Когато търсите рак на простатата, кое е най-доброто ЯМР или биопсия?

Лекарите обикновено предпочитат детайлно изображение на ЯМР на простатата пред простатна биопсия, когато потвърждават диагнозата рак. MRI са много по-малко инвазивни и не изискват прекъсване. Ако е необходима биопсия, лекарите обикновено използват ЯМР изображения, за да им помогнат да се насочат към подозрителни зони.

Пациент се насочва към машина за ЯМР.
Getty Images

Тестовете с магнитен резонанс (MRI) и биопсиите на простатата са два от най-честите и точни методи, използвани за потвърждаване на диагнозата рак на простатата.

ЯМР използва силни магнити и радиовълни, за да създаде подробни изгледи на напречното сечение на вашата простатна жлеза и областта около нея. Биопсията се извършва чрез отстраняване на тъкан от простатната жлеза с игла и анализиране на тъканта за наличие на ракови клетки. В днешно време повечето биопсии се ръководят от изображения и оценка преди биопсия.

Вашият лекар може да препоръча ЯМР, биопсия или и двете, за да потвърди диагнозата рак на простатата. Но в много случаи ЯМР на простатата може да бъде за предпочитане пред по-инвазивната процедура за биопсия. Това е особено вярно, ако сте изложени на висок риск от странични ефекти или усложнения от процедурата.

Прочетете, за да научите повече за това дали ЯМР на простатата е по-добър от простатна биопсия, предимствата на всяка процедура, колко струва всяка процедура и др.

MRI по-добър ли е от биопсия?

ЯМР на простатата Биопсия на простатата
точност 93% 48%
Подготовка минимален съществено
Продължителност на процедурата 30 до 60 минути около 20 минути
Период на възстановяване нито един 24-48 часа
Странични ефекти или усложнения нито един болезненост, кървене, кръв в урината или изпражненията, инфекция

MRI често се счита за по-точен начин за потвърждаване на диагнозата рак на простатата от биопсията. А 2019 статия в Canadian Medical Association Journal предполага, че ЯМР са точни при диагностицирането на рак на простатата в 93% от времето – в сравнение със само 48% за биопсиите.

Нивото на детайлност, осигурено от MRI, също може да помогне за визуално разграничаване на рака на простатата от тумори, израстъци или свързани състояния, които може да засягат области около простатата, като пикочния мехур или уретрата.

Биопсията не може непременно да открие проблеми около простатата, които могат да причинят симптоми, подобни на рак на простатата. Биопсията също не може да каже на лекаря колко напреднал е ракът на простатата, докато ЯМР може да покаже колко далеч раковата тъкан може да се е разпространила извън простатната жлеза.

ЯМР на простатата също са по-малко инвазивни, защото използват техники за изобразяване, вместо да вкарват игла в тялото ви за отстраняване на простатната тъкан. Това означава, че няма време за възстановяване след ЯМР.

ЯМР на простатата може да открие други състояния, които може да засягат простатата, като инфекции или доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) – което се случва, когато простатата се увеличи по причини, различни от рак. Това може да ви помогне да получите лечение за тези състояния, без да получавате евентуално ненужна биопсия.

Предимства на ЯМР за откриване на рак на простатата

ЯМР на простатата е много точен инструмент, който не е инвазивен и изисква минимална подготовка и възстановяване. Освен това е свързано с много малко рискове. Но тази технология се използва само за потвърждаване на диагнозата рак на простатата, а не за скрининг за рак на простатата.

Въпреки че MRI на простатата е много точен, вашият лекар ще използва друга информация, за да ви помогне да информира диагнозата си, включително вашия тест за простатен специфичен антиген (PSA) и резултатите от дигитално ректално изследване (DRE).

MRI може да се използва и по време на активно наблюдение на рак на простатата. Ако имате потвърдена диагноза рак на простатата, но в момента не го лекувате, рутинните ЯМР могат да ви помогнат да избегнете рутинни DRE и биопсии. Ако сте подложени на активно наблюдение, ЯМР често е предпочитаният метод за изследване след значително или бързо покачване на PSA.

Предимства на биопсията за откриване на рак на простатата

Биопсията е донякъде точна при откриване на рак на простатата, но обикновено не се използва самостоятелно за потвърждаване на диагнозата.

Биопсията също изисква много подготовка, като спиране на лекарствата и вземане на клизма, което може да бъде разрушително. Биопсията на простатата носи и повече рискове, като инфекция.

Биопсиите също обикновено не се извършват на хора над 70-годишна възраст. Това е така, защото рисковете от процедурата може да надвишават ползите.

Трябва ли да направя ЯМР преди биопсия на простатата?

Лекарят може да Ви препоръча ЯМР на простатата, преди да получите биопсия. Ако вашите резултати от MRI на простатата не показват признаци на рак, лекарят може да не препоръча биопсия.

А 2017 проучване в The Lancet предполага, че 27% от мъжете, които получават ЯМР на простатата, може да успеят да избегнат биопсия.

Изследванията показват, че извършването на ЯМР преди биопсия може да повиши точността на резултатите от биопсиите, като същевременно избягва ненужните биопсии, когато не се открият признаци на рак по време на ЯМР.

ЯМР-насочвана биопсия

Лекарят може да препоръча биопсия, насочена с ЯМР.

Това означава, че лекарят, който извършва биопсията, ще използва вашите MRI изображения, за да помогне за насочване на подозрителни зони за вземане на проби.

Проучване от 2021 г. в New England Journal of Medicine с над 12 000 мъже установи, че скринингът за диагностициране на рак на простатата първо с ЯМР е по-точен от само биопсия. Това проучване също предполага, че резултатите от ЯМР, които не откриват рак на простатата, са помогнали на много хора да избегнат ненужни биопсии.

Резултатите от ядрено-магнитен резонанс също помогнаха на лекарите да идентифицират случаи на “клинично незначим” рак на простатата, който е нискостепенен, бавно растящ рак на простатата, който не се очаква да причини никаква вреда през живота ви. Разграничаването на тези случаи помага на хората да избегнат ненужно лечение.

Биопсия, насочена към синтез

Биопсия, ръководена от синтез е a нова техника който разчита на компютърен софтуер, който комбинира специализирани ЯМР изображения, направени преди биопсията, с ултразвукови изображения, заснети по време на самата биопсия. Сливането на тези изображения заедно помага на лекаря да се насочи към определени области на простатата.

Получаване на ЯМР на простатата срещу биопсия на простатата

Опитът от получаване на ЯМР е много по-различен от получаването на биопсия. Научете какво да очаквате.

ЯМР на простатата

Ето какво да очаквате, когато получавате ЯМР на простатата:

 1. Вероятно няма да е необходимо да променяте храна или лекарства предварително.
 2. Когато пристигнете в заведение за ядрено-магнитен резонанс, ще се преоблечете в болнична рокля и ще легнете настрани върху маса, свързана с апарата за ЯМР.
 3. Лекарят може да ви предложи успокоително, за да намали безпокойството, ако се притеснявате да бъдете в приложената тръба за ЯМР.
 4. Лекарят може да постави малка жица, покрита с латекс, наречена ендоректална спирала, в ректума близо до простатата, за да направи изображенията по-ясни.
 5. Може да Ви бъде инжектиран контрастен материал или да го получите във вената (интравенозно), за да направите ЯМР изображенията по-ясни.
 6. Ще се плъзнете в машината за ЯМР, където изображенията се правят с помощта на силни магнити и радиовълни. ЯМР обикновено продължава от 30 до 60 минути.
 7. Обикновено можете да се приберете у дома веднага след ядрено-магнитен резонанс, освен ако не се нуждаете от време, за да премине успокоителното.

Биопсия на простатата

Ето какво да очаквате от биопсия на простатата:

 1. Ще трябва да спрете приема на разредители на кръвта или подобни лекарства преди процедурата.
 2. Може да се наложи да предоставите проба от урина, за да сте сигурни, че нямате инфекция на пикочните пътища (UTI). Ако имате UTI, ще трябва да изчакате да направите биопсия, докато UTI се изчисти.
 3. Трябва да си направите клизма, за да изчистите червата си.
 4. Може да бъдете помолени да приемате антибиотици, за да намалите риска от инфекция от процедурата.
 5. Когато пристигнете в съоръжението за биопсия, ще се преоблечете в болнична рокля и ще легнете на една страна на масата.
 6. За да вземе биопсия, лекарят ще вкара игла в ануса ви и след това ще пробие стената на ректума за достъп до простатата и ще вземе проба. Друг подход е да се направи малък разрез в перинеума, през който да се постави иглата. Лекарят може да използва MRI, за да ръководи този втори тип биопсия.
 7. Обикновено можете да се приберете у дома веднага след биопсия на простатата. Но ще трябва да избягвате всякаква напрегната дейност до 48 часа и може да имате известна болка или кървене.

Колко струва ЯМР или биопсия на простатата?

Цената на ЯМР или биопсия на простатата ще варира в зависимост от вашето здравноосигурително покритие, местоположение и медицински специалист, който извършва процедурата.

Тези процедури обикновено се покриват от доставчиците на застраховки, така че сумата, която дължите, може да зависи от вашето доплащане или приспадане. Но ето обща представа за средните разходи за ЯМР на простатата или биопсия за рак на простатата:

 • ЯМР на простатата: $500–$2500
 • Биопсия на простатата: 2020 долара

Други инструменти за скрининг на простатата

Има няколко други инструменти за скрининг които лекарят може да използва, за да им помогне да поставят диагноза за рак на простатата, включително:

 • PSA тест: Взема се проба от кръвта ви, за да се търсят нивата на простатно-специфичния антиген (PSA) протеин в кръвта ви. Необичайно високите нива могат да показват наличието на рак на простатата. Бързо нарастващият PSA резултат също може да показва рак на простатата, дори ако резултатите не са повишени. Този тест често се използва като диагностичен инструмент от първа линия и за търсене на ранни признаци на рак на простатата.
 • Дигитален ректален преглед (DRE): Лекарят вкарва намазан с ръкавица пръст в ректума ви, за да усети необичайни бучки или анормална тъкан около областта на простатата. Този преглед често се прави като част от рутинен физически преглед, след като навършите 50 години (или 45, ако сте изложени на по-висок риск от рак на простатата).

Лекарят може да не ви препоръча ЯМР или биопсия на простатата, ако резултатите от тези два теста не показват никакви тревожни признаци на рак на простатата. Но може да е необходим ЯМР или биопсия, за да се потвърдят резултатите от PSA тест или DRE, който показва рак на простатата.

Кога трябва да посетите лекар

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако забележите някой от следните симптоми:

 • пикаене по-често от обикновено
 • усещане за парене, когато пикаете
 • има проблеми с излизането на пикаенето
 • има слаб дриблиращ поток, когато пикаеш
 • кръв в урината ти
 • кърваво или необичайно течение от пениса ви
 • необичайна болка в бедрата, долната част на гърба, таза или горната част на бедрата

ЯМР на простатата се счита за един от най-точните инструменти за потвърждаване на диагнозата рак на простатата. Може също така да помогне за предотвратяване на ненужни биопсии чрез скрининг на хора, които може да нямат признаци на рак на простатата.

В някои случаи ЯМР на простатата може да се използва заедно с биопсия или дори за насочване на биопсия, за да се получи по-ранна и по-точна диагноза.

Ако сте на възраст между 45 и 50 години или имате висок риск от рак на простатата, говорете с лекар какви скринингови тестове може да са ви необходими, за да помогнете за откриването на рак на простатата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss