Колко време отнема Rhodiola Rosea да подейства?

Rhodiola rosea, адаптогенна билка за благополучие, може да доведе до краткосрочно облекчаване на стреса и умората за около седмица при постоянна употреба.

Rhodiola rosea, известна още като златен корен или арктически корен, е билка с дълга история в традиционната медицина поради своите широко признати ползи за здравето. Често се нарича адаптоген, което означава, че може да помогне на тялото ви да се справи със стреса и да поддържа общото благосъстояние.

Въпреки че ефектите на билката могат да варират от човек на човек, може да забележите краткосрочни подобрения на стреса и умората в рамките на една или две седмици от постоянна употреба.

Какво прави Rhodiola rosea?

Rhodiola rosea L. предлага набор от предимства въз основа на традиционна употреба и клинична употреба изследвания.

R. rosea може да направи следното:

 • Стимулиране на нервната система: R. rosea се използва за подпомагане и ободряване на нервната система, потенциално подпомагайки цялостната умствена бдителност и отзивчивост.
 • Лекувайте причинената от стрес умора и депресия: Билката се използва за облекчаване на умората и чувството на депресия, които могат да бъдат резултат от стрес и напрегнат начин на живот.
 • Подобряване на когнитивните функции: Експерти са изследвали R. rosea заради потенциала му да подобрява когнитивните функции и умственото представяне, особено в контекста на предизвикателствата, свързани със стреса.
 • Подобрете физическото представяне: Спортисти и индивиди са изследвали потенциала на билката за подобряване на физическата издръжливост и представяне, допринасяйки за по-добра цялостна форма.
 • Управлявайте симптомите, свързани със стреса: Родиола може да помогне за смекчаване на симптомите, свързани със стрес в живота, умора и прегаряне, като насърчава чувството за благополучие.
 • Подпомага здравето на сърдечно-съдовата система: Някои доказателства сочат, че Rhodiola може да повлияе положително на сърдечно-съдовото здраве, като се справи с уврежданията, свързани със стреса, и насърчава по-здраво сърце.
 • Ползи за репродуктивното здраве: Rhodiola е показала обещание в подкрепа на репродуктивното здраве, като потенциално помага при предизвикани от стрес смущения във физиологичните функции.
 • Обърнете внимание на стомашно-чревни заболявания: Традиционната употреба включва лечение на стомашно-чревни заболявания, показвайки потенциалните му ползи за здравето на храносмилането.
 • Помощ при импотентност: В исторически план здравните специалисти са използвали R. rosea за справяне с импотентността, което предполага потенциална роля в подкрепа на мъжкото репродуктивно здраве.
 • Помогнете за справяне с диабета: Животно изследвания предполага, че Rhodiola rosea може да бъде ефективна добавка за управление на диабет при хора.
 • Осигурете противоракови свойства: Изследване върху животни от 2017 г предполага, че Rhodiola може да помогне за предотвратяване на рак. Необходими са обаче повече изследвания, за да се провери това при хора.

Колко време отнема Rhodiola rosea да подейства?

Ефектите от R. rosea може да варира от човек на човек. Някои хора може да забележат краткотрайни подобрения на стреса и умората в рамките на седмица или две от редовна употреба.

В 8-седмично проучване 100 участници с продължителна умора са получили сух екстракт от Rhodiola rosea. Те приемат 400 милиграма (mg) дневно в продължение на 8 седмици.

Най-значимото подобрение на умората се наблюдава само след 1 седмица, с непрекъснато намаляване през периода на изследването. Това предполага, че R. rosea може да започне да действа в рамките на първата седмица на употреба за облекчаване на умората.

За трайни резултати се препоръчва последователна употреба в продължение на седмици до месеци.

Как ви кара да се чувствате Rhodiola rosea?

R. rosea е признат за „адаптоген“. Този термин се отнася до вещества, които повишават устойчивостта на организма към стресови фактори, без да нарушават стандартните биологични функции, по същество упражнявайки „нормализиращо“ влияние.

Някои потенциални начини, по които Rhodiola rosea може да ви накара да се почувствате, могат да включват:

 • намален стрес
 • подобрено настроение
 • повишена енергия
 • по-добра когнитивна функция
 • намалена умора
 • повишена издръжливост
 • по-добро качество на съня

Препоръки за дозиране на Rhodiola rosea

Типичните дози екстракт от Rhodiola rosea варират от 200-600 mg на ден. Въпреки това препоръките за дозиране може да варират в зависимост от конкретния продукт, формулировката и вашите индивидуални нужди.

За общо облекчаване на стреса и подобряване на настроението може да е достатъчна по-ниска доза. За подобряване на производителността при упражнения може да се обмисли по-висока доза (колкото 1500 mg/ден).

Здравните специалисти често препоръчват да започнете с по-ниска доза и постепенно да я увеличавате, за да можете да наблюдавате своя индивидуален отговор и поносимост.

По кое време на деня трябва да приемате Rhodiola rosea?

Rhodiola rosea може да се приема сутрин за потенциални ползи за енергия и настроение или преди тренировка, за да се подобри ефективността на упражненията.

някои изследвания предполага, че R. rosea екстрактите могат да имат седативни и хипнотични ефекти, вероятно свързани със серотонина и GABA. Въпреки това, тъй като билката може да има и стимулиращ ефект, вероятно е най-добре да я избягвате точно преди лягане или поне да тествате ефекта й по-рано през деня.

Потенциални странични ефекти на Rhodiola rosea

Родиола розова обикновено се счита за безопасен за повечето хора, когато се използва в препоръчваните дози.

Въпреки това, както всяка добавка, тя потенциално може да причини странични ефекти при някои хора. Ето някои потенциални странични ефекти и съображения, свързани с Родиола розова:

 • свръхстимулация или безпокойство
 • храносмилателно разстройство
 • алергични реакции (рядко)
 • взаимодействия с определени лекарства (антикоагуланти, антидиабетни лекарства и антидепресанти)
 • промени в кръвното налягане
 • манийни епизоди при биполярно разстройство (изолирани съобщения)

Rhodiola rosea безопасно ли е да се приема дългосрочно?

Rhodiola rosea обикновено се счита за безопасна, когато се приема в препоръчителните дози за кратки до умерени периоди. Многократни проучвания са посочили, че R. rosea като цяло е безопасно за употреба за период до 12 седмици.

Важно е обаче да знаете, че както всички витамини, минерали и билки, Родиола розова не е одобрен от FDA. Това означава, че някои добавки Rhodiola rosea може да не се произвеждат толкова безопасно, колкото други.

Ако сте бременна, кърмите или имате автоимунно заболяване, препоръчително е да избягвате билката.

Долен ред

През историята, Родиола розова се използва за намаляване на стреса, подобряване на настроението и подобряване на цялостното благосъстояние.

Някои хора може да забележат промени в рамките на една седмица, особено по отношение на подобрена енергия, настроение и намаляване на стреса.

За по-специфични ефекти, като изпълнение на упражненията или подпомагане на съня, може да са необходими няколко седмици последователна употреба. Както при всяка добавка, търпението и персонализираните съображения са от ключово значение при изследване на ползите от нея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss