Как псориатичният артрит засяга червата ви

Ако имате PsA или псориазис, може да сте изложени на по-голям риск от няколко други хронични състояния като стомашно-чревни заболявания.

Псориатичният артрит (PsA) е хронично възпалително състояние, което засяга ставите. Обикновено се среща при хора, които имат кожен псориазис, но е възможно да имате PsA без засягане на кожата.

Изследванията показват възможна генетична връзка между псориазис и цьолиакия и възпалително заболяване на червата (IBD).

Някои лечения за PsA като лекарства срещу туморен некрозисфактор (анти-TNF) могат да доведат до чернодробни заболявания като автоимунен хепатит, но това е рядко.

Леченията за PsA често се припокриват с леченията за заболявания на червата като улцерозен колит и болест на Crohn.

Причинява ли псориатичният артрит проблеми с червата?

Псориатичният артрит не причинява директно проблеми с червата. Но има някои заболявания на червата, които е по-вероятно да имате, ако имате и PsA.

По-конкретно, има асоциация между PsA и IBD. IBD е група от състояния, която включва улцерозен колит и болест на Crohn.

Докато PsA е най-тясно свързан с IBD, псориазисът е свързан с по-голям брой заболявания на червата. Ако имате PsA и псориазис, те може да ви засегнат.

Възпалителни заболявания на червата (IBD)

Изследванията показват, че IBD и псориатичната болест имат тясна връзка. А Анализ на данни публикувана през 2020 г. за хоспитализации в Съединените щати между 2000 и 2014 г. установи, че PsA и псориазисът са значително свързани както с болестта на Crohn, така и с улцерозния колит.

А 2022 генетичен анализ може да хвърли допълнителна светлина върху връзката. Установено е, че генетично предвиденото IBD води до по-висок риск от псориатично заболяване, по-специално псориазис и PsA.

Авторите на анализа от 2022 г. заключиха, че IBD може да причини псориазис, но не и обратното. Болестта на Crohn, по-специално, може да причини псориазис или PsA, според авторите.

Цьолиакия

Все още няма достатъчно изследвания, които да подкрепят връзката между PsA и цьолиакия, въпреки че някои проучвания показват, че цьолиакията и псориазисът може да са свързани.

А Проучване от 2022 г са открили генетични доказателства, че хората с цьолиакия са изложени на по-висок риск от псориазис, но псориазисът не е рисков фактор за цьолиакия.

А Преглед на проучванията за 2019 г установиха значителни шансове, че хората с цьолиакия също имат псориазис и че тези, които имат псориазис, също могат да имат цьолиакия.

А Проучване от 2019 г установиха, че няма връзка между количеството глутен в диетата и рисковите фактори за PsA, псориазис или атопичен дерматит.

Автоимунен хепатит

The Проучване за хоспитализация през 2020 г установиха връзка между псориазис и PsA с чернодробни заболявания, като автоимунен хепатит (AIH). Същото проучване отбелязва, че AIH е усложнение на анти-TNF лечението на псориазис.

А 2015 проучване установиха, че осем души в център с 600 души са получили AIH след анти-TNF терапия с лекарството инфликсимаб или адалимумаб.

Неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Кохортно проучване от 2017 г. установи, че хората с псориазис или PsA са по-склонни да имат нова диагноза неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Този риск се повишава, ако хората приемат системна терапия, като например модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs) като метотрексат.

Други усложнения на псориатичния артрит

Животът с PsA може да дойде с редица усложнения освен състояния на червата като:

 • сърдечно-съдови заболявания (сърдечни заболявания и инсулт)
 • затлъстяване
 • диабет тип 2
 • подагра
 • остеопороза
 • депресия
 • безпокойство
 • немеланомен рак на кожата
 • възпаление на очите (увеит)
 • мутален артрит

Планът за лечение на PsA може да ви помогне да управлявате самото състояние и да минимизирате риска за тези други състояния.

Припокриват ли се леченията за PsA и проблеми с червата?

Някои от същите лекарства лекуват както заболявания на червата, така и PsA. Има и допълнителни лечения за всеки.

Припокриващи се лечения

Инхибитори на янус киназата (JAK).

Тези терапии с малки молекули са сравнително ново лечение. Те намалявам активността на протеините, участващи във възпалението. Те са обещаващо лечение за редица автоимунни състояния.

JAK инхибиторите могат да бъдат особено ефективни за хора с IBD, които имат язвен колит. Но JAK инхибиторите може да не работят добре при болестта на Crohn. Те са алтернатива към други терапии като биологични за хора с PsA.

Биологични

Биологичните лекарства са насочени към специфични клетки или протеини, които са част от имунната система. Много от същите биологични лекарства се предписват за IBD и PsA, като инфликсимаб и адалимумаб. Някои биологични продукти са специфични за IBD, като ведолизумаб, който предотвратява възпалението, като спира преминаването на белите кръвни клетки в червата.

Имуномодулатори

Имуномодулаторите променят начина, по който работи имунната система. Те може да включва някои биологични агенти. Други примери за имуномодулатори са лекарства като метотрексат, които могат да бъдат предписани за PsA или IBD.

Кортикостероиди

Кортикостероидите са противовъзпалителни лекарства. Те се използват за лечение на пристъпи както при IBD, така и при PsA, но в различни форми. Ако имате подути стави от PsA, Вашият лекар може да инжектира стероиди в ставите, за да намали възпалението и болката. За IBD Вашият лекар може предписвам локални или перорални кортикостероиди.

Други лечения за PsA

Можете да помогнете за справянето с PsA с други лечения, включително:

 • физиотерапия
 • масажна терапия
 • трудотерапия
 • шини и скоби за поддържане на ставите
 • упражнения за поддържане на мобилността
 • операция за възстановяване на увредени стави

Можете да използвате различни лечения за PsA, за да намалите симптомите и да държите пристъпите под контрол.

Други лечения за стомашно-чревни състояния, причинени от PsA

Лечението на стомашно-чревни заболявания зависи от това какво заболяване имате.

Лечение от първа линия за леки до умерени IBD включват аминосалицилати, клас противовъзпалителни лекарства.

Някои хора с улцерозен колит Може да се наложи колектомия, която е операция за отстраняване на част от червата. Хората с болестта на Crohn с тежки фистули също могат да имат операция, като например стома.

Кога да се свържете с лекар

Ако имате псориазис или PsA, Националната фондация за псориазис препоръчва да посещавате редовно лекар за преглед за други състояния като IBD. Ранното откриване може да направи лечението по-лесно и по-ефективно.

За вкъщи

Псориатичният артрит не причинява директно проблеми с червата, но PsA може да ви изложи на голям риск от заболявания на червата като улцерозен колит или болест на Crohn. Посещението при лекар за редовен скрининг може да помогне за ранното идентифициране на тези други състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss