Кои са най-честите тригери за клъстерно главоболие?

Често срещаните причини за клъстерно главоболие включват пиене на алкохол, пушене и ядене на определени храни. Идентифицирането на вашите тригери може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на главоболие.

Много хора с клъстерно главоболие установяват, че определени действия и обстоятелства са склонни да предизвикат атака. Идентифицирането и избягването на тези тригери може да бъде полезно и да помогне за допълване на вашия план за лечение.

Клъстерното главоболие е първично главоболие, което причинява силна болка от едната страна на главата. Той също така причинява други симптоми като сълзене и хрема. Клъстерното главоболие е рядко състояние, което засяга само около 0,1% от населението.

Атаките се появяват циклично. Може да имате серия от тежки главоболия в продължение на няколко дни, седмици или месеци подред. Но атаките обикновено спират, когато периодът на клъстера приключи. Те може да не се върнат няколко месеца или години.

По време на клъстерните периоди може да се възползвате от избягването на вашите тригери, доколкото е възможно. Първата стъпка е тяхното идентифициране.

Графично представяне на тригери за клъстерно главоболие.
Илюстрации от Алиса Кийфър. Дизайн от Maya Chastain и Andrew Nguyen

Причини за клъстерни главоболия

Някои задействания, често срещани сред хората с клъстерно главоболие, включват:

1. Алкохол

Пиенето е едно от най-често задействания на клъстерно главоболие. Много хора идентифицират този тригер рано и избягват алкохола поради него.

Няма доказателства, че определен вид алкохол е по-лош от други.

2. Тютюнопушене

Въпреки че връзката не е напълно разбрана, има известна връзка между клъстерното главоболие и тютюна. Толкова колкото 88% от всички хора с клъстерно главоболие пушат цигари. Пушенето или прекарването на твърде много време в задимена среда също може да предизвика атака.

3. Време от деня

Пристъпите на клъстерно главоболие често се случват по определен график, най-често през нощта. Много хора се събуждат от нетърпима болка по едно и също време всяка вечер. Това е толкова често, че атаките на клъстерно главоболие понякога се наричат ​​главоболие с будилник.

Изследванията показват, че клъстерното главоболие произхожда от или включва хипоталамуса, област в мозъка ви, участваща в циркадния ритъм.

4. Време на годината

Клъстерното главоболие получава името си от модела, по който пристигат атаките. Хората изпитват чести атаки за период от седмици или месеци, след което обикновено изпитват период на ремисия.

Клъстерите от симптоми са склонни да се появяват според сезонния модел, като първата атака в клъстера се случва по едно и също време на годината. Това може да се случва всяка година или на всеки няколко години.

5. Диета

Някои храни са по-склонни от други да предизвикат пристъпи на клъстерно главоболие. Гладуването, пропускането на хранене и дехидратацията също могат да предизвикат атаки.

Обичайните задействащи храни включват:

 • мононатриеви глутамати (MSG), като например в соев сос или омекотител за месо
 • нитрити или други консерванти, като например в колбаси и бекон
 • кофеин, като например в кафе или чай
 • отлежало сирене, като чедър или пармезан
 • тирамин, като например в цитрусови плодове или боб
 • аспартам и други изкуствени подсладители
 • преработени храни, като месни деликатеси

6. Ярки светлини

По време на клъстерно главоболие някои хора изпитват чувствителност към ярки или мигащи светлини. Този тип чувствителност към светлина всъщност е неврологичен проблем, наречен фотофобия.

Светлината активира специфични нервни клетки в мозъка ви, които могат да предизвикат атака или да увеличат нейната тежест. Тъй като тези нервни клетки работят независимо от очите, това състояние може да възникне дори при слепи хора.

Специфични цветови дължини на вълните, като синьо-зелено, също играят роля при фотофобията.

7. Проблеми със съня (включително сънна апнея)

Клъстерното главоболие изглежда се влияе от циркадните ритми и може да бъде свързани за цикли на сън. Ако не спите достатъчно или изпитате промяна в обичайния си график за сън, това може да предизвика атака на клъстерно главоболие.

Изследванията показват също връзка между клъстерното главоболие и сънната апнея, която причинява постоянни прекъсвания на съня. Между 30% и 80% от хората с клъстерно главоболие също имат сънна апнея.

Намалените нива на мелатонин също се свързват с клъстерно главоболие.

8. Силни миризми

Някои хора казват силни миризми като лак за нокти може да предизвика атака. Но няма окончателно изследване, което да доказва, че определени аромати предизвикват главоболие.

9. Голяма надморска височина

Голямата надморска височина може да предизвика или влоши пристъп на клъстерно главоболие чрез увеличаване на разширяването на кръвоносните съдове в мозъка ви. Тази теория се подкрепя от факта, че кислородът, който стеснява кръвоносните съдове, е добре известно средство за лечение на атаки. По-голямата надморска височина естествено има по-ниски нива на кислород.

10. Промени във времето

Много хора казват, че времето предизвиква или влошава клъстерното главоболие. Казусите също споменават промените във времето като възможни задействания.

Едно изследване за всички видове главоболие се посочва, че няколко аспекта на времето могат да окажат влияние, включително:

 • промени в барометричното налягане
 • ниско барометрично налягане
 • сезонни промени
 • висока влажност
 • валежи

11. Упражнение

Упражненията или физическото усилие могат да предизвикат клъстерни атаки в a малък процент на хора с кластърно главоболие. Но трябва да се направят повече изследвания, за да се изясни и разшири тази тема.

12. Стрес

Връзката между болката и стреса е добре известна. Стресът и безпокойството могат да увеличат въздействието на клъстерното главоболие върху ежедневието ви.

Съвети за управление на тригерите на клъстерното главоболие

Познаването на вашите тригери и избягването им, доколкото е възможно, може да помогне за намаляване на честотата на вашите клъстерни атаки.

Има няколко неща, които можете да направите, за да лекувате или управлявате клъстерното главоболие, включително следното:

Водете дневник на главоболието

Използвайте дневник, дневник или шаблон за дневник за главоболие, за да проследявате симптомите и да идентифицирате възможните задействания. Отбележете вашите симптоми, кога се появяват и колко тежки са.

Можете също така да използвате дневника си, за да записвате вашата диета и упражнения за няколко седмици или месеци. Това може да ви помогне да идентифицирате храни или дейности, които да избягвате или да изключите напълно.

Можете също така да следите леченията, които сте опитвали, и колко добре са работили.

Говорете с лекар за лекарства

Говорете с лекар за вашите симптоми. Те могат да препоръчат лекарства за предотвратяване на атаки, преди да започнат, да ги спрат, преди да са напреднали твърде далеч, или да намалят симптомите. Тези лекарства могат да включват:

 • добавки с мелатонин
 • капсаицин спрей за нос
 • лидокаин спрей за нос
 • кортикостероиди
 • валпроева киселина
 • верапамил
 • триптани
 • литий

Кислородът е най-известното лечение на клъстерно главоболие и е ефективен за повечето хора. Но имайте предвид, че застраховката не винаги ще плаща за кислородна терапия за клъстерно главоболие.

Опитайте алтернативни терапии

Някои хора имат добри резултати с алтернативни терапии, като например:

 • физическа терапия или физиотерапевтични упражнения
 • електротерапевтична стимулация
 • добавки
 • билкови лекарства

Говорете с лекар, преди да добавите алтернативни терапии към лечението си. Някои добавки и билки могат да повлияят на други лекарства или здравословни проблеми.

Други причини за клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е неврологичен проблем, който може да бъде повлиян от няколко различни фактора, включително:

 • мозъчна химия или състояния, засягащи център за обработка или модулация на болката в мозъка ви
 • фамилна анамнеза за клъстерни главоболия
 • предишна операция на мозъка или травма на главата
 • метаболитни промени в тялото си

Ключови изводи

 • Клъстерното главоболие е неврологично състояние, което причинява тежки пристъпи на главоболие от едната страна на главата и други придружаващи симптоми.
 • Това е рядко състояние и изследванията на причините и отключващите фактори са ограничени и спорадични.
 • Идентифицирането и избягването на тригерите може да помогне за намаляване на болката и стреса, причинени от клъстерното главоболие.
 • Говорете с лекар какви лечения, лекарства и терапии са подходящи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss