Как се лекува септичен артрит?

Септичният артрит се счита за спешна медицинска помощ, тъй като може да причини сериозно увреждане на ставите и може да бъде фатален, ако не се лекува навреме.

Септичният артрит е възпаление на ставната течност и ставните тъкани, което се случва, когато инфекция с бактерия, вирус или гъбичка се разпространи в ставата. Нарича се още инфекциозен артрит.

Това необичайно състояние обикновено се появява само в една голяма става, като бедрото или коляното, но може да се случи в много малки стави. Симптомите включват внезапна болка в ставите, треска, подуване, топлина и зачервяване около ставата и проблеми с движението на засегнатата става.

Лечението може да включва антибиотици, дренаж на ставна течност, физиотерапия и хирургия. Прочетете, за да научите повече за това как се лекува септичният артрит.

антибиотици

Антибиотиците са първата линия на лечение на септичен артрит, причинен от бактерия. Курсът на лечение обикновено включва интравенозни (IV) антибиотици за Две седмици последвано от още 1-2 седмици антибиотици, приемани през устата.

Лекар или друг медицински специалист ще реши кой е най-добрият антибиотик за лечение на вашата инфекция въз основа на резултатите от оцветяването по Грам и други тестове. Най-честата причина за септичен артрит е бактерия, известна като Staphylococcus aureus (стафилококова инфекция).

Примери за антибиотици, използвани за лечение на септичен артрит, включват:

 • нафцилин (Nallpen, Unipen)
 • оксацилин (Bactocil)
 • ванкомицин (Firvanq)

Лекарят може да добави допълнителни антибиотици, като цефтриаксон (Ceftrisol Plus, Rocephin), цефтазидим (Fortaz, Tazicef) или цефотаксим (Claforan), ако сте имунокомпрометиран, получавате лекарства чрез IV линия или резултатите от оцветяването по Грам са отрицателни .

Потенциални рискове

Антибиотиците като ванкомицин обикновено се считат за безопасни, но понякога могат да причинят леки странични ефекти. По-специално IV антибиотиците могат да причинят:

 • болка
 • зачервяване
 • подуване
 • сърбеж
 • дразнене на мястото на инжектиране

Други потенциални странични ефекти на антибиотиците включват:

 • алергична реакция
 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • болка в корема
 • обрив
 • изкривено усещане за вкус
 • умора
 • главоболие
 • болка в гърба

Шиниране на засегнатата става

Лекарят може да препоръча носенето на шина за поддържане на засегнатата ви става. Шините се използват за ограничаване на движението, което от своя страна намалява болката и увреждането на тъканите.

Потенциални рискове

Носенето на шина за дълги периоди от време може да ограничи обхвата ви на движение и да отслаби мускулите около ставата ви. Може да се наложи да изпълнявате физиотерапевтични упражнения, за да изградите мускулна сила и да подобрите обхвата на движение.

Оттичане на ставна течност

Може да се наложи инфектираната течност около ставата (синовиална течност) да бъде източена, за да облекчите болката и подуването и да предотвратите увреждане на ставата.

За да източи течността, лекарят може да използва една от следните техники:

 • Артроскопия: Артроскопията използва малка, гъвкава тръба с камера, поставена в малки разрези близо до засегнатата ви става.
 • Артроцентеза (аспирация): Тази процедура използва малка игла за източване на течността. Може да се наложи това да се повтаря ежедневно, докато инфекцията бъде изчистена.
 • Операция на отворена става: Това може да е необходимо, ако ставата ви е твърде голяма или твърде трудна за дрениране с тръба или игла.

Потенциални рискове

Дренирането на става с артроскопия или аспирация се счита като цяло за безопасно, но могат да възникнат нежелани реакции, включително:

 • алергични реакции
 • инфекции
 • кървене
 • образуване на кръвен съсирек

хирургия

В някои случаи лекарят може да препоръча операция за дрениране на ставата и отстраняване на увредената тъкан (дебридман). Това често зависи от тежестта на инфекцията и вашата конкретна става, която е заразена.

Потенциални рискове

Подобно на други операции, ставната хирургия носи риск от инфекция, кървене и кръвни съсиреци.

Отстраняване на изкуствена става

Ако имате изкуствена става и тя е инфектирана, може да се наложи тя да бъде отстранена и временно заменена със ставен дистанционер. Ставният дистанционер се прави с антибиотичен цимент. Той бавно освобождава антибиотици в ставното пространство. След няколко месеца може да се имплантира нова заместваща става.

Потенциални рискове

Потенциалните рискове от циментови дистанционни елементи включват:

 • счупване на импланта и остатъци от цимент
 • костна фрактура, причинена от напрежение върху съседна кост
 • бактериална резистентност към антибиотици
 • друга инфекция

Физиотерапия

Физическата терапия може да ви помогне да запазите обхвата на движение и функция на ставата. Физиотерапевтът ще препоръча няколко упражнения за обхват на движение.

Потенциални рискове

Физическата терапия се счита за безопасна, но е възможно да влошите състоянието си или да причините нови наранявания, ако упражненията не се правят правилно.

Колко време отнема септичният артрит, за да се излекува?

Според по-стари изследвания най-вероятно ще започнете да се чувствате по-добре в рамките на приема на антибиотици в продължение на 24-48 часа, въпреки че ще трябва да продължите да приемате антибиотиците няколко седмици. Може да отнеме повече време, за да възстановите напълно подвижността и функцията на ставите си, след като инфекцията бъде изчистена. Ако не забележите подобрения в рамките на този период от време, лекарят вероятно ще промени рецептата ви за антибиотици.

Често задавани въпроси относно лечението на септичен артрит

Септичният артрит може да бъде сериозен, ако не се лекува бързо. Ето отговорите на някои често задавани въпроси относно септичния артрит.

Колко бързо трябва да се лекува септичният артрит?

Бързото лечение на септичен артрит е от съществено значение за предотвратяване на трайно увреждане на тъканите и костите в ставата. Загуба на костна маса и трайно увреждане на ставите могат да възникнат, ако антибиотиците не започнат в рамките на 24-48 часа от началото на симптомите.

Изследванията показват, че около 7–15% хора, хоспитализирани с това състояние, ще умрат.

Каква е първата линия на лечение на септичен артрит?

Антибиотиците са първата линия на лечение на септичен артрит, причинен от бактерия. Тъй като състоянието може да стане тежко бързо, лекарят може да предпише антибиотици, дори ако не е сигурен, че септичният артрит е причинен от бактерия.

Септичният артрит, причинен от вирус, не изисква лечение с антибиотици и може да изчезне от само себе си с времето. В някои случаи лекарят може да ви предпише антивирусно лекарство.

Ако инфекцията е причинена от гъбички, лекарят може да предпише противогъбично лекарство вместо антибиотици.

Можете ли да ходите със септичен артрит?

Септичният артрит може да причини внезапна силна болка в една или повече от вашите стави. Може да не можете да ходите със септичен артрит, ако инфекцията е в бедрото или крака.

Можете ли да се възстановите напълно от септичен артрит?

Да, можете да се възстановите напълно от септичен артрит без дълготрайни увреждания, ако започнете лечението веднага.

За вкъщи

Септичният артрит е сериозно състояние, което може да доведе до трайно увреждане на ставите, ако не се лекува. Обикновено се причинява от бактериална инфекция. Ранното лечение с IV антибиотици може значително да подобри перспективите ви. Можете да постигнете пълно възстановяване без трайни увреждания, ако лечението започне бързо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss