Как мога да управлявам диарията около моята химиотерапия?

Някои лекарства за химиотерапия могат да причинят храносмилателни разстройства, включително гадене, повръщане, запек и диария. Много жени ще изпитат промяна в движенията на червата, включително увеличаване или намаляване на честотата, по време на лечението.

Диарията е често срещан страничен ефект. Дефинира се като две или повече редки изпражнения за период от четири часа. Тежестта на вашите симптоми, които могат да варират от леки и самоограничаващи се до тежки и продължителни, ще определи вашето лечение.

Диетични средства

Като цяло пристъпите на диария могат да бъдат контролирани с диетични средства.

  • Яжте малки хранения по-често. Националният институт по рака препоръчва да се ядат пет или шест малки хранения вместо три по-големи.
  • Избягвайте храни, които предизвикват или влошават диарията. Те включват мазни, кремообразни или сладки храни, млечни продукти, някои зеленчуци, боб и кофеин. Обърнете внимание на начина, по който определени храни ви карат да се чувствате. Обикновено пресните плодове и зеленчуци са здравословен избор, но трябва да ги избягвате, когато имате диария, тъй като те могат да влошат симптомите ви.
  • Изберете храни, които са лесни за стомаха ви. Меките храни, включително картофи, яйца, пиле, бисквити и юфка са добър избор. Ако диарията е тежка, опитайте диетата BRAT, която включва Бананас, Рлед, Аябълково пюре и Toast. След като симптомите ви отшумят, можете постепенно да започнете да добавяте повече разнообразие в диетата си.
  • Пийте много прозрачни течности. Важно е да останете хидратирани. Националният институт по рака препоръчва хората с диария да пият 8 до 12 чаши течност на ден. Добрият избор включва вода, бистри сокове, чай без кофеин, бульон и електролитни разтвори като Pedialyte или спортни напитки.
  • Опитайте пробиотиците. Клиниката Mayo казва, че полезните микроби, открити в киселото мляко или хранителните добавки, могат да облекчат диарията. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквато и да е добавка.
  • Вземете лекарства без рецепта. Институтът за рак на Dana-Farber препоръчва прием на Imodium при първите признаци на диария. Приемайте капсули според указанията на редовни интервали, докато симптомите Ви изчезнат. Повечето лекарства против диария имат максимален дневен лимит, така че се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, преди да вземете каквото и да е лекарство и прочетете внимателно инструкциите за опаковката.

Търсене на медицинска помощ

В Американско дружество за борба с рака препоръчва да се обадите на лекар, ако имате шест или повече редки изпражнения без подобрение за два дни. Трябва също да се обадите на вашия доставчик на здравни услуги, ако диарията ви продължи повече от един ден или ако имате треска, забележите кръв в изпражненията или имате силна коремна болка или спазми. Тези симптоми могат да показват инфекция.

Може да настъпи дехидратация, ако диарията е продължителна или продължава няколко дни. Замайване, сухота в устата или намалено отделяне на урина са признаци на дехидратация и може да изискват интравенозна хидратация. Не забравяйте да съобщите за тези симптоми, ако ги имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss