Кога сърдечната недостатъчност е увреждане?

Сърдечната недостатъчност може да се счита за увреждане, ако е достатъчно тежка, за да ограничи значително способността ви да работите или да се занимавате с други важни житейски дейности. Ще ви трябва доказателство от вашия лекар, за да отговаряте на условията за обезщетения.

Милко/Гети изображения

Сърдечна недостатъчност възниква, когато сърдечният мускул стане твърде слаб, за да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. В сериозни случаи сърдечната недостатъчност може да се счита за увреждане по същия начин, по който нараняване на гръбначния мозък или тежко респираторно състояние се третират като увреждане.

От правна гледна точка наличието на доказано увреждане означава, че може да отговаряте на условията за социални осигуровки и настаняване на работа. Това също означава, че може да сте защитени от дискриминация по отношение на жилищата, образованието и други въпроси.

Какво е сърдечна недостатъчност?

Въпреки че звучи като термин, използван за описание на сърце, което е спряло да работи, фразата „сърдечна недостатъчност“ всъщност се отнася до сърдечен мускул, който вече не може да изпомпва достатъчно кръв, за да снабдява органите, мускулите и друга тъкан на тялото с постоянна, здрава нива на наситена с кислород кръв.

Сърдечната недостатъчност не се развива сама. Вместо това, това е резултат от други здравословни състояния, които засягат сърдечно-съдовата система.

Научете за сърдечна недостатъчност.

Увреждане ли е сърдечната недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност може да причини здравословни проблеми, като например:

 • задух
 • намалена способност за упражнения
 • затруднения с концентрацията и бдителността

 • подуване на краката (наречено оток), което може да затрудни ходенето

В зависимост от длъжностната ви характеристика и отговорности, симптомите на сърдечна недостатъчност може да затруднят изпълнението на служебните задължения. В резултат на това сърдечната недостатъчност може да се счита за увреждане.

За да се квалифицира като инвалид и да получава обезщетения за инвалидност по социално осигуряване, Администрацията за социално осигуряване (SSA) разглежда сърдечната недостатъчност в това, което е известно като Синята книга, дълъг списък от медицински състояния и критериите, които определят колко тежко трябва да бъде всяко състояние, за да бъде класифициран като увреждане.

За да се счита сърдечната недостатъчност за увреждане, според Синята книга на SSA, трябва да отговаряте на едно от двете условия:

 • Получили сте диагноза и лечение за сърдечна недостатъчност, плюс имате систолна недостатъчност с крайни диастолни размери на лявата камера над 6,0 сантиметра (cm) или имате фракция на изтласкване от 30% или по-малко.
 • Имате диастолна недостатъчност със задна стена на лявата камера плюс дебелина на септума общо 2,5 cm или повече, с разширено ляво предсърдие, по-голямо или равно на 4,5 cm с типична или повишена фракция на изтласкване.

Сърдечната недостатъчност трябва да ограничи способността ви да продължите или да завършите ежедневните си дейности до момента, в който медицински специалист прецени, че не сте в състояние да завършите стрес теста.

Съществуват и други критерии, включително доказателства, че тестът за поносимост към физическо натоварване причинява умствено объркване и други усложнения.

Повечето страни имат закони, определящи уврежданията, както и наказанията за дискриминация на уврежданията и приспособяването, което трябва да се направи на работното място, в училищата, жилищата и други места.

В Съединените щати Законът за американците с увреждания (ADA) обхваща тези въпроси и предоставя средства за защита на лица или групи, които искат да оспорят прилагането на правилата и политиките на ADA.

Какви са симптомите на сърдечна недостатъчност?

При леки случаи на сърдечна недостатъчност симптомите може да не се забелязват, освен ако не упражнявате физически упражнения. В по-сериозни случаи симптомите на сърдечна недостатъчност могат да включват:

 • гръдна болка или дискомфорт

 • кашлица
 • умора
 • ускорен или неправилен сърдечен ритъм
 • намален капацитет за упражнения
 • задух
 • проблеми с концентрацията

Какво е лечението на сърдечна недостатъчност?

Лечението на сърдечна недостатъчност обикновено включва комбинация от корекции на начина на живот и лекарства. В по-сериозни случаи може да се наложи операция и имплантируеми устройства.

Промените в начина на живот за поддържане на по-здраво сърце включват:

 • редовно упражняване
 • ограничаване на приема на натрий
 • управление на стреса
 • избягвайте или откажете пушенето, ако пушите

Лекарствата за лечение на сърдечна недостатъчност могат да включват:

 • антихипертензивни лекарства, като АСЕ инхибитори за понижаване на кръвното налягане и подпомагане на отпускането на кръвоносните съдове

 • бета-блокери и други лекарства за забавяне на сърдечната честота

 • дигоксин, за да помогне на сърцето да бие по-силно и да засили кръвообращението

 • диуретици и други лекарства за намаляване на нивата на натрий и течности в тялото

Интервенциите за хора с тежка сърдечна недостатъчност могат да включват:

 • Имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD): Имплантируемите кардиовертер дефибрилатори (ICD) са устройства, които коригират опасни аритмии, които могат да причинят внезапен сърдечен арест.
 • Механични сърдечни помпи: За да поддържате здравословно кръвообращение, когато сърдечният мускул отслабне, може да се нуждаете от механична сърдечна помпа.
 • Пейсмейкър: Изпращайки електрически импулси, пейсмейкърите помагат за поддържане на постоянен сърдечен ритъм.

Какви са перспективите за хората със сърдечна недостатъчност?

Очакваната продължителност на живота на хората със сърдечна недостатъчност се подобри през последните години с разработването на по-нови лечения, като имплантируеми помпи. Но фактори като възрастта на човек и тежестта на сърдечното заболяване могат да окажат значително влияние върху перспективите на човека.

Например, a Проучване от 2019 г предполага, че петгодишната преживяемост след поставяне на диагнозата за хора под 65 години е около 78,8%. Но за хората, които са над 75 години, този процент пада до около 49,5%.

Често задавани въпроси

Какво мога да направя, ако работодателят ми не признае сърдечната ми недостатъчност за увреждане?

Първата стъпка е да уведомите службата за човешки ресурси на вашия работодател и да обясните своите опасения. Ако това не доведе до положителен резултат, можете да се свържете с Комисията за равни възможности за заетост на САЩ, за да научите повече за вашите права и как да отговорите на притесненията относно дискриминация или тормоз.

Колко трудно е да получите увреждане със сърдечна недостатъчност?

Тъй като правната дефиниция на инвалидност при сърдечна недостатъчност е сложна и изисква доказателство, предоставено от лицензиран медицински специалист, ще трябва да работите с вашия лекар, за да получите всички необходими резултати от тестове и друга лична медицинска информация.

Процесът може да отнеме време, така че търпението е от съществено значение. Ако ви бъде отказано първоначално, може да се наложи да съберете допълнителни записи, за да оспорите решението.

Какви сърдечни заболявания отговарят на условията за увреждане?

В допълнение към сърдечната недостатъчност, някои често срещани състояния, които могат да отговарят на определението за увреждане, включват аритмии, сърдечно-съдови заболявания, вродени сърдечни заболявания и сърдечна трансплантация.

Сърдечната недостатъчност може да постави някои реални ограничения върху това, което можете да правите, особено когато става въпрос за работа. Поради тази причина е разумно да търсите обезщетения за инвалидност и настаняване на работа или в други ситуации.

Може да се наложи да съберете много информация от вашия здравен екип и да попълните много заявления и формуляри. Но с усърдие и сътрудничеството на вашите лекари може да се класирате за предимства и възможности, които по право са ваши.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss