Как хипертонията може да повлияе на плодовитостта ви

Когато сърцето ви изпомпва кръв през артериите, кръвта упражнява известен натиск върху стените на артериите ви. Хипертония (високо кръвно налягане) се случва, когато кръвта ви оказва твърде голям натиск върху стените на артериите.

Хипертонията може да повлияе на плодовитостта и сексуалното здраве при всички полове и може да бъде важен рисков фактор, който трябва да се управлява за здравословна бременност. Продължете да четете, за да научите как хипертонията може да повлияе на плодовитостта и какво можете да направите, за да я лекувате.

Езикът има значение

В тази статия използваме „жена и мъж“, за да опишем нечий пол, и „жени и мъже“, за да опишем пола – освен ако не цитираме източници, използващи неопределен език.

Полът се определя от хромозомите, а полът е социална конструкция, която може да варира в различните времеви периоди и култури. Признава се, че и двата аспекта съществуват в спектър както исторически, така и от съвременния научен консенсус.

Плодовитостта е сложен проблем и хора от всякакъв пол могат да забременеят.

Хипертония и мъжки фертилитет

Хипертонията е най-често срещаното хронично заболяване, съобщавано сред мъжете в САЩ около 30%. Хипертонията може да повлияе на мъжката плодовитост по няколко начина. А Преглед на проучванията за 2017 г показват, че мъжете с хипертония може да имат еректилна дисфункция и е по-вероятно да имат една или повече аномалии на спермата в сравнение с мъжете със стандартно кръвно налягане.

Проучването показа, че мъжете с хипертония могат да имат:

 • по-нисък обем на спермата
 • намалена подвижност на сперматозоидите
 • по-нисък общ брой сперматозоиди
 • по-нисък брой подвижни сперматозоиди
 • анормална структура на спермата

Здравето и качеството на спермата са важни за плодовитостта, тъй като спермата трябва да плува през женския репродуктивен тракт и да оплоди яйцеклетката, за да настъпи бременност. Колкото по-анормални или нефункционални са сперматозоидите, толкова по-малка е вероятността това да се случи и следователно вероятността от зачеване намалява.

От друга страна, някои лекарства като стероиди, тестостерон или други хормонални терапии, използвани при мъжете, причиняват или изострят хипертонията и влияят на производството на сперматозоиди, което може да повлияе на мъжката плодовитост.

Ако в момента използвате лекарства за лечение на хипертонията си и имате някакви планове да забременеете, не забравяйте да го обсъдите с Вашия лекар.

Еректилната дисфункция понастоящем също се счита за ранен маркер за диагностициране на сърдечно-съдови заболявания, които често се диагностицират заедно с хипертонията.

Как хипертонията влияе върху безплодието?

Проучванията показват, че хипертонията може да увреди сексуалното здраве при всички полове.

Проучване от 2020 г. показа, че хипертонията изглежда води до дисбаланс на хормоните и промени в мрежата от кръвоносни съдове, които пренасят кръв към половите жлези. При мъжете тази мрежа включва тестикуларната вена. При жените това включва яйчниковата вена.

Хипертония и женска плодовитост

Жени с високо кръвно налягане може да има повече проблеми със зачеването. Високото кръвно налягане може да бъде свързано с висок ИТМ, инсулинова резистентност, тютюнопушене и напреднала възраст – всички те също са свързани с понижено качество на яйцеклетките.

Качеството на яйцеклетката е важно за плодовитостта, тъй като може да повлияе на качеството на произведените ембриони, което от своя страна води до успеваемост на имплантирането, както и до риска от спонтанен аборт или неуспешна бременност.

Ако имате хипертония, може да имате и следните симптоми:

 • намалено вагинално смазване
 • намален оргазъм
 • усложнения при бременност, водещи до предизвикателства за здравето на плода и майката
 • прееклампсия след бременност

Изследователите са разделени по въпроса как точно хипертонията влияе на женската плодовитост.

А 2015 проучване от 116 430 медицински сестри показват, че повечето безплодни жени не са изложени на по-голям риск от хипертония в сравнение с жените, които не съобщават за безплодие. Проучването обаче установи, че жените, които са безплодни, защото техните фалопиеви тръби са блокирани или увредени, са изложени на по-висок риск от хипертония.

Хипертония по време на бременност

Хипертонията е най-разпространеният медицински проблем по време на бременност. То включва между 6% и 8% на всички бременности и сметки за около 25% от всички хоспитализации преди раждане. Някои по-нови проучвания също откриха повишен риск от хипертония при жени, които са претърпели по-инвазивни асистирани репродуктивни процедури.

Хипертонията също се свързва с няколко значителни усложнения на бременността, включително:

 • прееклампсия
 • удар
 • припадък
 • отлепване на плацентата
 • преждевременно раждане
 • няколко други фетални усложнения

Ако имате прееклампсия, може да сте изложени на по-висок риск да продължите да изпитвате по-високо кръвно налягане след бременност. Уверете се, че сте обсъдили графика си на прегледи и проследяване на кръвното налягане с Вашия лекар.

Хипертония и интерсексуален фертилитет

Въпреки че проучванията са ограничени, хипертонията наистина изглежда често срещана при интерсексуални лица.

А Проучване от 2020 г относно физическото и психическото здраве на интерсексуалните възрастни в САЩ съобщава, че над 43% от участниците в проучването са оценили физическото си здраве като задоволително/лошо, а 53% съобщават за своето психично здраве като задоволително/лошо. Здравните диагнози включват:

 • депресия
 • безпокойство
 • артрит
 • хипертония

Към момента на публикуването не можеше да бъде открита връзка между хипертонията и безплодието при интерсексуални индивиди, но те може да са изложени на по-висок риск на хипертония поради техния генетичен състав и естественото производство на хормони в тялото им.

Някои интерсексуални хора също могат да бъдат на хормонална терапия, която също може да увеличи риска от хипертония и да повлияе на тяхната плодовитост.

Безплодието често е проблем за тази общност се занимава от ранна възраст. Ако сте интерсексуален човек, който се опитва да забременее, говорете с вашия първичен медицински специалист за най-добрия начин да подкрепите целите си.

Как да разберете дали имате високо кръвно налягане?

Кръвното налягане се измерва с помощта на две числа, разделени с наклонена черта:

 1. Първото число измерва налягането във вашите артерии, когато сърцето ви работи. Това се нарича систолично кръвно налягане.
 2. Второто число измерва налягането във вашите артерии, когато сърцето ви почива. Това се нарича диастолично кръвно налягане.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията нормалното ниво на кръвното налягане е по-ниско от 120/80 mmHg. Следвайки насоките, издадени през 2017 г., Вашият лекар ще диагностицира високо кръвно налягане, ако кръвното Ви налягане е постоянно 130/80 mmHg или по-високо.

Влияят ли лекарствата за кръвно налягане върху плодовитостта?

Въпреки че е трудно да се изследва дали самата хипертония или лекарствата, използвани за лечение на хипертония, увреждат плодовитостта, проучване показва че лекарствата, използвани за лечение на хипертония, могат да повлияят на спермата. В сравнение с мъжете, които не приемат лекарства, мъжете, приемащи лекарства за хипертония, имат статистически значимо намаление на обема на спермата и тенденция към по-нисък брой на сперматозоидите.

Мъжете, които приемат бета-блокери, имат намален обем, концентрация и подвижност на спермата в сравнение с мъжете, които не приемат лекарства. Бета-блокерите са едни от най-честите лекарства, предписвани за хипертония.

Ако искате да забременеете и имате високо кръвно налягане, независимо от вашия пол или пол, не забравяйте да говорите с вашия лекар. Много лекарства за лечение на хипертония имат потенциал да повлияят на плодовитостта ви и вашият лекар ще знае кой е най-добрият начин да се грижи за вас и вашето бъдещо семейство.

Могат ли лекарствата за плодовитост да причинят високо кръвно налягане?

Изследователите са разделени относно това дали има връзка между лечението на безплодието и хипертонията при жените. А 2015 проучване показват, че няма видимо повишение на риска от хипертония сред безплодни жени или сред жени, които са били подложени на лечение за безплодие в миналото.

Въпреки това, по-скорошен Проучване от 2019 г установяват, че нарушенията на хипертонията са малко по-чести при жени, подложени на лечение за безплодие.

Ако сте жена или лице, назначено за жена при раждане, което приема лечение за безплодие, уверете се, че говорите с Вашия лекар за всякакви опасения за кръвното налягане, които може да имате.

Еректилната дисфункция също има тясна връзка с високото кръвно налягане и е известно, че някои лекарства за лечение на хипертония причиняват ЕД. Въпреки това, понастоящем се смята, че е безопасно за мъже с хипертония да приемат лекарства за лечение на ЕД. Ако живеете и с двете заболявания, говорете с Вашия лекар за информирани начини за лечението им.

Лечение на хипертония, когато се опитвате да забременеете

Някои здравословни условия и начин на живот могат да допринесат за развитието на хипертония. Корекциите в начина на живот могат да ви помогнат да лекувате хипертонията и да увеличите шансовете си за зачеване. По-долу е даден списък с възможни избори:

 • Здравословна диета. Опитайте се да увеличите приема на пълнозърнести храни, храни с високо съдържание на фибри като плодове и зеленчуци, бобови растения като нахут, боб, леща и нискомаслени млечни продукти. Намаляването на приема на наситени мазнини, които се намират в търговските печени изделия и пържени храни, също може да ви помогне.
 • Намалете приема на сол. Високата консумация на натрий допринася за високо кръвно налягане. Опитайте се да ограничите приема на сол до 1 чаена лъжичка (около 2300 mg) на ден.
 • Упражнение. The Американска сърдечна асоциация (AHA) препоръчва поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност всяка седмица или 75 минути упражнения с висока интензивност всяка седмица.
 • Ограничете алкохола и не пушете. Ограничаването на приема на алкохол до 1 или 2 питиета на ден може да помогне за намаляване на хипертонията.
 • Управлявайте стреса. Йога, медитация и внимание могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес. Проучване показва че вниманието е много ефективен инструмент, който може да ви помогне да се справите със стреса от безплодието и лечението на безплодие.

Получаване на подкрепа

Подлагането на лечение за безплодие може да бъде непосилно и стресиращо, дори преди да добавите и живота с хипертония. Както току-що споменахме, грижата за вашето психично здраве е важна част от лечението на двете състояния.

По-долу е даден списък с организации, които могат да ви помогнат да намерите ресурса за психично здраве, който отговаря на вашите нужди.

 • Плодовитост за цветнокожи момичета
 • Фондация Cade (безвъзмездни средства за безплодие)

 • Семейно равенство (безвъзмездни средства за LGBTQ+ семейно изграждане)

 • Професионалната група за психично здраве (MHPG)
 • Американско дружество за репродуктивна медицина
 • РЕШЕНИЕ Националната асоциация по безплодие

Хипертонията е сложно състояние, което може да повлияе на плодовитостта ви по различни начини. Лекарствата за лечение на хипертония също могат да повлияят на плодовитостта ви.

Като говорите с вашия лекар и промените начина си на живот, който ви подхожда, можете да се справите с хипертонията си и да увеличите шансовете си за зачеване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss