Когато любовта и МС се срещнат: Съвети за запознанства от тези, които знаят

Влюбването има много за любов и докато процесът на среща с някой специален е вълнуващ и опияняващ, той също може да бъде изпълнен с несигурност. Има много етапи на опознаване на човек и понякога пътят към интимността включва научаване за живота с хронично заболяване като множествена склероза (МС).

ГОСПОЖИЦА най-често се диагностицира на възраст между 20 и 40 години – често първични години за запознанства. За тези, които живеят с болестта, ежедневният живот може да бъде труден, а запознанството представлява собствен набор от предизвикателства. Като значим друг и потенциален дългосрочен партньор, най-доброто, което можете да направите, е да бъдете отворени, подкрепящи и информирани.

Никой не знае това по-добре от Дан и Дженифър Дигман. Заедно те са се сблъскали с МС в продължение на повече от 20 години. Дженифър е диагностицирана през 1997 г.; Дан две години по-късно. Двамата се срещнаха на национално събитие по МС, откриха взаимното си увлечение по фентъзи футбола и музиката на Брус Спрингстийн и се влюбиха. Двамата са щастливо женени повече от десетилетие. Ето техните съвети за среща с някого с МС.


И така, котката е излязла от чантата и сте научили, че човекът, с когото излизате, има множествена склероза. На първо място, трябва да се почувствате уважавани! Фактът, че този човек ви е разкрил за своето заплашително чудовище вътре, означава, че сте достигнали нов, доверчив етап във вашата връзка. Сега, какво следва?

Ако искате да знаете какво можете да направите, за да продължите да изграждате доверие и да поддържате връзката си напред, ето няколко съвета от съпруг и съпруга, които и двамата живеят с МС.

Късно, но не и забравено

Не се обиждайте, когато срещата ви закъснее. MS често кара подготовката за излизане да отнеме много повече време, отколкото би трябвало.

Давайте подаръци, а не предизвикателства

Забравете обеците, колиета и вратовръзките. Романтичен подарък за човек с МС трябва да бъде нещо, което не изисква голяма сръчност.

Netflix и chill означават точно това

Противно на дефиницията на социалния жаргон на фразата, срещата с човек с МС означава, че буквално ще гледате филми и ще си почивате, тъй като умората е често срещан симптом на МС.

Не пиян

Ако срещата ви се спъне след едно питие, това вероятно няма нищо общо с това, че сте любители на пиене. Това е МС, която може да причини проблеми с баланса и походката и да повлияе на начина, по който хората ходят.

Трябва да тръгвам

По същия начин, ако вашата среща не се интересува от още една порция напитки, това не е защото разговорът е скучен. По-вероятно е тоалетната да звъни, тъй като проблемите с пикочния мехур са често срещани при МС.

Забавно е да се яде в 16:30

Не че имате нужда от намаления за ранна вечеря, но бъдете готови да започнете вечерта си по-рано вечерта. Такова планиране помага за борба с умората от МС.

Живейте в настоящето

Избягвайте да правите дългосрочни планове, но ако го направите, останете гъвкави. MS е непредвидима и може да се промени в рамките на минути.

Кой се нуждае от увеселителни паркове?

Проверете, преди да резервирате пътуване, за да се возите на влакче в увеселителен парк, Scrambler и Tilt-a-Whirl. Хората, които имат световъртеж, свързан с МС, вече се въртят сами.

Внимателно с галещи бузи и дълготрайни целувки

Тригеминалната невралгия, известна още като хронична болка по двете бузи, може да бъде причинена от МС и може да накара вашето вълшебно докосване да изглежда по-скоро като пламтяща факла.

Понякога те наистина просто не го усещат

Държането за ръце е всякакъв вид любящо и романтично, но когато срещата ви не иска или изглежда малко по-малко отзивчива, има вероятност ръцете му или нейните да са чувствителни или просто вцепенени поради МС.

Това не е път за бягство. Това е път за облекчение.

Не го четете, когато срещата ви поиска да седне по-близо до противопожарната врата, защото така ще ви бъде по-лесно да излезете. Седалката най-вероятно е и най-близо до тоалетната.

Не забравяйте, че излизате с човека, а не с болестта на човека

Проявявайте интерес и любопитство към MS, но останете фокусирани върху качествата, които са ви привлекли към човека на първо място.

„Горещата среща“ не винаги е нещо добро

Екстремните температури могат да имат неблагоприятен ефект върху хората, живеещи с МС, така че е най-добре да избягвате спа сесии, плажни дни или пътувания по ски пистите.

Да се ​​изгубиш в очите им също не винаги е добре

Двойното виждане, болката в очите и слепотата също могат да бъдат свързани с МС.

Не бъди герой

Например, ако човекът, с когото излизате, се мъчи да отреже парче пиле или да закопчае якето си поради изтръпване, свързано с МС, седнете здраво и бъдете нащрек, но винаги чакайте да предложите помощ. Малко неща правят човек с МС по-разстроен, отколкото когато някой се намеси и по същество му пречи да изпълни задачата сам.

Но сериозно: и ти си интересен!

Не позволявайте на МС да бъде във фокуса на вашите отношения и разговори. Имате и интересни гледни точки и опит.

Не е заразно

Не можете да хванете МС от вашата среща и неговият или нейният периодичен сърбеж не се дължи на инфекциозни грешки или обриви. Внезапното надраскване може да бъде страничен ефект на заболяването.

Приятели с предимства

Подобна поговорка придобива съвсем различно значение, колкото повече връзката ви се доближава до брака. МС може да бъде скъпо заболяване за лечение и здравното осигуряване наистина е от полза.

Функцията надделява над модата

Без значение какви височини на тока са „на мода“, плоските са модерно подходящи за жена, живееща с МС, която се бори да поддържа баланс с всяка своя стъпка (показвайте музиката: The Police около 1983 г.).

Не се шегувайте с прегръдката на МС

Сериозно. Това не е смешно. Провери в гугъл.

Залепете ги!

Не се тревожете, ако бъдете помолени да застреляте човека, с когото излизате. Няколко от лекарствата, модифициращи болестта на МС, са инжекционни лекарства, така че може да бъдете извикани, за да помогнете при прилагането на ваксина.

Честността е ключова

Говорете за всички страхове, въпроси или притеснения, които имате относно МС. Вероятно и вашата среща ги има. Споделянето на тези разговори създава усещането, че се борите с тази болест като екип. Работата в екип прави мечтата да работи, нали?

Кажи какво?

Задавайте въпроси, ако сте любопитни или объркани относно нещо, свързано с МС. Всичко е част от това да останеш честен.

Гледайте какво ядат

Доказателствата постоянно се развиват по отношение на хранителните препоръки и МС. Бъдете подкрепящи и гъвкави. Тъй като науката научава повече за МС, опциите за лечение и хранителните предложения също се променят.

Поеми си дълбоко въздух

Бъдете търпеливи към себе си и към човека, с когото излизате. Животът е непредсказуем, както и MS. И двамата можете да преминете през възходи и падения… заедно.

Поемете отново дълбоко въздух

Упражнението е полезно за всички. Бъдете активни, поддържайте форма и останете отдадени на подходяща рутина за упражнения. Може да бъде забавно за вас и за човека, с когото излизате, и не е ли това, което е за срещата?

Достъп до приключения

Имайте предвид променливите физически способности на човека, с когото се срещате, и се уверете, че всеки от вашите планове за запознанства ще бъде лесно достъпен за него или нея. Обадете се предварително, за да проверите дали петзвездният ресторант е напълно достъпен за хора с увреждания (да, хората в инвалидни колички са забавни за днес!) или че паркингът не изисква дълги разходки от вашето превозно средство до входната врата.

Никой не е перфектен

Отслабнете човека, с когото излизате, ако той или тя не е на 100 процента. И не бързайте да обвинявате MS. Лошите дни се случват на всеки, независимо дали живее с хронично заболяване или не.

Просто остава вътре

Повярвайте в красотата и удобството на изнасяне и отиване. И, ако ви бъде предложено, вземете ресторанти с безплатни хартиени чинии и пластмасови сребърни прибори, за да избегнете необходимостта да миете чиниите.

Вярвайте в безплатната медицина

Доверете се на лечебната сила на смеха. Животът е твърде кратък, за да бъдем сериозен през цялото време.

Предвидете бъдещето си

Влезте във връзката с чувството, че може да има бъдеще с този човек. Вярвайте в себе си и в човека, с когото излизате, и не отдавайте на MS повече заслуга или внимание, отколкото заслужава.

В крайна сметка ние предвидихме бъдещето си и и двамата имаме МС. О, да, и току-що отпразнувахме 11-тата си годишнина от сватбата!


Дан и Дженифър Дигман са активни в общността на МС като публични говорители, писатели и защитници. Те редовно допринасят за техния отличен с награди блог и са автори на „Въпреки MS, към Spite MS“, колекция от лични истории за съвместния им живот с множествена склероза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss