Кардиомиопатия

Какво е кардиомиопатия?

Кардиомиопатията е прогресиращо заболяване на миокарда или сърдечния мускул. В повечето случаи сърдечният мускул отслабва и не е в състояние да изпомпва кръвта към останалата част от тялото, както трябва. Има много различни видове кардиомиопатия, причинени от редица фактори, от коронарна болест на сърцето до някои лекарства. Всичко това може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност, проблем със сърдечната клапа или други усложнения.

Медицинското лечение и последващите грижи са важни. Те могат да помогнат за предотвратяване на сърдечна недостатъчност или други усложнения.

Какви са видовете кардиомиопатия?

Кардиомиопатията обикновено има четири вида.

Разширена кардиомиопатия

Най -често срещаната форма, разширена кардиомиопатия (DCM), се проявява, когато сърдечният ви мускул е твърде слаб, за да изпомпва ефективно кръвта. Мускулите се разтягат и изтъняват. Това позволява камерите на сърцето ви да се разширяват.

Това е известно още като увеличено сърце. Можете да го наследите или може да се дължи на коронарна артериална болест.

Хипертрофична кардиомиопатия

Смята се, че хипертрофичната кардиомиопатия е генетична. Това се случва, когато стените на сърцето ви се удебелят и не позволяват кръвта да тече през сърцето ви. Това е доста често срещан вид кардиомиопатия. То може да бъде причинено и от дългосрочно високо кръвно налягане или стареене. Диабетът или заболяването на щитовидната жлеза също могат да причинят хипертрофична кардиомиопатия. Има и други случаи, когато причината е неизвестна.

Аритмогенна дисплазия на дясната камера (ARVD)

Аритмогенната дисплазия на дясната камера (ARVD) е много рядка форма на кардиомиопатия, но е водещата причина за внезапна смърт при млади спортисти. При този вид генетична кардиомиопатия мастната тъкан и допълнителната влакнеста тъкан заместват мускула на дясната камера. Това причинява анормални сърдечни ритми.

Ограничителна кардиомиопатия

Ограничителната кардиомиопатия е най -рядко срещаната форма. Това се случва, когато вентрикулите се втвърдят и не могат да се отпуснат достатъчно, за да се напълнят с кръв. Белезите на сърцето, които често се появяват след сърдечна трансплантация, могат да бъдат причина. Може да възникне и в резултат на сърдечно заболяване.

Други видове

Повечето от следните видове кардиомиопатия принадлежат към една от предишните четири класификации, но всяка от тях има уникални причини или усложнения.

Перипартумна кардиомиопатия се появява по време на или след бременност. Този рядък тип се появява, когато сърцето отслабва в рамките на пет месеца след раждането или в последния месец от бременността. Когато се случи след раждането, понякога се нарича следродилна кардиомиопатия. Това е форма на разширена кардиомиопатия и е животозастрашаващо състояние. Няма причина.

Алкохолната кардиомиопатия се дължи на пиене на твърде много алкохол за дълъг период от време, което може да отслаби сърцето ви, така че то вече не може да изпомпва ефективно кръвта. След това сърцето ви се увеличава. Това е форма на разширена кардиомиопатия.

Исхемична кардиомиопатия възниква, когато сърцето ви вече не може да изпомпва кръв към останалата част от тялото поради коронарна артериална болест. Кръвоносните съдове към сърдечния мускул се стесняват и запушват. Това лишава сърдечния мускул от кислород. Исхемичната кардиомиопатия е честа причина за сърдечна недостатъчност. Алтернативно, неисхемичната кардиомиопатия е всяка форма, която не е свързана с коронарна артериална болест.

Некомпакционната кардиомиопатия, наричана още спонгиформна кардиомиопатия, е рядко заболяване, присъстващо при раждането. Това е резултат от анормално развитие на сърдечния мускул в утробата. Диагнозата може да се появи на всеки етап от живота.

Когато кардиомиопатията засяга дете, това се нарича детска кардиомиопатия.

Ако имате идиопатична кардиомиопатия, това означава, че няма известна причина.

Кой е изложен на риск от кардиомиопатия?

Кардиомиопатията може да засегне хора от всички възрасти. Основните рискови фактори включват следното:

 • фамилна анамнеза за кардиомиопатия, внезапен сърдечен арест или сърдечна недостатъчност
 • коронарна болест на сърцето
 • диабет
 • тежко затлъстяване
 • саркоидоза
 • хемохроматоза
 • амилоидоза
 • сърдечен удар
 • дългосрочно високо кръвно налягане
 • алкохолизъм

Според изследванията, ХИВ, лечението на ХИВ и диетата и факторите на начина на живот също могат да увеличат риска от кардиомиопатия. ХИВ може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност и по -специално разширена кардиомиопатия. Ако имате ХИВ, говорете с Вашия лекар за редовни изследвания, за да проверите здравето на сърцето си. Трябва също да следвате здравословна диета и програма за упражнения.

Какви са симптомите на кардиомиопатия?

Симптомите на всички видове кардиомиопатия са сходни. Във всички случаи сърцето не може адекватно да изпомпва кръв към тъканите и органите на тялото. Това може да доведе до симптоми като:

 • обща слабост и умора
 • задух, особено по време на натоварване или упражнения
 • замаяност и замаяност
 • болка в гърдите
 • сърцебиене
 • припадъци на припадък
 • високо кръвно налягане
 • оток или подуване на краката, глезените и краката

Какво е лечението за кардиомиопатия?

Лечението варира в зависимост от това колко увредено е сърцето ви поради кардиомиопатия и произтичащите от това симптоми.

Някои хора може да не се нуждаят от лечение, докато не се появят симптоми. Други, които започват да се борят с задух или болка в гърдите, може да се наложи да направят някои корекции в начина на живот или да приемат лекарства.

Не можете да обърнете или излекувате кардиомиопатията, но можете да я контролирате с някои от следните опции:

 • промени в здравословния начин на живот
 • лекарства, включително тези, използвани за лечение на високо кръвно налягане, предотвратяване на задържане на вода, поддържане на сърцето с нормален ритъм, предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и намаляване на възпалението
 • хирургически имплантирани устройства, като пейсмейкъри и дефибрилатори
 • хирургия
 • сърдечна трансплантация, която се счита за последна инстанция

Целта на лечението е да помогне на сърцето ви да бъде възможно най -ефективно и да предотврати по -нататъшно увреждане и загуба на функция.

Каква е дългосрочната перспектива?

Кардиомиопатията може да бъде животозастрашаваща и може да съкрати продължителността на живота ви, ако сериозно увреждане настъпи рано. Заболяването също е прогресивно, което означава, че с течение на времето се влошава. Лечението може да удължи живота ви. Те могат да направят това, като забавят влошаването на състоянието на сърцето ви или като предоставят технологии, които да помогнат на сърцето ви да си свърши работата.

Тези с кардиомиопатия трябва да направят няколко корекции в начина на живот, за да подобрят здравето на сърцето. Те могат да включват:

 • поддържане на здравословно тегло
 • яде модифицирана диета
 • ограничаване на приема на кофеин
 • спи достатъчно
 • управление на стреса
 • отказване от тютюнопушенето
 • ограничаване на приема на алкохол
 • получаване на подкрепа от семейството, приятелите и лекаря

Едно от най -големите предизвикателства е придържането към редовна програма за упражнения. Упражненията могат да бъдат много уморителни за някой с увредено сърце. Упражненията обаче са изключително важни за поддържане на здравословно тегло и удължаване на сърдечната функция. Важно е да се консултирате с Вашия лекар и да се включите в редовна програма за упражнения, която не е твърде облагаща, но която Ви кара да се движите всеки ден.

Типът упражнение, което е най -добро за вас, ще зависи от вида на кардиомиопатията, която имате. Вашият лекар ще Ви помогне да определите подходяща рутина за упражнения и ще Ви каже предупредителните знаци, на които трябва да внимавате, докато спортувате.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss