 годишен.
 • Бели жени са по-склонни от жените от други раси да развият анален рак.
 • Черни мъже са по-склонни от мъжете от други раси да развият анален рак.
 • Рискът през целия живот от получаване на диагноза рак на ануса е около 1 на 500.

Какво причинява рак на ануса и кой го получава?

Точната причина за рака на ануса е неясна. Но при повечето хора това е свързано с инфекция с човешки папиломен вирус (HPV). Има повече от 100 вида на HPV. Много от тези видове се разпространяват чрез контакт кожа до кожа.

Смята се, че типът HPV, който е свързан специално с рака на ануса, се разпространява най-вече чрез орален, генитален или ректален сексуален контакт.

Някои видове HPV също причиняват генитални брадавици, докато други могат да причинят рак на:

 • анус
 • маточна шийка
 • влагалището
 • гърлото

Хора, които имат отслабена имунна система и хората, които пушат цигари, също имат по-високи нива на анален рак, според Американското общество за борба с рака.

Кой е изложен на риск от рак на ануса?

Всеки, който има незащитен сексуален контакт, е изложен на риск от множество полово предавани болести. Ракът на ануса не е изключение. Някои от най-големите рискови фактори за развитието на анален рак включват:

 • имате предишна HPV инфекция
 • със слаба имунна система поради медицинско състояние или лекарства
 • наличие на много сексуални партньори (създаване на повишен риск от инфекция с HIV и HPV)
 • сте получили предишна диагноза рак на вулвата, вагината или цервикалния рак
 • правите анален секс (особено ако вие сте приемащият партньор)
 • пушене на цигари

Какви са симптомите на рак на ануса?

Симптомите на аналния рак включват:

 • кървене от ануса ви
 • бучка близо до ануса
 • чувство на болка или натиск
 • анален сърбеж или секреция
 • промени в движенията на червата

Ако имате някой от тези симптоми, посетете лекар или медицински специалист за физически преглед и диагностика. В допълнение към увеличаването на броя на хората с диагноза рак на ануса, отбелязват експертите че повече хора получават диагнозите, когато ракът е в по-късен, по-напреднал — и следователно по-опасен — етап.

Каква е разликата между аналния рак и колоректалния рак?

Колоректален рак е името, дадено на ракови заболявания, които се развиват в дебелото черво или ректума – и двете части на дебелото черво. Ракът на ануса, от друга страна, се развива в най-долната част на храносмилателния тракт, където изпражненията се изтласкват от тялото ви.

Докато вашият анус може да изглежда като част от тази система, вашият анус се счита за отделен от колоректалния рак. Една от причините за това е фактът, че вашият анус се състои както от дебелото черво, така и от външна тъкан. Другата причина е свързана с основната причина за рак на ануса: вирус.

Има ли начини за предотвратяване на рак на ануса?

Както при много видове рак, предотвратяване на аналния рак се фокусира върху намаляване на риска по всякакъв възможен начин. Това може да включва стратегии като избягване на тютюнопушене или ваксиниране срещу HPV.

Използването на бариерни методи за контрол на раждаемостта може да помогне за намаляване на риска от развитие на анален рак. Според Американско общество за борба с рака, презервативи и други бариерни методи осигуряват известна защита срещу HPV и HIV. Но не е ясно дали презервативите или други бариерни методи могат напълно да предпазят от рак на ануса.

Ако знаете рискови фактори, които не можете или не можете да промените, говорете с лекар за редовен скрининг. Скринингът за анален рак може да бъде под формата на дигитален ректален преглед, при който лекар ръчно изследва аналния ви канал и ректума през ануса или вагината.

Може да се извърши и цитологично изследване. Това е подобно на вагинално цитонамазка. По време на този тест лекар взема тампони от аналния ви канал и изследва събраните клетки под микроскоп.

Ако е необходимо допълнително изследване, може да се наложи лекарят да извърши аноскопия, при която вашият анален канал се изследва с инструмент за наблюдение, поставен през аналния отвор.

Честотата на аналния рак нараства, но превантивните мерки като HPV ваксината предлагат нова надежда.

Много от рисковите фактори за рак на ануса могат да бъдат избегнати, но ако сте изложени на висок риск, говорете с лекар за скрининг. Ранното улавяне на анален рак може значително да подобри перспективите ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss