Как цистоскопията може да помогне за идентифициране на рак на пикочния мехур

Цистоскопията е образен тест, който помага на лекарите да видят вътрешността на пикочния мехур. Докато тестът е полезен за редица различни състояния на пикочния мехур, той е ключова част от диагностичния процес на рак на пикочния мехур.

Когато се подозира рак, лекарят или медицинският специалист може да използва цистоскопия, за да открие, оцени и стадира тумори. Биопсия често се прави по едно и също време. В някои случаи малки тумори могат дори да бъдат отстранени по време на цистоскопия.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо цистоскопиите, включително как се използват за откриване на рак на пикочния мехур и каква е процедурата.

Какво представлява цистоскопията?

Цистоскопията е медицинско изследване, което позволява на лекарите да видят вътрешността на пикочния мехур. Използва се за проверка за редица проблеми с пикочния мехур, включително рак на пикочния мехур. Понякога здравословните проблеми на пикочния мехур се лекуват по време на теста.

Цистоскопът е дълга и тънка тръба, която преминава през уретрата и пикочния мехур. Има два вида цистоскопия:

 • Гъвкава цистоскопия: Гъвкавата цистоскопия използва тънка и гъвкава цистоскопия. Този тест обикновено се прави, докато сте будни.
 • Ригидна цистоскопия: Твърдата цистоскопия използва по-широка цистоскопия, която не е гъвкава. Този тест обикновено се извършва под обща или локална анестезия.

Обикновено се използва твърд цистоскоп, когато лечението се извършва заедно с изображенията. Извършва се гъвкава цистоскопия за оглед на пикочния мехур отблизо. Въпреки това, лекарят може да поръча и двата вида като част от диагностичния процес на рак на пикочния мехур.

Цистоскопия за идентифициране на рак на пикочния мехур
Как се използва цистоскоп за изследване на уретрата и пикочния мехур. Илюстрация от Джейсън Хофман

Как се използва цистоскопия за идентифициране на рак на пикочния мехур?

Цистоскопията помага на лекарите да видят вътрешността на пикочния ви мехур. Когато се подозира рак, лекарите могат да използват този тест, за да проверят за тумори и да оценят размера и местоположението на тумора.

Ако по време на цистоскопията се видят необичайни области, малко парче тъкан може да бъде отстранено и биопсирано. Понякога, ако туморът е много малък, той дори може да бъде отстранен по време на процедурата по цистоскопия.

Цистоскопията може да се използва и като част от последващото наблюдение след приключване на лечението на рака. Може да имате цистоскопия на 6-месечен и 12-месечен преглед, за да сте сигурни, че няма признаци, че туморът се повтаря.

Каква е процедурата по цистоскопия?

Цистоскопията е бърза процедура. Точният период от време и брой стъпки ще зависят от вида на извършваната цистоскопия и дали се извършват и други процедури, като биопсии или хирургически отстраняване.

Ето типичните стъпки за цистоскопия:

 1. Ще се преоблечете в болнична рокля.
 2. Ще бъдете помолени да изпразните пикочния си мехур.
 3. Ако имате женска анатомия, ще легнете на маса със стъпала в стремена и свити колене. Ако имате мъжка анатомия и се използва гъвкав цистоскоп, обикновено ще лежите по гръб в легнало положение. Ако се използва твърд цистоскоп, ще лежите по гръб със свити колене в позиция за литотомия.
 4. Може да получите обща анестезия, особено ако се използва твърд цистоскоп или ако е необходима биопсия или хирургично отстраняване. Лекар ще говори с вас за това предварително.
 5. Цистоскопът ще бъде покрит с обезболяващ гел за предотвратяване на болка. Преди поставянето на цистоскопа в уретрата ще бъде поставен обезболяващ гел.
 6. Цистоскопът ще бъде внимателно вкаран през уретрата и в пикочния мехур.
 7. Лекарят ще прегледа вътрешността на уретрата и пикочния мехур.
 8. В пикочния ви мехур ще бъде поставен разтвор, за да го надуе, за да може лекарят да види по-добре.
 9. Може да се извършат допълнителни процедури, като биопсия или отстраняване на малък тумор.
 10. Цистоскопът ще бъде отстранен.

Какви са потенциалните рискове от цистоскопия?

Цистоскопията е много безопасна процедура. Всички медицински процедури обаче са свързани с известен риск. Потенциалните рискове от цистоскопия включват:

 • кръв в урината
 • инфекция на пикочните пътища (UTI)
 • временна невъзможност за уриниране
 • увреждане на пикочния мехур
 • увреждане на уретрата (като стриктура на уретрата)
 • необходимост от поставяне на уринарен катетър

Ако имате проблеми с уринирането или ако имате някакви симптоми на UTI, като болка в стомаха, болка в таза, неотложни позиви за уриниране или мътна урина, важно е да се обадите на лекар. Може да се нуждаете от антибиотици за лечение на инфекция на пикочните пътища. Ако имате проблеми с уринирането, може да се нуждаете от временен уринарен катетър.

Колко време отнема получаването на резултатите от цистоскопия?

В много случаи цистоскопията може да даде незабавни резултати. Лекарите обикновено могат да видят пикочния мехур и уретрата, докато извършват теста. Това означава, че те могат да обсъдят резултатите с вас веднага.

Това обаче не винаги е така. Например, ако сте имали биопсия заедно с цистоскопията, може да отнеме 2 до 3 седмици, за да получите резултати.

Цистоскопиите са много точни и много важни изследвания за рак на пикочния мехур. Според изследвания цистоскопията има степен на точност на откриване на рак на пикочния мехур от около 97%. Тестове като биопсии също са важни, но цистоскопията е жизненоважна при диагностицирането на рак на пикочния мехур.

Какви други диагностични тестове се използват за диагностициране на рак на пикочния мехур?

Цистоскопията обикновено се използва в комбинация с други тестове за потвърждаване на диагнозата рак на пикочния мехур. Вероятно лекарят ще назначи допълнителни тестове, включително:

 • Анализ на урината: Понякога се прави анализ на урината, за да се изключи инфекция като причина за вашите симптоми.
 • Тестове за туморни маркери в урината: Тези тестове търси вещества в проба от урина, които могат да бъдат индикатор за рак.
 • ЯМР, КТ или други образни тестове: Образните тестове могат да помогнат на лекарите да получат още по-отблизо и по-подробен поглед върху вътрешността на пикочния ви мехур. Боята понякога се инжектира в кръвта ви преди визуализация, така че лекарят да може да проучи начина, по който тя преминава през пикочните ви пътища. Това се нарича интравенозна пиелограма.
 • Трансуретрална резекция на тумор на пикочния мехур (TURBT): TURBT е комбиниран диагностичен тест и лечение. Той премахва анормална тъкан на пикочния мехур и позволява тази тъкан да бъде биопсирана. TURBT обикновено е само вариант с много малки тумори в ранен стадий.

Често задавани въпроси за цистоскопия и рак на пикочния мехур

Колко често се среща ракът на пикочния мехур?

Според Американско общество за борба с ракаоколо 81 800 души в Съединените щати ще получат диагноза рак на пикочния мехур през 2022 г. Общият риск от рак на пикочния мехур през целия живот е 1 на 27 при мъжете и 1 на 89 при жените.

Колко лечим е ракът на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур е лечим, ако се диагностицира рано. Например рак на пикочния мехур, който не се е разпространил извън пикочния мехур, има 5-годишна преживяемост от 96%.

Между 2011 г. и 2017 г. общата 5-годишна преживяемост при рак на пикочния мехур е била 77%. Лечението на рак на пикочния мехур се подобри през последните години и е вероятно процентът на преживяемост да се е увеличил.

Какво причинява рак на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур е свързан с хромозомни промени. Изследователите обаче не знаят какво причинява тези промени.

Те знаят, че някои рискови фактори, като тютюнопушене, излагане на определени химикали, предишни лъчетерапии и чести инфекции на пикочните пътища, могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур.

Може ли UTI да се превърне в рак на пикочния мехур, ако не се лекува?

ИПП не може да се превърне в рак на пикочния мехур. Въпреки това, честите и хронични ИПП са известен рисков фактор за рак на пикочния мехур.

Цистоскопията е образен тест, който е важна част от диагностицирането на рак на пикочния мехур. По време на цистоскопия тънка тръба се вкарва през уретрата и в пикочния мехур. Това позволява на лекарите да видят вътрешността на пикочния мехур и да проверят за тумори и необичаен растеж.

Понякога по време на цистоскопия се правят биопсии или операции за отстраняване на малки тумори.

Цистоскопията е много точна, но вероятно ще имате допълнителни тестове, като тест за туморен маркер в урината или допълнителни образни тестове, за да потвърдите резултатите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss