Как звучи шум при аортна стеноза?

Шон Лок/Стокси Юнайтед

Аортната клапа позволява на кръвта да напусне сърцето и да премине през аортата, която е най-голямата артерия в тялото. Аортна стеноза е, когато тази сърдечна клапа се стеснява и не се отваря напълно.

Звукът на кръвта, движеща се през стеснената клапа, се нарича шум на аортна стеноза. Здравен специалист често може да го открие, като слуша сърцето ви със стетоскоп. Шумът има висок тон.

Шумът при аортна стеноза е един от няколкото различни вида сърдечни шумове. Понякога това може да бъде първата улика, че е налице заболяване на сърдечната клапа и че е необходима по-задълбочена медицинска оценка.

При леки случаи на аортна стеноза редовното наблюдение може да е всичко, което е необходимо. При по-тежки случаи може да се наложи ремонт или подмяна на аортна клапа.

Какво е шум при аортна стеноза?

Звукът от кръвния поток през четирите клапи на сърцето обикновено се описва като „луб-дуб”:

 • Звукът “lub” е началото на сърдечната контракция (систола), когато митралната и трикуспидалната клапа се затварят и аортната и белодробната клапа се отварят.
 • Звукът “дублиране” представлява затварянето на аортната и белодробната клапа и отварянето на другите две клапи.

Аортната стеноза предотвратява здравия кръвен поток от лявата камера в аортата, която доставя кръв към по-голямата част от тялото. Когато здравият кръвен поток е нарушен от проблем с една или повече сърдечни клапи, се появява различен звук.

Тези промени се наричат ​​сърдечни шумове. Те могат да бъдат леки и трудни за откриване или много очевидни и придружени от други симптоми на клапно заболяване.

Система за степенуване на интензитета на сърдечния шум

Сърдечните шумове понякога се характеризират като “свирещи” или “свирещи” звуци. Лекарите ги класират от 1 до 6 въз основа на силата на звука или интензивността:

 • 1 клас: слаб шум, едва доловим
 • 2 степен: тихо мърморене
 • 3 степен: лесно чуваем, но без осезаема тръпка
 • 4 клас: лесно доловимо мърморене с осезаема тръпка
 • 5 клас: силен шум, който се чува със стетоскоп, който леко докосва гръдния кош
 • 6 клас: най-силният шум, който се чува със стетоскоп, който не докосва гръдния кош

Повечето шумове ще се увеличат или намалят по обем, когато извършвате определени маневри. Лекарите използват това динамично качество на шумовете като клиничен инструмент по време на физически прегледи, за да помогнат при диагностицирането на конкретен шум.

Има ли различни видове сърдечни шумове?

Повечето сърдечни шумове могат да бъдат категоризирани в няколко различни вида:

 • Систолично: шумът може да бъде открит, когато сърцето се свива (систола)
 • Диастолно: случва се, когато сърцето си почива (диастола)
 • Непрекъснато: шумът се появява, когато сърцето работи или е в покой

Шумът на аортна стеноза е систолен шум, защото се появява, когато кръвта се опитва да премине през стеснения отвор на втвърдената аортна клапа.

Какви са симптомите на аортна стеноза?

Може би имаш симптоми на аортна стеноза отделно от мърморенето. Симптомите обаче обикновено не се появяват, докато кръвният поток не бъде значително ограничен.

Когато симптомите се развият, те могат да включват:

 • болка в гърдите
 • затруднено упражняване, включително ходене или изкачване на стълби
 • замаяност или замаяност
 • учестено или трептящо сърце
 • задух
 • проблеми със съня
 • припадък

Стенозата на аортната клапа може да засегне всеки, но е по-често срещан при по-възрастни хора, често от натрупване на калций в клапите или платната на клапите.

Когато аортна стеноза се диагностицира при млади хора, това обикновено се дължи на факта, че те са родени с дефектна аортна клапа. В тези случаи лицето е родено с клапа, която има две платна вместо три платна в аортната клапа.

Как да разберете как звучи шум при аортна стеноза?

Шумът на аортна стеноза издава висок звук. Точката, в която се появява по време на систола, често разкрива тежестта на проблема с клапата.

Изследователи в статия от 2021 г. отбелязват, че шумът на аортна стеноза често се илюстрира във форма на диамант, с кресчендо в най-широката част на диаманта и декрещендо в най-тесните точки на диаманта.

Ако кресчендото се появи рано в систола, стенозата обикновено е лека. Тъй като заболяването на клапата се влошава, кресчендото се премества към по-късна част от систолата. Това е така, защото отнема повече време на лявата камера да изпомпва толкова кръв, колкото може през тясната клапа, а затварянето на клапата обикновено също се забавя.

Как се диагностицира шум на аортна стеноза?

Когато лекар или друг медицински специалист слуша сърцето ви със стетоскоп, процесът се нарича аускултация. Едно от ключовите неща, за които се вслушват, е звукът „lub-dub“ или всяка възможна вариация, която може да показва сърдечни проблеми.

Други тестове могат да покажат наличието на аортна стеноза и нарушаване на стабилния кръвен поток през аортната клапа. Един от основните инструменти за скрининг е ехокардиограмата. Този тест използва звукови вълни за създаване на движещи се изображения на орган на компютърен монитор.

Специален вид ехокардиограма, наречена трансезофагеална ехокардиограма (TEE), използва тънка, гъвкава ултразвукова сонда, която се спуска през хранопровода близо до сърцето, за да може да предостави още по-подробни изображения на аортната клапа.

Понякога лекарят може да назначи следните тестове, за да потвърди или отхвърли диагнозата аортна стеноза:

 • КТ на сърцето
 • ЯМР на сърцето
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • електрокардиограма
 • стрес тест за упражнения

Как се лекува шум при аортна стеноза?

Шумът при аортна стеноза е само симптом. Това означава, че ефективното лечение на аортна стеноза трябва да премахне шума и други симптоми.

Трите основни възможности за лечение включват наблюдение, ремонт и подмяна.

1. Мониторинг

Когато няма други забележими симптоми и кръвотокът през сърцето е достатъчен, лекарят може да препоръча редовно проследяване на сърдечната ви функция. Те могат също така да препоръчат наблюдение на клапата за прогресия на заболяването. Това се прави с ехокардиограма.

2. Ремонт

Ремонтът на аортната клапа може да включва операция на открито сърце или процедура с катетър.

При процедура с катетър лекарят прокарва катетър през артерия към аортната клапа в сърцето. Веднъж там, изпуснат балон на върха на катетъра се надува, разширявайки стеснената клапа.

Този подход се нарича балонна валвулопластика. Това е опция, ако все още не е имало значително увреждане на аортната клапа.

3. Замяна

Когато ремонтът на клапата не е възможен, лекарят може да препоръча подмяна на цялата клапа.

Откритата сърдечна хирургия може да замени болната клапа с клапа от крава или свиня или с механична клапа или биопротезна клапа.

Нехирургична опция, наречена транскатетърна смяна на аортна клапа (TAVR), може да се извърши с помощта на катетър, за да насочи нова клапа към сърцето, където се поставя върху болната клапа.

Според изследване от 2016 г. се препоръчва заместване на аортна клапа, а не ремонт, когато симптомите станат забележими.

Шумът при аортна стеноза е висок звук, който може да се чуе, когато медицински специалист слуша сърцето ви със стетоскоп. Звукът означава, че има смущение в обичайния постоянен кръвен поток в сърцето.

Шумът възниква, защото аортната клапа е стеснена и твърда и не може да се отвори напълно, за да позволи здрав кръвен поток от лявата камера и в аортата. В много случаи шумът от аортна стеноза е първият признак на стеноза на аортната клапа.

В леки случаи аортната стеноза може да няма значими симптоми, освен едва доловим шум. В тежки случаи аортната стеноза често изисква ремонт или подмяна на стенотичната клапа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss