Как се лекува апластична анемия?

Апластична анемия може да се лекува с лекарства, кръвопреливания и дори трансплантация на стволови клетки от костен мозък.

Приблизително 2 на всеки 1 милион души в Съединените щати всяка година се диагностицират с апластична анемия. Тази форма на анемия възниква, когато костният ви мозък не създава количеството червени кръвни клетки, от което тялото се нуждае.

Апластична анемия не може да бъде предотвратено. Но има възможности за лечение, които могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на броя на червените кръвни клетки. Трансплантацията на стволови клетки от костен мозък може дори да предложи лек за някои хора.

Тази статия предоставя повече информация за най-често срещаните лечения за апластична анемия, които могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на броя на червените кръвни клетки. Ние също така разглеждаме по-сложни възможности за лечение като трансплантация на стволови клетки от костен мозък.

Какво е апластична анемия?

Апластична анемия е рядко състояние на кръвта, при което костният мозък на индивида не произвежда достатъчен брой червени кръвни клетки.

Изследователите вярват, че повечето диагнози на апластична анемия са свързани с имунната система, която погрешно атакува костния мозък. Все още има много да научим защо това се случва. Фактори на околната среда като излагане на пестициди и бензол може да са причина за този отговор на имунната система.

Някои лекарства и невирусен хепатит също се смятат за отключващи фактори. Рядко, апластична анемия може да се наследи.

Какви са най-честите лечения за апластична анемия?

Обикновено първата стъпка към лечението на апластична анемия е справяне с всички основни състояния, които може да са причина за състоянието. Това може да означава:

  • намаляване на излагането на определени химикали
  • спиране на някои лекарства
  • лечение на вирусна инфекция

След отстраняване на основните причини лекарят може да предложи кръвопреливане, за да повиши броя на червените кръвни клетки и нивата на тромбоцитите. Те могат също да предложат лекарства или трансплантация на стволови клетки от костен мозък за справяне с костния мозък, който не функционира както трябва.

Ето по-задълбочен поглед върху всяка от тези възможности за лечение.

Кръвопреливане

Кръвопреливането може временно да намали симптомите на анемия или умора, като повиши броя на червените кръвни клетки, тромбоцитите или и двете в тялото ви.

Докато повторните кръвопреливания са доста чести, има някои свързани рискове.

Например, допълнително желязо може да се натрупа от прехвърлените червени кръвни клетки и да увреди органите. Тялото може също да изгради антитела с течение на времето, които унищожават червените кръвни клетки на донора.

лекарства

Може да са необходими антибиотици и други лекарства за лечение на основни заболявания, предизвикващи апластична анемия.

Освен това може да се препоръча имуносупресивна терапия. Като използвате определени лекарства за потискане на имунната система с определени лекарства, Вашият лекар може да предпише определени лекарства за потискане на имунната ви система. Това може да попречи на тялото ви да унищожи стволовите клетки в костния мозък.

Трябва да имате предвид, че ако решите да приемате лекарства, които засягат имунната ви система, може да се наложи да предприемете допълнителни стъпки, за да се предпазите от инфекция.

Трансплантации на стволови клетки от костен мозък

Този тип трансплантация може да помогне за лечение на апластична анемия, тъй като костният мозък съдържа хематопоетични стволови клетки. Тези видове стволови клетки могат да произвеждат повече стволови клетки, а също и червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.

Трансплантация на хемопоетични стволови клетки от съвпадащ брат или сестра е предпочитан за лечение на тежка апластична анемия при деца и млади възрастни. Това е в момента единственото истинско лекарство за състоянието.

Ако този тип трансплантация не е това, което предпочитате или не е възможно поради липса на съвпадение или съпътстващи заболявания, лекарите вероятно ще предложат имуносупресивна терапия.

Колко време продължава лечението на апластична анемия?

Продължителността на лечението варира в зависимост от причината и тежестта на апластична анемия, както и избраното лечение и доколко тялото реагира на избраното лечение.

Различава ли се лечението в зависимост от възрастта на човека?

Лекарите вземат предвид много различни фактори, когато определят най-добрия план за лечение.

Някои от тях фактори включват общо здравословно състояние, тежест и възраст.

В това Проучване от 2019 гбеше установено, че хора във Франция на възраст най-малко 68 години могат да понасят всички лечения за апластична анемия. Но изследователите признаха, че тяхното изследване има някои ограничения като ограничен размер на извадката.

За тази цел по-голям Шведско проучване от 2017 г установиха, че нивата на преживяемост намаляват с възрастта – 90% от хората на възраст под 39 години оцеляват 5 години и 38,1% процент на преживяемост за тези на 60 и повече години. Това голямо намаление на процента на преживяемост показва, че по-възрастните популации може да не понасят тежко заболяване и терапиите за неговото лечение.

Необходими са повече изследвания за ролята, която възрастта играе при лечението на апластична анемия, за да се направят по-ясни заключения.

Има ли рискове от някакво лечение?

Хората с апластична анемия могат да получат усложнения от състоянието и може да има рискове от различни лечения.

Наличието на това състояние може увеличават риска кървене, левкемия и други сериозни заболявания на кръвта. Ако не се лекува, апластична анемия може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм и сърдечна недостатъчност заедно с други сериозни медицински състояния.

Получаването на лечение е важно, но това също може да увеличи риска от инфекция и да носи различни хирургични и свързани с лекарства рискове. Важно е да обсъдите потенциалните рискове с Вашия лекар, когато избирате план за лечение.

Outlook

Има различни фактори, които могат да повлияят на мирогледа на човек, включително:

  • тежестта на анемията
  • наличие (или липса) на съвпадение на донор на стволови клетки
  • има други здравословни проблеми
  • диета
  • възраст

Апластична анемия възниква, когато костният мозък на индивида не произвежда достатъчен брой червени кръвни клетки. Въпреки че в момента състоянието не може да бъде предотвратено, то може да бъде лекувано.

Възможностите за лечение на апластична анемия включват лекарства, кръвопреливания и трансплантация на костен мозък или стволови клетки.

Ако имате признаци на анемия, важно е да говорите с лекар. Те могат да помогнат за идентифициране на точната причина и да предложат подходящ план за лечение.

Важно е да се лекува апластична анемия, за да се предотвратят сериозни заболявания като сърдечна недостатъчност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss