Кафяви петна по окото ви: какво означава това и как да го лекувате

Кафявото петно ​​върху окото може да е луничка на окото. В много редки случаи това може да е вид рак, известен като очен меланом. Очните специалисти ще наблюдават петното и ще препоръчат лечение, ако то стане раково.

gece33/Гети изображения

Ако видите кафяво петно ​​върху окото си, когато се гледате в огледалото, може да се притеснявате и искате да знаете какво е то и какво може да го е причинило. Петното може да изглежда като кафяво петно ​​върху оцветената част на окото (ирис) или прозрачен филм, покриващ очната ябълка (конюнктива).

В повечето случаи кафявото петно ​​върху окото е безвредно и представлява бенка вътре в окото. В много редки случаи това може да е вид рак, известен като очен меланом.

Тази статия ще обясни повече за всяка от тези възможности, какво ги причинява и възможностите за лечение, които бихте могли да обсъдите с вашия лекар или екип за очни грижи.

Какво означава кафяво петно ​​върху бялата част на окото ви?

Кафявото петно ​​върху бялата част на окото или клепача най-често е нещо, наречено невус (или невус, ако има повече от един). Известно е още като бенка или луничка на окото — то е точно като луничка по кожата ви, само че се появява на окото.

кафяво петно ​​върху бялата част на окото
Раду Бигиан/Гети изображения

Тези лунички могат да бъдат разположени на няколко места по окото ви, включително:

  • бялата част на окото ви
  • ясно покритие на очната ви ябълка (конюнктивален невус)
  • ирис или оцветена част от окото ви (невус на ириса)
кафяво петно ​​върху бялото на окото
bradleyblackburn/Getty Images

В много редки случаи кафявото петно ​​може да бъде вид рак, известен като очен меланом. Това е изключително необичаен вид рак, с честота от 5 на милион възрастни, според Националната организация за редки заболявания.

Може да се появи в средния слой на окото, което може да не се види, когато се гледате в огледалото.

За твоето око

Бялата част на окото се нарича склера. Това е защитната външна обвивка на окото и към нея са прикрепени мускулите, които движат очната ябълка. Склерата съставлява по-голямата част от очната повърхност.

причини

Невусът се състои от меланоцити. Това са същите клетки, които произвеждат меланин, пигментът, който оцветява кожата, косата и очите ни.

Обикновено меланоцитите са разпределени равномерно в телесната тъкан. Когато някои от тях се слеят, те могат да причинят невуси или лунички. Хората могат да се раждат с невуси или невусите могат да се развият по-късно.

Според Американската академия по офталмология може да има връзка между излагането на ултравиолетова светлина и последващото развитие на невуси.

Очният меланом започва в меланоцитите. Точната причина за очния меланом не е известна, но се смята, че има множество фактори, включително генетични и екологични. ДНК мутациите или аномалиите обикновено са в основата на превръщането на клетките в ракови клетки.

Съществуват и някои рискови фактори, като светли очи, светла кожа и заболяване, наречено синдром на диспластичен невус, известен също като синдром на атипична бенка.

Други симптоми на здравето на очите, които може да забележите

Невусите обикновено нямат симптоми. Може да забележите, че имате такъв само когато се погледнете в огледалото.

При очен меланом първоначално може да няма никакви симптоми. Когато започнете да забелязвате симптоми, те може да са симптоми на други проблеми с очите. Ето защо е важно да посетите вашия лекар или екип за грижа за очите, когато започнете да забелязвате промени в очите или зрението си.

Симптомите на очен меланом могат да включват:

  • всякакви промени във формата или размера на зеницата
  • изпъкнали очи
  • промени в позицията на очната ви ябълка в гнездото
  • тъмно петно ​​върху ириса, което се увеличава
  • мигащи светлини или поплавъци
  • замъглено зрение или загуба на част от зрението ви

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако видите кафяво петно ​​върху окото си, консултирайте се с вашия лекар или екип за очни грижи възможно най-скоро.

Ако кафявото петно ​​е луничка на окото, вашият очен екип ще иска да го наблюдава постоянно.

Въпреки че е много малко вероятно кафявото петно ​​да бъде очен меланом, луничките на окото могат да се развият в рак с течение на времето. Ако луничките на очите изглеждат ракови след тестване, тогава вашият лекар ще работи с вас, за да разработите план за лечение.

Ако започнете да имате някакви симптоми като тези, споменати по-горе, или забележите болка или други промени в очите или зрението, посетете лекар.

Как да премахнете кафяво петно ​​от окото?

Вашият лекар или очен екип няма да премахнат безобидно кафяво петно, тъй като не искат да рискуват да повредят окото ви.

Ако мястото е раково, те могат да предложат различни лечения за лечението му.

Има ли лечение за кафяво петно ​​върху окото?

За невус или невуси лекарят обикновено го наблюдава и прави снимки всяка година. Това ще им помогне да сравнят изображенията, за да се уверят, че петното не расте или показва признаци на рак.

Нераковият невус може да бъде отстранен само ако е от външната страна на окото и засяга външния вид на окото.

Ако петното е очен меланом, може да се наложи лечение. За много малък меланом някои лекари може да предложат подход на наблюдение и изчакване.

Основните терапевтични възможности за очен меланом са лъчева терапия или операция. Брахитерапията често се използва за облъчване. Това включва поставяне на радиоактивен диск в очната кухина близо до тумора. Дискът се закрепва и се оставя на място за няколко дни. Понякога вместо това се използва външна лъчева терапия.

През 2022 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрен Kimmtrak, лекарство за имунотерапия, за употреба при увеален меланом, който не може да бъде отстранен хирургически. За да имате тази терапия обаче, ще трябва да си направите кръвен тест, за да видите дали имате специфичен човешки левкоцитен антиген.

В зависимост от местоположението на меланома, лекарят ще отстрани хирургично засегнатата област на окото или в много редки случаи цялото око.

За вкъщи

Ако имате кафяво петно ​​на окото си, това може да е очна луничка, известна още като невус. Луничките под очите се причиняват от струпвания на меланоцити или клетки, произвеждащи пигмент. Най-често не е необходимо лечение и вашият лекар и екипът по очни грижи просто ще наблюдават луничките под очите за всякакви промени.

Ако обаче петното се окаже вид рак, известен като очен меланом, ще се наложи лечение. Това е рядък вид рак и лечението вероятно ще се състои от радиация, операция или имунотерапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss