Киселинен рефлукс и задух

Преглед

Затрудненото дишане е един от най-плашещите симптоми на киселинния рефлукс и хроничната форма на заболяването, което се нарича гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ може да бъде свързано със затруднения в дишането като бронхоспазъм и аспирация. Тези затруднения понякога могат да доведат до животозастрашаващи респираторни усложнения.

Задух, наричан още диспнея, се появява при ГЕРБ, тъй като стомашната киселина, която пълзи в хранопровода, може да навлезе в белите дробове, особено по време на сън, и да причини подуване на дихателните пътища. Това може да доведе до астматични реакции или да причини аспирационна пневмония. Такова увреждане на дихателните пътища може да повлияе на дишането, като причинява кашлица или хрипове.

ГЕРБ и астма

Задухът може да се появи само при ГЕРБ, но често се среща и във връзка с астма. Двете условия често са свързани. Всъщност клиниката в Кливланд изчислява, че:

 • повече от три четвърти от хората с астма също страдат от ГЕРБ
 • хората с астма са два пъти по-склонни да имат ГЕРБ от тези без астма
 • хората с тежка, хронична форма на астма, която е устойчива на лечение, най-вероятно също имат ГЕРБ

Въпреки че изследванията показват връзка между астмата и ГЕРБ, точната връзка между двете състояния е несигурна. Една от възможностите е, че киселинният поток причинява нараняване на лигавицата на гърлото, дихателните пътища и белите дробове. Това може да доведе до астматичен пристъп при тези, които вече имат астма. Друга причина може да е, че когато киселината навлезе в хранопровода, тя задейства нервен рефлекс, който кара дихателните пътища да се свиват, за да не изпускат киселината. Това води до недостиг на въздух.

Точно както ГЕРБ може да влоши симптомите на астма и обратно, лечението на ГЕРБ често помага за подобряване на симптомите на астма, като задух. Лекарите са по-склонни да припишат ГЕРБ като причина за астма, когато астма:

 • започва в зряла възраст
 • се влошава след стрес, хранене, упражнения, легнало положение или през нощта
 • не реагира на стандартните лечения

Промени в начина на живот

Независимо дали задухът ви е свързан строго с ГЕРБ или се дължи на свързана с ГЕРБ астма, има малки стъпки, които можете да предприемете, за да го предотвратите и лекувате. Често най-ефективните стъпки за предотвратяване на ГЕРБ включват някои промени в начина на живот. Ето няколко съвета:

 • Променете диетата си. Яжте по-малки, по-чести хранения и избягвайте закуски или хранения преди лягане.

 • Отслабнете, ако сте с наднормено тегло.

 • Идентифицирайте тригерите за симптомите на ГЕРБ и ги избягвайте. Например, ако доматеният сос дразни вашия ГЕРБ, избягвайте храни и ястия, които съдържат доматен сос.

 • Спрете пушенето и намалете или премахнете приема на алкохол. Пушенето и консумацията на алкохол могат да влошат симптомите на ГЕРБ.

 • Повдигнете главата на леглото си с 4 до 8 инча. Това помага на храната в стомаха ви да остане там, вместо да пътува в хранопровода ви, докато спите.

 • Избягвайте да използвате твърде много възглавници, когато спите. Това може да постави тялото ви в неудобно положение, което влошава симптомите на ГЕРБ.

 • Избягвайте да носите тесни колани и дрехи, които оказват натиск върху корема ви.

Други начини за подпомагане на симптомите на ГЕРБ

Ако промените в начина на живот сами по себе си не подобрят проблемите с дишането, свързани с рефлукса, Вашият лекар може също да препоръча медикаментозно лечение на симптомите на ГЕРБ. Лекарствата, които Вашият лекар може да препоръча, включват антиациди, блокери на H2 рецепторите и инхибитори на протонната помпа. В редки случаи е необходима операция.

Намерете опции без рецепта онлайн.

Ако имате както ГЕРБ, така и астма, продължете да приемате предписаните Ви лекарства за астма (и лекарства за ГЕРБ, ако Вашият лекар ги е предписал) – и ограничете излагането на Вашата астма и ГЕРБ тригери.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss